perjantai 13. heinäkuuta 2018

Oppitunti hevoselta

Moikka taas!
Aloitin kirjoittamaan postausta meidän koulutunnista ilman satulaa, mutta sitten kesken postauksen olinkin jotenkin vaihtanut tähän estetuntiin, ja totesin, että jos nyt tästä rupesi juttua tulemaan, niin ei turhaan estellä! Eli tällä kertaa höpötellään meidän kisoihin valmistaneesta estetreenistä, joka oli lauantaina 26. toukokuuta. Olin jo edellisenä päivänä hypännyt Pillerillä pientä rataa, ja fiilis oli tosi hyvä tunnin suhteen, odotin innolla päivän tehtävää ja olin valmistautunut tuntiin kypäräkameran kanssa. Mietin pitkään, että olisin toteuttanut tämän videon ääniraidallisena, ja päätinkin sitten koettaa, mutta jouduin sitten toteamaan, että en ehdi millään selittää kaikkea, mitä halusin noin lyhyiden pätkien aikana. Mutta kyllä niitä ääniraidallisiakin videoita tulee, kun niitä on toivottu, lupaan sen :) Ja onhan noiden ratojen aikana vähän kommenttiraitaa kuskilta, hehe!
Melkoinen liitokavio 8)
Tuntia varten rakensimme kentälle kolme estettä, joista jokainen poikkihalkaisijalle- kaksi pitkille sivuille(okseri laitumien puolelle, pysty tallin puolelle), ja yksi (pysty) kentän keskustaan lävistäjän reitille. Aloitimme verryttelemällä ravissa molempiin suuntiin ihan uraa pitkin, tehden päätyihin voltteja tai ympyröitä tarpeen mukaan. Pilleri oli volteilla melko jäykkä, mutta kuitenkin ihan rytmikäs ja reipas, ja teki ne tutut lisäykset pitkille sivuille tosi hyvin! Raviverryttelyssä keskityin lähinnä kaasun ja jarrun käyttöön, tehden paljon siirtymisiä ravin sisällä- volteilla hidas ravi, pitkillä sivuilla reipas, välillä taas toisinpäin, volteille eteenpäin ja pitkille sivuille hitaampaa. Laukassa ei tällä kertaa verkattukaan, kun oli niin lämmintä, vaan lähdettiin suoraan tulemaan hyppyjä ristikolle. Meidän piti tulla ensimmäisinä, ollen kuulemma "mallisuoritus"- ensimmäinen hyppy ei tullut kypäräkameraan, kun se ei ottanut nauhoituskomentoa vielä vastaan, mutta hyppy oli ihan hyvä, vähän kauas jäänyt, mutta ennen kaikkea lähestyminen oli tasainen. Tultiin ristikolle vielä toisen kerran, ja kuten videoltakin näkyy, on lähestyminen muutoin tasainen ja hyvä, mutta viimeinen askel hieman töksähtää, kun tullaan tosi lähelle. Pilleri kuitenkin järjestää jalkansa hyvin ja päästään jatkamaan matkaa ilman pudotuksia :) Nostettiin ristikko sitten pystyksi, ensin ihan pieneksi (n. 50cm), ja tultiin yksi hyppy sille. Hyppypaikka osui ihan aavistuksen kauas, mutta mieluummin Pillerin kanssa kaukaa pystyille, kuin liian läheltä, kun se joskus roikottaa etujalkojaan ja pudottaa lähelle tullessa. Rytmi alkoi kuitenkin löytyä jo ihan kivasti ja turhat kiihdytykset tai jarrutukset jäivät lähestymisestä pois! Nostettiin pystyä vielä, noin 70cm korkeuteen, ja tultiin vielä kerran. Nyt paikka tuli taas vähän lähelle, mutta Pilleri nosti etujalkansa tosi hyvin ja oli muutenkin tarkkana kuin porkkana työskennellessä :) Edelleen haluan hehkuttaa tuota tasaista rytmiä, joka säilyy esteelle asti ja esteen jälkeen samana- ihan super Pilleri! Hengähdettiin hetki ja mietiskeltiin samalla, millaista rataa tänään voitaisiin tulla, kun me olimme rakentaneet kuulemma jotenkin väärinpäin koko radan, mutta kylläpä se väärinpäinkin sitten onneksi toimi... :D
Minusta tuntuu, että Pilleri tykkäisi koettaa hypätä pituusesteitä, kuten vaikka jotain pitkää vettä- kyllä se siihen malliin aina venyy esteestä yli, kun tiukka paikka tulee :D
"Voidaanko me mennäääääääää?"
"Pilleri, rauhotu!"
Ja esteen jälkeen on taas kivaa :D
Kyllä Pilleri pohjastakin ponnistaa <3
Ennen radalle siirtymistä hypättiin okseri yhden kerran, n. 70cm korkeana. Pilleri tykkää oksereista hirveästi, ja se pääsikin vähän venymään kohti estettä, mutta ihan hyvästä paikkaa päästiin vielä ponnistamaan ilman rikkoja rytmissä. Pilleri tuntui ihan superhyvältä ratsastaa, se otti avut tosi hyvin ja nopeasti vastaan ja teki muutenkin ihan tosi hienolla asenteella jälleen kerran töitä. Ei tuota ponia voi kuin hehkuttaa, en meinannut malttaa meidän vuoroa päästä radalle :) Rata tosiaan meni yksinkertaisuudessaan näin: laitumen puolen okseri, okserilta lävistäjän sininen pysty, ja viimeisenä tallin puolen pitkän sivun keltainen pysty. Lotta nosti esteet n. 80cm korkeuteen, kun oltiin hyppäämässä myös kisoissa 80cm luokassa, ja kyllähän se vähän aina jännittää aloittaa okserilla, jos lähestyminen menee pieleen, mutta rohkeasti vain radalle! Okseri sujui tosi hienosti, tasaisella rytmillä ja sujuvalla hypyllä, laukkakin säilyi haluttuna ja päästiin jatkamaan kohti pystyä. Pilleri vähän venyi kohti pystyä, mutta en ottanut ajoissa sitä tarpeeksi lyhyeksi, ja etutassut pudottivat puomin- ei se mitään, jatkettiin vielä kohti keltaista pystyä ja sinne Pilleri korjasi tosi hienosti, oikein ponkaisi ja taittoi etujalkansa vatsan alle! Ei Pilleri pudotuksista ole koskaan itseensä ottanut, mutta kyllä siitä huomaa sen, että se haluaa selvittää esteet puhtaasti ja korjaa aktiivisesti itsekin työskentelyään :) Tällaisen hevosen kanssa on ilo tehdä töitä!

