maanantai 9. huhtikuuta 2018

Pilleri oppii uutta!

Moikka!
Maaliskuussa treenattiin tosiaan esteitä, kun tulossa oli kisat (kisoista edellisessä postauksessa!). Tässä postauksessa puhutaan kahdesta peräkkäisestä perjantain tunnista, joista molemmilla treenattiin pientä radan ratsastusta. Pilleri oli tottakai ratsuna molemmilla tunneilla, kun sillä olin myös kisoissa, ja treenit oli kyllä tosi hyviä! Tuli melko paljon laukanvaihtoja treenattua lävistäjien esteillä, ja Pilleri onkin nyt jostain päättänyt oppia lentävät vaihdot :D Pilleri saattaa tosiaan tätä nykyä vaihtaa laukkansa itse ilman kenenkään pyyntöä lennosta esteen jälkeen, mikä yllättää kuskin kerta toisensa jälkeen, mutta tosi taitavasti se kyllä vaihtaa myös esteen päällä avusta! Huippuponi, kyllä se sieltä taas löytyy, kun Pilleri pääsee hyppäämään enemmän :) Ihanaa nähdä, että vanhempikin hevonen vielä kehittyy ja oppii uutta (tai muistaa vanhaa!). Toivottavasti kuskille käy samoin ;)
Tunneilta on vain videoita, joten kuvituskuvina muutama vanhempi räpsy :)
 Ensimmäisellä tunnilla aiheena oli laukanvaihdot ja ratatempo. Aloitettiin tunti itsenäisellä sileän verkalla, itse päätin tehdä muutamia temponmuutoksia ravissa ja laukassa, ja päätyihin ympyröitä tai voltteja. Pilleri oli aika tahmean tuntuinen, vaikka reagoi kyllä kaasuun ja jarruun hyvin, mutta jotenkin minusta tuntui, etten saanut sen takaosaa vielä alkuverryttelyssä oikein alle ja aktiiviseksi. No, onneksi edessä oli vielä verkkahyppyjä ennen varsinaisia tehtäviä, ja nehän yleensä auttaa, kun Pilleri vähän syttyy itsekin :) Verryttelyhypyt otettiin yksittäiselle ristikolle L-päädystä vinosti kohti uraa, joka sitten osoittautui myös kisoissa tutuksi tehtäväksi. Verryttelyhypyt sujuivat hyvin, ja tuli vain yksi tahaton vaihto väärälle laukalle, joka johtui kuskin heilahduksesta esteellä. Pilleri kuunteli tosi hienosti kaikkea, mitä siltä pyysin ääniavuista pohje- ja ohjasapuihin! Ihan sillä "pillerimäisellä" tavalla Pilleri ei kuitenkaan esteille imenyt, mutta kunhan päästiin vähän pidemmälle tunnin kulussa, niin se asia korjaantui kyllä- eli pistetään pienen esteen piikkiin ;) Verryttelyhyppyjä jatkettiin vielä pari kertaa pienelle pystylle oikeassa kierroksessa, ja tässä tehtävänä oli laukanvaihto. Ensimmäinen hyppy meni ihan plörinäksi, kun minä ajattelin, että lähdetään askelta kauempaa, mutta Pilleri ei ihan rohjennutkaan, ja tuli sitten sellainen yksi jalka kerrallaan esteestä yli- tyylin hyppy.. :D Uusi yritys ja se onnistui hyvin, joten päästiin jatkamaan kohti päivän tehtäviä!
En olisi koskaan uskonut sanovani tätä mutta... On ikävä tuota holtittomasti kohti esteitä laukannutta Pilleriä!
Millähän tuon holtittoman Pillerin saisi vielä kaivettua esiin? :D
Ensimmäinen varsinainen tehtävän palanen oli okseri lävistäjällä hieman H:n jälkeen kohti B-kirjainta. Pilleri teki tälle tosi hyviä hyppyjä, ja kuskille jäi tehtäväksi kutakuinkin vain nauttia kyydistä, poni tiesi mitä tekee! Erityisen tyytyväinen olen Pillerin lähestymisiin tälle esteelle, ja sen tasapainoisesta laukasta ennen ja jälkeen hypyn, ei yhtään ryysimistä tai tahtirikkoja, vaan tasaista laukkaa- erittäin hyvä kisoja ajatellen :) Koska kaikilla sujui tämä ensimmäinen kerta aika hyvin, lisättiin jo seuraavalle kerralle tehtävään lisää osia, ja nyt aloitettiin toisella lävistäjällä olevasta pystystä oikeassa laukassa, jolta sitten jatkettiin tuolle okserille. Ensimmäisellä kerralla minulle tuli taas se sama moka, mikä verryttelyssä- eteenpäin, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi eteenpäin, ja hevonen jää epäröimään. Tuloksena epämääräinen loikka, mutta pysyttiin kuitenkin yksikkönä, eikä kuski erkaantunut ratsustaan- Pillerille välitön kehu, sillä se teki ihan oikein ja paikkasi kuskin tohelointia. Laukankin se kerkesi siinä vaihtaa, vaikka kuski ei kyllä kerinnyt kissaa sanoa ponnistuksen jo lähtiessä :D Okserille tsemppasin, ja pidin mielessä, että mieluummin lähelle, kuin kauas, enkä lähtenyt ajamaan Pilleriä, vaan annoin sen itse imeä ja tuin sitä kohti estettä- kas kummaa, hyppy oli tosi hyvä ja laukkakin vaihtui taas hienosti! Ei ole kyllä mitään pahaa sanottavaa Pillerin suorittamisesta, erittäin hyvää ja keskittynyttä työtä se teki :)

