tiistai 10. heinäkuuta 2018

Patalaiska ruutitynnyri

Heippa!
Koostepostauksen ollessa hirvittävän työläs, höpötellään tähän väliin edellisestä ratsastustunnista, joka oli estetekniikkatunti Pillerin kanssa. Olin itse hypännyt viimeksi kuun alun kisoissa, ja ratsastanutkin vain kahdesti kuukauden aikana, joten tekniikkatunti oli enemmän kuin paikallaan tähän paikkaan. Rakensimme molempiin päätyihin volttien reiteille pienet pystyt, lävistäjälle pystyn ja pitkälle sivulle okserin. Tarkoituksena oli tulla teemalla kääntäminen ja kontrolli, ja tottakai lävistäjällä olevalla esteellä tulisi myös treenattua laukanvaihtoa- kuulostaa hyvältä, eli reippaasti hevonen varusteisiin ja kohti maneesia!
Koska maneesikuvat on hirvittävän tylsiä, kuvitetaan tämä postaus ihanilla kesämuistoilla viime kesältä!
Alkuun Pilleri oli jotenkin väsähtänyt ja sitä ei oikein mikään kiinnostanut, vaikka se yleensä tykkää tehdä lisäyksiä ja muita kaasutuksia-mutta liekö tuo ihmekään, kun normaalin tuntityön lisäksi meillä pyörii vielä kurssitkin aamupäivisin. Ajattelin kuitenkin positiivisuuden kautta, sillä onhan se helpompaa käännellä pienille reiteille ja säilyttää kontrolli, jos hevonen ei kuumu tehtävän aikana, mutta ihan en vielä uskonut, etteikö Pilleri siitä heräisi päästessään esteille. Muutaman kierroksen jälkeen sai alkaa tulla okserin paikalle ilmestyneitä ravipuomeja, jotka piti tulla kevyessä istunnassa, puomit olivat ihan normaaleilla hevosväleillä, eli puomeille ei tarvinnut sen kummemmin kaasuttaa tai koota hevosta. Pilleri tuli puomeja tosi tasaisesti ja hyvin, eikä kiihtynyt kohti loppua, mitä se toisinaan meinaa tehdä, ja tuntui muutenkin olevan jotenkin tosi hyvin oman istuntani alla. Päätyihin tehtiin voltteja esteiden ulkopuolelta kiertäen, ja vaikka Pilleri oli volteilla vähän epätasainen ja jäykkä, teki se kuitenkin pyydetyt asiat mallikkaasti ja säilytti reitin juuri sellaisena, kuin halusin :)
Lähdimme lisäämään tehtävään seuraavaksi myös vähän laukkaa, jolloin päätyjen voltit tehtäisiin laukassa, ja ravipuomit tultaisiin ravissa. Puomien jälkeen jatkettiin ravissa päätyyn voltille tarpeen vaatiessa, mutta jos tilaa oli, pystyi jatkamaan ilman volttia suoraa uraa pitkin kohti uutta laukannostoa. Laukassa Pilleri oli edelleen melko flegmaattinen, mutta en tarkoita, etteikö se olisi liikkunut eteenpäin- se oli kyllä reipas, mutta eteni hyvin pitkänä ja raskaasti. Laukka vaati tällä kertaa melko paljon työtä ja ratsastusta, että saisin Pillerin edes jotenkuten takaosansa päälle, varsinkin kun en voinut käyttää pitkää sivua hyväksi laukan eteenpäin ratsastamiseen, vaan kaikki työ täytyi saada tehtyä pienellä voltilla. Hiki virtasi, mutta lopulta löysin sellaisen laukan, jossa pystyisin lähestymään myös voltilla olevaa estettä- pystyisin siis kääntämään pienelle reitille ja hallitsemaan hevosen myös hypyn jälkeen, käyttäen myös kevyttä istuntaa. Pilleri tuntui jo paljon paremmalta, eikä enää ollut edestä niin "vänkyrä", kuin alkutunnista- alkoi tuntua jo tutulta Pilleriltä! :) Seuraavaksi aloimme ottaa myös hyppyjä korotetun puomin yli, ja jatkettiin edelleen ravipuomeille ihan samalla tavalla, kuin äskenkin. Esteelle piti oikeasti kääntää tosi paljon, ja se vaatikin paljon enemmän, kuin mitä oli etukäteen ajatellut, mutta vaikka ei ihan keskelle estettä joka kerta tultukaan (ja ulkolaitaan ajautuessa kuului perästä kolinaa), hyppäsi Pilleri kuitenkin aika hyvin ja suoritti etenkin niitä tasaisia suorituksia, ilman turhia kiihdytyksiä tai hidastamisia. Erityisesti Pilleri yllätti raviinsiirtymisissä, miten helposti se ne tekikään ja jatkoi heti hyvää ravia eteenpäin, ilman formulavaihdetta! :)
Tällä maastoestetunnilla ei kyllä voinut puhua Pilleristä laiskana... :D
Pääsisipä korkkaamaan nurmikentän esteineen pian tänäkin kesänä!
