sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Venäläistä Rulettia?

(C) Karin Ahonen
Ei suinkaan venäläistä rulettia, vaan saksalaista!
Puomitunnin kuvista ja videoista iso kiitos Jutalle! :)
Postaus kirjoitettu 17.5
Heippa!
Nyt taas pitkästä, pitkästä aikaa postausta, ja vieläpä koululta, kun sain kuvaajan houkuteltua mukaan ikuistamaan minun ja todennäköisen koulupuolen näyttöhevoseni Ruletin työskentelyä :) Golden Roulette eli Ruletti/Rulla on 19-vuotias Saksassa syntynyt oldenburg-ruuna, kouluratojen rautainen ammattilainen, jonka kanssa olen nyt treenaillut vähän säännöllisemmin. Rulla on myös vanhemmalla oppilaalla käytössä vielä yhdessä koulunäytössä, joten sen takia en Rullalla ihan joka ratsastustunnilla pääse menemään, mutta muutama mukava treenikerta on kertynyt ja hevonen paljastaa itsestään aina vain makeampia ja makeampia puolia. Ensimmäisellä ratsastuskerralla tuntui, että Rulla on aika herkkä kaikenlaisille heilahduksille ja virheliikkeille, jonka lisäksi se oli ja on kyllä edelleen erittäinkin taitava olemaan pohkeen takana, eikä ihan minun tyyppinen hevonen, mutta nyt kerta kerralta olen löytänyt enemmän nappuloita ruunan ratsastamiseen ja vaikka työtä on vielä hurjasti enemmän edessä, näen meissä potentiaalia harmoniseksi parivaljakoksi. Vielä me haetaan ihan perusjuttuihin sujuvuutta, kuten siirtymisiin, suorana kulkemiseen ja hevosen energian kanavointiin niihin oikeisiin asioihin, mutta kyllä tämä on tie, jonka haluan kulkea loppuun saakka- Ruletti voi opettaa minulle niin paljon, sillä se on juuri sellainen hevonen, joka ei siedä loputtomiin turhaa paineistamista, mutta ei myöskään tee töitä, jos et vaadi tekemään. Rullan vihkosta voikin löytyä merkintöjä kuten "huijasi taas", "meni kuppi nurin" tai "veti herneet nenään"- aika tammamaista meininkiä, mutta ruunaherra on oikeasti ihan leppoisa kaveri, tykkää vain kovasti laukkaamisesta ja inhoaa sitä, kun kielletään laukkaamasta... :D Iästään huolimatta Rulla jaksaa edelleen olla innoissaan työnteosta ja sillä on minun mieleeni oikeasti hieno ote työntekoon- ilmaiseksi ei anneta, kuten ei pidäkään. Aina Rulla kuitenkin palkitsee, kun oikein tekee!
Tässä hyvä esimerkki siitä, miten ruuna mutkuaa alla, jos ei osaa apujaan kohdistaa oikeaan hetkeen ja paikkaan.
Suurin ongelma on joko ulkoapuja vastaan liiraaminen, tai perän heittäminen uran sisäpuolelle.
Pääsin tosiaan tallipäivystysvuoron päätyttyä eilen ratsastamaan iltapäivän ryhmän mukana, ja Ruletti valikoitui ratsuksi puomien sekaan. Muut ratsukot menivät myös pieniä esteitä, mutta me Rullan kanssa pitäydyttiin ihan visusti maassa olevien puomien parissa koulusatulan takia, sillä Rullan olisi ollut epämukavaa hypätä koulusatulan kanssa, kuten varmasti kuskillakin... :D Oltiin siis varsinaisen tunnin mukana vain alkuverryttelyjen ajan, jonka jälkeen siirryttiin työskentelemään itsenäisesti ympyrälle pois hyppääjien tieltä. Alkuverryttelyssä me kuitenkin päästiin ylittämään niitä puomeja, jotka oli tällä kertaa ihan yksittäisinä eri puolilla maneesia ja jokainen puomi ylitettiin 10m voltin kaarella, ensin käynnissä, ja sitten ravissa ja laukassa. Ruletille kääntyminen noinkin pienelle tielle oli aika hankalaa jo käynnissäkin, mutta helpotin tehtävää alkuun vanhalle herralle ja kiersin sitten ravissa puomit ulkokautta ja hivuttelin pikkuhiljaa reittiä pienemmäksi ja pienemmäksi, kunnes päästiin ylittämään puomeja keskeltä. Ruletti tuntui jotenkin ihmettelevän puomeja, ja hidasti aina sellaisen nähdessään, joskus jopa käyntiin saakka, mutta mitään ihmeellisiä koikkaloikkia ei kuitenkaan tullut- tuskin ruuna pelkäsi, kunhan luisti työnteosta :D Volteilla tehtävänä oli ratsastaa hevosia hyvin hitaassa ravissa, sillä mukana oli melkoisia kuumakalleja ja puomeista sytykettä ottavia ratsuja (Rulla mukamas mukaanlukien..), ja sehän onnistui hyvin, kun hevonen itsekin jo jarrutti. Haastetta kuitenkin oli ihan riittämiin puomin ylittämisessä sujuvasti, ilman tahtirikkoja tai niitä käyntiinsiirtymisiä- työskentely kuitenkin lähti sujumaan siinä tehtävää tehdessä ja loppujen lopuksi saatiin ihan mallikkaita jalkojen nostoja ilman ongelmia :) Hieno Rulls! Esteille jos oltaisiin päästy, olisi homma varmastikin ollut ihan eri- silloin ei ruunalta vauhtia puutu!