Seuraavaksi lisättiin tehtävään vielä kaareva linja, jonka ensimmäiselle esteelle oltiin otettu tunnin ensimmäiset hypyt. Aloitettiin siis ihan samalla tavalla, kuin äskeinen tehtävä, eli punaiselle pystylle oikeassa laukassa, jolta okserille lävistäjällä ja siitä sitten jatkettiin kaarevalle linjalle. Pystylle lähestyminen sujui hyvin, ja saatiin paikattua niitä aiempia virheitä, pidettiin se tasaisuus ja tasapaino, josta tuloksena ihan hyvä hyppy. Laukka jäi vaihtumatta, mutta Pilleri vaihtoi sen hienosti lennosta, kun vain otin vähän pidätteitä (kuskille se oli uutta ja ihmeellistä, enkä meinannut tajuta laukan jo vaihtuneen :D). Okserille tuli ihan ok lähestyminen, mutta laukka jäi taas ristiin, kun minä päätin sukeltaa johtavien apujen antamisen sijasta, mutta Pillerihän vaihtoi taas laukan, kun aloin ohjata sitä kohti seinää- sitten se poni päättikin pysähtyä, kun luuli, että ohjaan sen sinne seinään... Voi poni, mutta ei voi ainakaan moittia siitä, etteikö olisi kuunnellut kuskia! Opettajan huuto: "Älä pysähtele!" kyllä tiivisti koko homman, kun ei todella ollut tarkoitus pysäyttää hevosta, mutta se olikin yllättävän hyvin avuilla- no, tästäkin me opitaan taas ja ensi kerralla ei pysähdellä edes vahingossa ;) Päästiin ainakin tuon pysäytyksen ansiosta hyvin kulmaan ja jatkettiin sitten kohti kaarevaa linjaa, jossa tavoitteena meillä oli viisi askelta, joka onnistui ihan hyvin. Vähän olisin voinut tasapainottaa Pilleriä enemmän kohti esteitä, vaikka tuntuma pitääkin pitää tasaisena- mutta kolautukset etuosalla ovat Pillerin kanssa merkki siitä, että hyppy on selätön. Ihan tyytyväinen kuitenkin olen tähän rataan, hiomista vain tuohon, että tiedän itse ihan varmaksi, mikä laukka hevosella on, etten turhaan lähde pyytämään vaihtoa jo valmiiksi oikeaan laukkaan :)
Tunnin loppuun otettiin vielä pari toistoa kaarevalle linjalle ihan yksittäisenä tehtävänä, ja me tultiin sitä sillä viidellä askeleella sitten pari kertaa. Minusta suoritukset olivat hyviä ja melko tasaisia, laukka oli hyvin ylämäkeen ja Pilleri kuunteli apuja- hyvillä fiiliksillä loppuraveihin ja ponille pitkää ohjaa!
Kutakuinkin vuosi sitten päästiin jo kentälle hyppäämään...
Ei tapahdu tänä vuonna vielä ihan heti :/
(C) Ellan äiti
Toisella tunnilla aiheena oli sarja ja edelleen ne laukanvaihdot. Tämän tunnin alkuverryttelyissä olikin mukana puomeja, ravissa ihan maapuomi ympyrällä ja laukassa sitten korotettu puomi. Tällä tunnilla Pilleri oli alkuun vielä hitaampi, kuin edellisellä, mutta koitin kuitenkin ajatella positiivisuuden kautta- parempi näin päin, kun jo alusta alkaen alta pörheltävä poni! Aloitettiin puomin työstäminen heti ravityöskentelyssä, ja tarkoitus oli ylittää puomia symmetrisellä pääty-ympyrällä säilyttäen tahti. Pilleri ylitti puomia rautaisella rutiinilla, mutta se oli vähän sisäapuja vasten, minkä takia ympyrä muistutti välillä enemmän soikiota... Mutta itse puomi sujui kuitenkin hyvin, ja reittikin parani toistojen myötä! Laukassa ylitettiin samalla tavalla ympyrän uralla toisesta päästä kannattimelle nostettua puomia, ja tarkoituksena oli jälleen saada aikaiseksi symmetrinen reitti, tasainen tahti, ja pieni hyppy. Pilleri teki tosi hyviä toistoja pääosin, mutta pari kertaa paikka esteelle jäi turhan kauas- siitä huolimatta rytmi ja tasaisuus kuitenkin säilyi, joten ei minun mielestä suuri virhe :)
