torstai 12. huhtikuuta 2018

Lupaava pilkahdus

Tällä kertaa aiheena onkin kouluratsastus- jonka poni selkeästi hallitsi, mutta kuski oli hukassa.
Heippa!
Minulle tulikin lukijalta muistutus, etten vielä ollut paljastanut, mikä oli totta ja mikä valhetta parin viikon takaisessa "faktapostauksessa", joten aloitetaanpa tämä postaus heti sillä, ennenkuin puhutaan kouluratsastuksesta! Kerrataan muistinvirkistykseksi kaikki kohdat, eikä vain tarua olleita:

1. Olen hypännyt 110cm pystyn. TOTTA!
Tämä on tosiaan totta, vaikka en itsekään haluaisi uskoa :D Sukalla ja Laavalla tuli Tahkolla loikattua tämmöisiä tikkuja (hyi!).

2. Olen sijoittunut estekisoissa yhteensä viisi kertaa. TOTTA (postauksen julkaisuhetkellä)!
Olen saavuttanut estekisoissa kaksi voittoa, kaksi kakkossijaa ja yhden kolmossijan. Nyt tosin olen sijoittunut kuudesti, voittaen kolmesti! :)

3. Olen saanut stipendin YSAO:lta ansioituneesta koulutyöstä. TOTTA!
Sain joulujuhlassa yllätyksekseni koululta stipendin ahkerasta opiskelusta :)

4. Olen tällä hetkellä koulun vanhin nuorisolinjaa käyvä oppilas. TARUA!
En ole tällä hetkellä vanhin, mutta yllän kyllä silti melko korkealle listassa :D
Pämppädäm- minusta tuntuu, että maisema koululla on edelleen melko sama, kuin tässä
joulukuussa otetussa kuvassa... :P

5. Olen ratsastanut Hingunniemessä vasta 12 eri hevosella. TOTTA (postauksen julkaisuhetkellä)!
Kelly, Helmi, Rulla, Rolle, Champ, Veltsu, Veikko, Kukka, Asterix, Diiva, Eetu, sekä Jörö. Nyt listaan on lisätty myös Muumi!

6. Olen ratsastanut kaikilla Rauhalahdessa tällä hetkellä asuvilla hevosilla. TARUA!
Vapperilla en ole vielä ratsastanut, ja hän onkin tallin uusin asukki. Vapper tuli Rauhalahteen alkutalvesta, ja on vienyt jo monta sydäntä :)

7. En koskaan hypännyt Tahkolla kuin Valessalla, Kidillä, Laavalla, Sukalla ja Putella. Lisäksi ylitin kaksi kertaa pienen ristikon Sorayalla ;) TARUA!
Listaan täytyy lisätä Ilpo, jotta lista olisi täydellinen. Mutta hyväksyn, jos olette luulleet tämän olleen totta, koska muistin itsekin vasta nyt hypänneeni myös Ilpolla- inhosin sitä vain niin paljon, etten itsekään ole tainnut haluta muistaa :D

8. Kärsin estekammosta. TOTTA!
Kärsin estekammosta, välillä lievempänä ja välillä vähän kovemmin. Eniten estekammo nostaa päätään uusien hevosten kanssa, joita en vielä tunne, mutta olette ihan oikeassa siinä, ettei minua Pillerin kanssa pelota enää mikään- vaikka välillä voi jännittääkin! :)

9. Minut palkittiin ahkerasta passihoitojen tekemisestä lahjakortilla. TOTTA!
Hupun ja Champin hoidosta sain joulujuhlassa tunnustuksen, joka oli lahjakortti paikalliseen keilahalliin :)

10. Olen ajanut vasta seitsemällä hevosella Hingunniemessä. TOTTA (postauksen julkaisuhetkellä)!
Luigi, Sisu, Teuvo, Sepi, Tiinu, Pentti ja Kalle, siinäpä ajamani hevoset :)


Hingunniemen "faktat":
1. Täällä tuulee. Joka päivä ja ihan liian kovaa. TOTTA!
Paremmin ei sitä voisi sanoa- tuuli on täällä jatkuva sääilmiö :P

2. Hingunniemestä on lähtenyt omien opiskelujeni aikana neljä hevosta, mutta niiden tilalle on tullut viisi uutta hevosta. TOTTA (postauksen julkaisuhetkellä)!
Muutama on lähtenyt toisaalle tai taivaslaitumille, mutta moni ihana kaviokas on myös tullut tilalle- mukaanlukien Champ! :)

3. Hingunniemen vanhin opetushevonen on jo 23-vuotias. TOTTA!
Asterix, eli Pösterix, eli Pösse on jo kunnioitettavassa 23 vuoden iässä ja toimii edelleen opetushevosena useampana kertana viikossa.