Lentävä laukanvaihto ikuistettuna kuvaan, pudotuksesta viis!
Ei ollut takajalatkaan lähelläkään puomeja tänään!
Saisinko istuntatunnin myös esteratsastuksen parissa, kiitos?
Pilleristä saa niin ihania kuvia, kun se laukkaa häntä tötteröllä- liekö nuo jalat koskaan koskettavat maata?
Pallero ja Palleron villitys :D
Tultiin rata vielä toisen kerran samalla tavalla, tavoitteena saada sinisellekin pystylle yhtä hyvä lähestyminen, kuin kahdelle muullekin esteelle. Opettaja painotti tasaisuutta kaarteessa, ja ettei rytmi saa muuttua suoristaessa hevonen kohti estettä, vaan laukan on oltava hallinnassa ja tasapainossa jo kääntäessä. Okseri tuli taas tosi hyvin, ja Pilleri hyppäsi sujuvasti. Tarkistin varmuuden vuoksi laukan, kun olin itse heilahtanut hieman ulospäin hypyssä, mutta eihän se Pilleri ollut mitään moisesta tuumannut, vaan jatkoi ihan oikeassa laukassa. Nyt lähestyminen siniselle pystylle oli paljon parempi, käänsin ajoissa ja keskityin ihan täysillä siihen, että Pilleri on avuilla myös käännöksen jälkeen- hyppy oli tosi hyvä ja laukkakin vaihtui! Keltaisen pystynkin Pilleri selvitti ihan superhienosti, vaikka ponnistus jäi vähän kauas, kyllä se vaan rohkeasti hyppää ja pelastaa ne tilanteet, joissa kuski on tehnyt virheen <3
Näin koitetaan ratsastaa hevonen uralle, mutta kuitenkin halutaan samalla kääntää jo kohti estettä.
Ei ole Pillerillä helppoa, kun käsketään tehdä vähän kaikkea yhtä aikaa... :D

Voiko tällaisesta lähestymisestä seurata mitään hyvää? :D
Urheasti Pilleri jaksaa aina yrittää!
Ja millainen korjaus keltaiselle esteelle, vaikkei moka ollut Pillerin vika.
Hengähdettiin taas hetki ja tultiin sitten vielä kerran, levennetyllä okserilla ja korotetuilla pystyillä. Me oltiin ehkä Pillerin kanssa molemmat jo vähän ehditty lopettaa koko tunti, enhän minä uskonut, että oltaisiin vielä keritty tulla, joten lähtö radalle tuli vähän yllätyksenä, ja sen valitettavasti huomasi meistä molemmista radan aikana. Laukka oli hieman laiskaa, ja paikka okserille tuli pohjaan. Okserin jälkeen sitten pyysin Pilleriä eteen, jotta se laukka olisi sitä samaa hyvää laukkaa, jolla oltiin äskenkin tultu onnistuneesti koko rata- kuskiin iski ihan täysi sokeus kohti tuota isompaa pystyä, jäädyin, enkä tehnyt sitten elettäkään tuodakseni Pilleriä hyvään ponnistuspaikkaan. Eihän nämä hevoset onnella seilaa, joten paikkahan osui ihan pohjaan ja ei siitä olisi kyllä mikään hevonen selvittänyt estettä puhtaasti- tämä oli taas se hetki, että olisin toivonut Pillerin kieltävän, eikä yrittävän pelastaa kuskia mahdottomasta paikasta. Mutta tämä poni se vain tekee mahdottomastakin mahdollista, ja yrittää kuitenkin hypätä. Pakka oli jo levinnyt, eikä keltainenkaan pysty sitten ihan onnistunut, ja puomi kolisi alas takajalkakosketuksella- ei, ei näin!