(C) Ellan äiti
Verryttelyn jälkeen lähdettiinkin suoraan päivän tehtäville, jotka aloitettiin hypyillä okserille, joka oli taas lävistäjällä eli laukanvaihto olisi tavoitteena. Pilleri tykkää ihan hurjasti oksereista, selkeästi pystyjä enemmän, ja sen fiilis muuttuikin ihan selkeästi innostuneemmaksi, kun se pääsi sitä hyppimään! Okserin hypyt sujuivat molemmat aika hyvin, mutta itse ylimyötäsin, mistä johtuen johtavat avut jäi taas toisessa ylityksessä vähän vaiheeseen. Ristilaukka kuitenkin korjaantui ilman Pillerin kuumumista ravin kautta myötälaukaksi :) Täytyy nyt pitää kuskille sellaista myötäyskoulua, kun tuntuu, että Hinkulassa myötään ihan tikkusuorassa, mutta Rauhalahdessa taas sukellan... No, mitäpä tämä harrastus olisi, jos kaikki sujuisi kuin vettä vain!
Mainio vanha kuva!
Mukava huomata kehitystä kuitenkin jo tuostakin hetkestä- paljon ollaan yhdessä tehty, mutta kehitys ei ole pysähtynyt!
Seuraavaksi siirryttiin hyppäämään sarjaa ristikko-okseri. Pilleri tuli ensimmäisellä hypyllä aika lähelle ristikkoa, mutta kiire olisi tullut askelta kauempaa lähdettäessä, eli ihan oikea ratkaisu. Sarjaväli ei ollut ihan Pillerin kokoiselle hevoselle tarkoitettu, mutta hyvin se sinne kuitenkin mahtui ja laukankin sain vaihdettua, kun keskityin oikeasti ratsastamaan välissä, enkä vain haahuillut. Toisella kerralla jäin haaveilemaan, kun viime kerta oli sujunut niin hyvin, niin eihän se laukka sitten vaihtunutkaan, mutta vaihdettiin sitten esteen jälkeen ravin kautta. On se hyvä muistutus kuskille, että pitää kuitenkin muistaa kertoa, mihin mennään, vaikka pitäisihän se jo aika selkärangasta tulla.. :D Viimeisenä tultiin vielä Pillerille pidennetyllä sarjavälillä molemmat tehtävät putkeen kisakorkeudessa (80cm) ja Pilleri teki hyvät hypyt! Nyt kun sain sen laukan vaihdettua, niin poni sitten ajatteli lähteä jollain uusintareitillä jo kohti okseria, niin tultiin vähän kylkimyyryllä kohti päätyä, mutta kuitenkin saatiin se reitti järkeväksi- hyvä hyppy punaiselle okserille, onnistunut laukanvaihto ja tosi hyvillä mielin loppuverkkailemaan :) Molemmat treenit sujui niin hyvin, superponi!
Me käytiin koulutunnilla pyörähtämässä ja oltiin ihan edustavia! Hieno monitoimiponi <3
Kuinka usein Sinä hyppäät esteitä?
Oletko jo suunnitellut kauden kisoja?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Minäpä jatkankin nyt taas kouluhommien tekoa tässä iltavapailla (aiheena kustannusarvio, rakennearvostelu ja islanninhevoset- mikähän lie veisi voiton), vielä kolme ja puoli päivää jäljellä päikkää- sitten taas estekisat, vähän jännittää jo!
XOXO,
Siiri