"Liian rankkaa" t. Rulla
Laukassa tehtävää muutettiin sitten niin, että yksittäinen puomi toisella pitkällä sivulla ylitettäisiin laukassa, ja muut puomit mentäisiin edelleen siinä hallitussa ja hitaassa ravissa. Laukassa Rulla oli tosi mukava ratsastaa heti alusta asti, se kääntyi melko näppärästi myös pienelle voltille ja malttoi puomille hyvin. Yhden kerran tuli ravirikko, kun tultiin jopa Rullan kokoamiskyvylle liian hankalaan paikkaan, mutta ruuna teki kyllä ihan oikein ylittäessään puomin sitten ravaten :) Puomin ylityksen jälkeen sai vähän avata laukkaa, sillä puomille tultaessa täytyi vähän koota, että hevoset ylipäätään kääntyivät niin pienelle reitille, kunnes taas toisessa päädyssä siirryttiin takaisin raville ja jatkettiin taas ravaten uusille puomeille. Rulla teki tosi hyvin töitä ja ei edes polttanut hihojaan, vaikka nyt pääsikin laukkaamaan vain yhden pitkän sivun verran- tosi hienosti se malttoi työskennellä ravissa ilman mitään pään viskomisia tai omatoimisia laukannostoja! :)
Lepattava kyynerpää- kuski haluaa lähteä lentoon?
Tehtäviä tehtiin molempiin suuntiin samalla tavalla :)
Tämän jälkeen muut ryhmäläiset aloittivatkin jo hyppyhommat, ja me siirryttiin tekemään sileällä hommia omaan tahtiin pääty-ympyrälle. Annoin Ruletin ensin kävellä vähän vapain ohjin, kun oltiin työstetty kuitenkin aktiivisesti alkuverkan ajan kaikkia askellajeja ja ruuna tarvitsee välillä vähän breikkiä, vaikkei hiki olisikaan (muuten menee se kuppi nurin!). Halusin pitää asiat yksinkertaisena, ja päätin työstää vain reittiä ja hallintalaitteita- muutama kokoaminen, eteenpäinratsastus, ja keskittyminen symmetriseen reittiin. Kuulostaa helpolta, mutta ei suinkaan ole sitä Ruletin kanssa :D Ruletti on erityisen taitava käyttämään ratsastajan istuntavirheitä hyväkseen, jonka takia meidän ympyrä oli ennemminkin sellainen puoliksi pyöreä ja puoliksi vahvasti kulmikas, kun oma istuntani ei ollut keskellä satulaa ja painoa oli enemmän ulkoistuinluulla. Ensimmäinen ympyrän puolikas sujui ympyrän tapaan, kun taas jälkimmäinen puolikas valui seinille ja jatkuva kääntyminen muuttui kahdeksi kulmaksi. Kokoamiset sujuivat kuitenkin hyvin, ja sain Rulettia työstettyä paremmin ohjan ja pohkeen väliin, eikä se ollut enää niin pahasti pohkeen takana, sekä muutama pätkä tuntui tosi makeille selkään! :) Laukkasin ja ravasin vielä vähän toiseen suuntaan, kunnes hyppääjät tarvitsivat pääty-ympyräni päätyä tehtävälleen, ja siirryin sitten välikäynneille maneesin keskelle pois hyppääjien tieltä.
Voisinko olla löhöämättä niinkuin jossain nojatuolissa tuolla?
Ah ja voih, mikä ikuisuusongelma ihmisen istunta voi olla :D
Kun päivän hypyt oli hypitty, siirryin jatkamaan vielä toisen suunnan ravityöskentelyä muiden ravatessa loppuraveja ja pyysin Apsua neuvomaan meille muutaman keskiravin vielä loppuverkkaan, kun Ruletti tuntui sellaiselta, että nyt voisi irrota paremmat keskiravit, kuin mitä ollaan aikaisemmilla tunneilla saatu aikaiseksi- tehtiin sitten asteittain ravin liitoa lisäten, neljä kertaa pitkällä sivulla keskiravia ja voi että, miten se viimeinen keskiravi oli aivan super (jota ei tietenkään tullut videolle, kun tehtiin se juuri katsomon puolen pitkälle sivulle)! Kyllä tämä ruuna vaan vetää minut ihan sanattomaksi, ei siellä selässä voinut kuin hymyillä, kun hevonen suorastaan istahti takaosansa päälle ja lähti harppomaan sellaista ravia, ettei voinut kuin ihmetellä- koskaan en ole sellaista kokenut! En itse uskaltanut oikein "koskea" Rullaan keskiraveja tehdessä, ettei se hermostuisi liikaa, mutta välillä kävi sitten niin, etten tehnyt tarpeeksi ja ravi ei joko venynyt tai äityi tosi kiireiseksi, kun en pitänyt tuntumaa, kuten videollakin näkyy. Mutta näitä asioita ja oivalluksia juurikin kaipaan, tämä hevonen opettaa aivan äärettömän paljon! Ehkäpä seuraavalla kerralla kun näette meidät, ollaan jo ihan erinäköinen ratsukko- kuka tietää, mihin tämän kanssa vielä yltää <3