Vaihdettiin suuntaa, ja tultiin nyt samalla tavalla toisesta suunnasta laukkavoltilta ravipuomeille, ensin kiertäen voltilla ollut este ulkokautta, ja muutaman toiston jälkeen jo sille kääntäen. Tähän suuntaan Pilleri tuntui ehkä aavistuksen helpommalta ratsastaa, mutta tottakai hevonen alkoi myös jo lämmetä lihaksistaan, joten varsinaisesta suuntaerosta ei välttämättä ollut kyse. Puomeilla Pilleri jatkoi hirmu hyvää suorittamista, ja tuli niitä edelleen tasaisesti, hurjan kuuliaisena, ja myös pysähtyi puomien jälkeen jos tarve vaati :) Taivutus volteilla jäi vajavaiseksi, mutta täytyy muistaa tämän olevan se Pillerille vaikea suunta, joten tyydyin siihen, että kunhan heppa kääntyy symmetrisesti reitille, on se riittävää- ja hyvinhän poni hommia tekikin, joten saatiin ottaa mukaan voltille hyppy korotetulle puomille. Hypyt sujuivat hyvin, ja Pilleri selvitti tehtävän puhtaasti, vaikka välillä paikka osui vähän lähelle estettä. Pilleri terävöityi koko ajan lisää tehtävän edetessä, ja alkoi jokaisen noston myötä pyörittää parempaa ja parempaa laukkaa, jolloin tehtävän suorittaminen helpottui toisto toistolta- melkein päästiin siihen "tämähän on helppoa ja kivaa"-vaiheeseen ;)

Seuraavaksi siirryttiin päivän varsinaiselle tehtävälle, joka sisältäisi molempien päätyjen voltit, sekä diagonaalin yksittäisen pystyn. Tehtävä aloitettiin vasemmasta kierroksesta voltilla, jolta tultiin lävistäjälle, ja jatkettiin vielä C-päädyn voltille. Vielä emme ottaneet okseria mukaan, vaan tulimme muutaman kerran pelkästään näillä esteillä. Puomit nostettiin kavaletin korkeudelle, ja tarkoituksena oli saada symmetrinen, koko ajan yhtä paljon kääntyvät reitti, joten esteelle ei saanut suoristaa hevosta. Lävistäjän esteelle tultaessa olisi kiinnitettävä huomiota reittiin, eikä kulmaa saanut oikoa, vaan esteelle tuli suora lähestyminen vasta useampi metri kulman jälkeen- samoin kuin esteen jälkeen olisi jatkettava syvälle kulmaan ennen voltille kääntämistä. Minua vähäsen epäilytti, miten me lävistäjän esteen jälkeen päästäisiin kulmaan, sillä Pillerillä on tapana kääntyä melko voimakkaasti johtavasta ohjasta vaihtaessaan laukkaa, eli nyt pitäisi saada ne avut oikeasti ratsastettua läpi. Lähdettiin kuitenkin rohkeasti ensimmäisinä kohti tehtävää! L-päädyn voltti sujui muutoin hyvin, mutta reitti oli liian iso, jolloin suoristin hevosen jatkuvan kääntämisen sijaan, itse hyppy oli kuitenkin ihan ok. Lävistäjän pystylle saatiin hyvä reitti ja tasainen lähestyminen, mutta laukka ei vaihtunut, joten kulmassa otettiin vaihto ravin kautta. C-päädyn voltille sain paljon paremman reitin ratsastettua, ja hyppykin sujui hyvin :) Ihan hyvä ensimmäinen suoritus, lisää rohkeutta vaan kääntämiseen ja tarkkuutta laukanvaihtoon! Tultiin vielä toisen kerran ihan samalla tavalla, tällä kertaa Pilleri pääsi pitkäksi ensimmäisellä voltilla ja hypystä tuli melko laaka. Lävistäjälle sain taas hyvän lähestymisen, tällä kertaa antaen Pillerin vähän edetä enemmän kohti estettä- ja kas kummaa, laukanvaihto sujui ilman ongelmia, kun hevosella vaan oli kunnon laukka, mitä vaihtaa! Kun tuo ongelma ratkesi, olikin edessä toinen... Mitenkäs tämä poni tulikaan hallintaan nyt, kun oli niin kivaa laukata