Tähän on ikuistunut ihanasti se hetki, kun haluaisin vaan sulkea silmät ja toivoa parasta.. :D
Kyllä se Pillerikin ponnistaa osaa! Ja kuskikin uskalsi pitää silmät auki!
Tämän kuvan halusin näyttää teille tuon ihanan istunnan lisäksi Pillerin takajalkojen takia! Kyllä se vaan osaa!
Koska muut esteet olivat kuitenkin tunnilla sujuneet mallikkaasti, päätettiin tulla vielä kerran se isompi sininen pysty, ihan yksittäisenä ja vielä apupuomin kanssa. Edellisen lähestymisen jälkeen ei ainakaan voisi mennä huonommin, eli rohkein mielin lähdettiin vielä päivän viimeiseen lähestymiseen- kiinnitin taas tosi tarkasti huomiota siihen, että reitti on hyvä, ja rytmi säilyy läpi kaarteen. Pilleri ei veny, enkä itse lähde lietsomaan sitä laakaan hyppyyn ratsastamalla viimehetkellä eteenpäin. Tasainen rytmi. 1-2-3. Teki mieli laittaa silmät kiinni, niin paljon hirvitti- mutta Pillerihän hyppää, kuin olisi aina hypännyt moisia taloja, ei sillä ollut mitään ongelmaa! Kyllähän se on jo monta kertaa todettu, että ne ongelmat on kuskin päässä, eikä missään muualla, ja niin se oli tälläkin kertaa :D Pilleriin olen aina uskonut, ja tällä kertaa se muistutti taas, miksi kannattaa uskoa jatkossakin- vaikka kuskilta loppuisi usko itseensä, tämä hevonen uskoo aina itseensä ja ratsastajaansa. Pilleristä pitäisikin meidän kaikkien itsestämme epävarmojen ottaa mallia, ei pidä kavahtaa haasteita vaan yrittää rohkeasti, pelkäämättä epäonnistumista!
Maailman parhain poni <3
Päivän hypyt olivat meidän osaltamme siinä, ja helteen takia vain käveltiin tunnin loppuun. Toisaalta harmitti ihan vähäsen, kun päivän viimeinen rata oli epäonnistunut, mutta sitäkin enemmän olin innoissani ja iloinen päivän viimeisestä hypystä- me selvittiin, ja olin taas yhtä askelta varmempi itsestäni. Kyllä se on tuolla jossain, se sisäinen rohkea esteratsastaja, pitää vain vielä vähän houkutella sitä esiin- ja kukas sen parempi houkuttelemaan, kuin Pilleri <3 Voi kun päästäisiin pian maastoesteille, sillä siellä se sisäinen palo syttyy ilmiliekkeihin, eikä pelota mikään- ei meitä kumpaakaan!
Tyytyväinen ratsukko <3
Milloin Sinä koet ylittäneesi itsesi?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Tänään pääsenkin taas kahden viikon tauon jälkeen ratsastamaan- pidetään peukkuja pystyssä, että päästäisiin maastoesteille Pillerin kanssa! :)
XOXO,
Siiri

6 kommenttia:

 1. Olipa taas kiva postaus sinulta! Kuvat olivat jälleen kerran ihania, samoin kuin kypäräkameran video, se on aina kiva lisä postaukseen!

  Sä osaat kyllä kirjoittaa valmennuksista ihan huippu hyvin, mielenkiinto säilyy ainakin minulla koko tekstin läpi kun sitä luen! Tätä samaa olen ajatellut jo pidempään sinun blogia lukiessa, en muista olenko sitä ennen sanonut! :D

  www.uimahyppaajanpaivakirja.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla, että tykkäsit! :) Kypäräkameraa on kyllä kiva käyttää noilla estetunneilla :)
   Oi apua, kiitoksia <3

   Poista
 2. Ihana ja positiivinen postaus taas kerran <3 Näitä on niin mukava lukea ja katsella, videot ovat positiivinen lisä! Hienosti teillä meni taas kerran :)

  Pörheää Menoa

  VastaaPoista
 3. Tosi kivaa luettavaa taas kerran! Näitä siun postauksia on aina niin mukava lukea, kun näistä löytyy sellaista positiivista energiaa ja se välittyy tänne ruudun toiselle puolellekin! Kuvat olivat taas mahtavia ja video oli kiva lisä tässäkin postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, tosi kauniisti sanottu- kiitoksia! :)

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!