(C) Karin Ahonen
Oletko Sinä oppinut jotain uutta ratsastuksesta lähiaikoina?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Mitä muuten pidätte uudesta ulkoasusta? Korjauksia voidaan edelleen tehdä, jos jokin huonontaa teidän lukijoiden käyttökokemusta, joten sanokaa rohkeasti! Minä niin tykkään tästä valitsemastamme väriteemasta- kuin auringonnousu. Postauksen otsikon taustan kukat eivät valitettavasti näy kokonaan, ellei otsikko ole kaksirivinen, mutta se ei minua haittaa- toivottavasti ei teitäkään! :)
XOXO,
Siiri

8 kommenttia:

 1. Wautsi, teidän meno näyttää niin hyvältä! <3 Ja tämä uusi ulkoasukin on todella kiva, ehkä jopa hieman kivempi kuin se entinen :)

  https://sanniequestrian.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :) Mukava kuulla, että tykkäät ulkoasusta- minustakin tämä on tosi kiva! 8)

   Poista
 2. Tää uusi ulkoasu on tosi kiva, tykkään tästä paljon enemmän kuin edellisestä! :) Postauksen otsikon takana olevat kukat on hauska idea, mutta postauksen otsikko on niiden takia tosi hankala lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, kiitos! :) Hyvä kun sanoit, koitetaan korjata ongelmaa sävyttämällä otsikko eritavalla!

   Poista
 3. Vau! Tehän näytättekin upealta ratsukolta Ruletin kanssa. Teistä kuoriutuu varmasti vielä hyvä parivaljakko! ;) Jotenkin rennon näköistä menoa! Toivottavasti pääsette vielä jatkossakin treenailemaan yhdessä.

  Tämä postaus oli kuitenkin todella kiva ja mukava lukea! Oli myös kiva, kun oli tuntikohtaista materiaalia kuvittamassa postausta. Nämä tuntipostaukset ovat kyllä kivoja, vaikka tosin joskus on aina mukava päästä lukemaan vähän erikoisempia postauksiakin. Ja tästä ulkoasusta vielä sen verran, että tämä on oikein kiva! Ensimmäisellä kerralla, kun katsoin puhelimella, niin tuo banneri näytti siinä jotenkin omituiselta, mutta näin tietokoneelta katsottuna sehän on oikein sopiva ja kaunis kokonaisuus sekä asettuu hyvin muuhun ulkoasuun!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :) Ruletti on paras <3 Toivottavasti yhteistyö jatkuu jossain mitoissa syksylläkin :)
   Mukava kuulla, että pidät ulkoasusta! :) Puhelinoptimoituna tämä ei ehkä tosiaan toimi ihan yhtä hyvin, kuin koneella, se on ihan totta.

   Poista
 4. Älyttömän ihana postaus, sä kirjoitat ihanan positiivisesti! Tsemppiä teille, olette superhieno pari :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia, lämmittää mieltä tällaiset kommentit! :)<3

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!