10 kommenttia:

 1. kiva postaus :) Niin kerrotko sä ne mitkä oli puppua siinä "tätä et tienny minusta" postauksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hahaa, arvasin että joku muistuttaa minua tästä vielä! Tottakaihan minä ne julkistan, se vaan lipsahti mielestä näitä postauksia tehdessä. Jos ei ensi postauksessa ala kuulua, niin sitten huolestutaan jo- tässä sitä juuri kirjoitan, eli pistetäänpä heti luonnokseen muistiin.. :D

   Poista
 2. Sulla on kyllä oikein kivan näköinen esteistunta! Todella siistiä ratsastusta, mitä nyt videota katsoin jonkun verran :D Tuo on mahtavaa, kuinka usein pääset hyppäämään ja vieläpä Pillerillä! Oon niin kade, kun en itse pääse hyppäämään :D Tai en edes muista, milloin olen viimeksi hypännyt esteitä.. :D

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia! :) Sitä tässä koitetaan kovasti hioa koko ajan :P Meidän ryhmä hyppää kyllä ihan tositositosi paljon, mutta onneksi vastapainoksi tulee sitten hinkattua koulua täällä Hingunniemessä :) Voisipa tuoda Palleron tänne <3
   Hei, estetunnille siitä sitten! ;)

   Poista
 3. Hyvältä näyttää teidän meno, pakko myöntää! On kyllä hyvä tunne, kun onnistuu ratsastuksessa. Onnistumiset tuovat aika paljon motivaatiota ratsastamiseen. Itse olen päässyt treenailemaan jonkin verran esteiden parissa nyt keväällä. Mukaan on mahtunut useita epäonnistumisia, mutta myöskin onnistumisiakin!

  VastaaPoista
 4. Olipa taas ihan huippu kiva postaus kuvineen ja videoineen! Teidän meno se vaan näyttää hyvältä kerta toisensa jälkeen. Ihanaa että teidän treenit onnistui, varmasti sitten hyvällä tsempillä kohti kesän kisoja!

  Meidän kisakalenteri on nyt sattuneesta syystä melko tyhjä, eikä hyppyjäkään ole otettu alle pitkään aikaan. No, ehkä tässä vielä kevään myötä! :D

  www.ystavanihevonen.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Tykkään sitten kamalasti näistä postauksista kun ne ovat täynnä tiukkaa analyysiä ja ratsastusta, en jotenkin osaa itse kirjoittaa yhtä "tarkasti" omista tunneista =D
  Tuo onnistumisen tunne on kyllä korvaamaton motivaatioboosti, kukapa tätä jaksaisi jos hinkkasi kuukaudenkin verran asiaa, joka ei vain mene jakeluun! Ja hyvältä tuo näyttää ja kivaa kuulla kun hevosellakin tuntuu olevan innokkuutta oppia asioita, olisipa aina niin... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hirveän opettavaista kirjoitella näitä omia fiiliksiä tänne ylös, kun saa keskustella sitten näistä asioista teidän lukijoiden kanssa ja siitäkin saa taas lisää neuvoja, vinkkejä ja oppeja! :) Ja tottakai sekin opettaa, kun pohtii syitä ja seurauksia postausta kirjoittaessa- miksi puomi tippuu hyvästä paikasta tai miksi laukkaa vaihtuu tuossa mutta toisessa ei. Vaikka aina ei syytä löydäkään, voi sen pohtiminen silti auttaa seuraavaa kertaa! :)
   Sanopa älä muuta! Me ollaan neljä vuotta nyt hinkattu tuota laukanvaihtoa, niin onhan se nyt aika hyvä tunne, että vihdoin alkaa onnistua jollain muullakin, kuin tuurilla! :D Ehkä minä vielä joskus opin!
   Kiitokset kivasta kommentista! :)<3

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!