reippaammin? :D Voltille lähestyminen olikin siis vähän holtiton, mutta hei, me selvittiin ja Pillerihän teki juuri niinkuin pitikin! Tehtävän tarkoitus kuitenkin oli suorittaa voltit pienen reitin vaatimalla, lyhyellä laukalla, kun taas lävistäjän esteelle saisi edetä enemmän, samoin kuin tehtävään nyt mukaan tulevalle okserille. Vähän niinkuin temmon muutoksia esteillä- ei kouluratsastusta kummempaa ;) Pilleristä kuitenkin huomasi, että se "tiesi" tehtävän loppuvan C-päädyn volttiin, ja se meni vähän käsijarru päällä voltin jälkeen, ikäänkuin odottaen siirtymistä käyntiin ja kentän keskelle odottamaan. Päätinkin pyytää Pilleriä sitten esteen jälkeen vielä vähän eteen kevyessä istunnassa, jotta se ei itse hidastaisi, vaan minä ratsastaisin siirtymät siellä, missä itse haluan. Ei Pilleri kovin reippaasti eteenpäin lähtenyt, mutta jatkettiin kuitenkin laukassa siihen pisteeseen, minne halusin- mutta eiköhän tämäkin ongelma poistu, kun Pilleri näkee okserin edessään...
Seuraavaksi tehtävään lisättiin vielä pitkän sivun okseri, eli C-päädyn voltin jälkeen jatkettiin vielä kohti okseria. Opettaja painotti sitä, miten laukan pitäisi olla jo kaarteessa sellainen, millä estettä halutaan lähestyä, ja suoralla vain odotetaan estettä. Tämähän me ollaan jo monta kertaa todettu, että ei Pilleriä ainakaan eteenpäin tarvitse yleensä ratsastaa esteille, eli se odottaminen on melko hyvä teemasana näille pitkille lähestymisille meidän tapauksessa- nyt täytyi vain saada Pilleri voltin jälkeen takaisin ratatempoon, jotta suoralla tosiaan voisi vain odottaa. Ensimmäiselle voltille tuli ihan hyvä reitti, sekä hyvä hyppy, ja päästiin jatkamaan tasaisella laukalla kohti lävistäjän pystyä. Pilleri vähän kiihdytti esteelle, mutta paikka oli kuitenkin hyvä, laukka ei tosin vaihtunut takaa, joten koitin kulmassa vähän tönäistä Pillerin takajalkojakin vaihtamaan. Vaihto onnistui, mutta vähän poukkoillen saavuttiin C-päädyn voltille, enkä kehtaa väittää, että olisin halunnut tulla voltille niin reippaassa temmossa- mutta ei ainakaan tarvinnut ratsastaa okserille enää eteenpäin... :D Okserille Pilleri venyi salakavalasti vielä enemmän, ja hyppy tuli melko kaukaa, mutta olin kuitenkin mukana menossa ja ihan hyvin tehtävästä sitten selvittiin. Pörheltäessään Pilleri esitteli vielä esteen jälkeen vähän aina-niin-kivaa ristilaukkaa ja nyt alkutunnin patalaiska ratsu alkoi muistuttaa ruutitynnyriä! Jokin noissa oksereissa kyllä viehättää Pilleriä, se tykkää niistä niin kovin :) Tultiin vielä toisen kerran, ja nyt koko tehtävä sujui tasaisissa merkeissä, okserillekin päästiin hyvään paikkaan- hieno Pilleri, hyvin meni! Olisin voinut jatkaa hyppelyä vaikka koko illan, kun Pilleristä oli juuri tullut niin hyvä ratsastaa, mutta valitettavasti päivän hypyt oli nyt hypelty ja oli aika siirtyä ravailemaan loppuravit. Nyt Pillerillekin maistui muutama lisätty ravi ja poni nautti- oli meillä hauskaa! :)
Kumpi on Sinulle tärkeämpää- onnistunut kokonaisuus, vai kehitys tunnin aikana?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Oikein mahtavaa kesäviikkoa teille kaikille, nauttikaa lämpimistä keleistä ja muistakaa ottaa rennosti! :)
XOXO,
Siiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!