4. Hingunniemessä asustaa tällä hetkellä täsmälleen 57 hevosta. TOTTA (postauksen julkaisuhetkellä)!
Näiden laskemiseen meni aivan liian kauan...

(C) Mimi
5. Hingunniemessä pidettiin vielä kymmenisen vuotta takaperin kansallisia kenttäkilpailuja- nykyään nuo upeat isot esteet ovat lahonneet ja niitä ei enää hypätä. TOTTA!
Harmittaa, sillä olisi ollut upeaa nähdä tämä paikka kaikessa loistossaan yhtenä Itä-Suomen ratsastuskeskuksista. Esteet ovat jotenkin tosi hurjan kokoisia, vaikka ovatkin jo rapistuneet- onneksi ehkä kuitenkin näin, jotta meidän oppilaiden ei tarvitse ylittää kuin pieniä max 70cm maastoesteitä :D

6. Koulussamme on nuorisolinjalla vain kolme poikaa. TARUA!
Itseasiassa koulussamme on vain yksi poika :)

7. Hingunniemessä on vain neljä teoriatuntien pitoon sopivaa luokkatilaa. TOTTA!
Kertoo ehkä siitä, ettei teoriatunteja ole kovinkaan paljoa ykkösvuoden jälkeen :D

8. Koulun nimissä ei ole yhtäkään ponia, vaan kaikki ovat hevoskokoisia. TOTTA!
Kaikki koulun hevoset ovat oikeasti hevosia- olisihan se hauskaa, jos täällä olisi edes yksi poni, mutta ei vielä toistaiseksi :)

9. Niin ratsu- kuin ravitallistakin löytyy erittäin nimekkäillä suvuilla varustettuja hevosia, ja karsinatauluissa näkee mm. nimiä Couleur Rubin, Andover Hall ja Lupicor. TOTTA!
Edellä mainitut hevoset löytyivät Champin, Sisun ja Hupun karsinatauluista.

10. Suurin osa ravitallin asukeista on suomenhevosia. TOTTA!
Minä keksin tämän kohdan postaukseen, ja kuvittelin sen olevan tarua, mutta sitten tarkastin ja eihän se niin ollutkaan- eli tosi kuin vesi tämä kohta!

Arvasitko tai aavistitko? :) Postausta oli kyllä hauska tehdä, ehkä näitä voisi aina keksiä, kun sopivia hetkiä tulee!
Koko tunnin ajan työstettiin ympyröillä hevosia, mikä oli mukavaa vaihtelua
kaikenlaisiin kiemuroihin, mitä nyt ollaan tehty koulussa ja tunneilla :)
Mutta mennäänpäs sitten tämän postauksen aiheeseen, eli meidän koulutuntiin, joka oli pääsiäisenä lauantaina. Tunnilla tehtiin myötä- ja vasta-asetuksia kaikissa askellajeissa pääty-ympyröillä, ja panostettiin eritoten siihen, että hevoset reagoivat apuihin nopeasti ja vastustelematta. Pilleri oli tosi mukava heti alusta alkaen, ja uskalsin itsekin lähteä ratsastamaan sitä heti, kun huomasin, ettei se vastusta tai muutu ynseäksi, vaikka vaatisin heti- tämä oli kyllä uusi asia, mutta tätä tavoitellaan nyt ehdottomasti joka tunti! Tästä tunnista onkin tosi paljon kivoja kuvia, joten toteutetaan tämä postaus kuvien ja pienten kuvatekstien johdattelemana- sukelletaan siis kuvien syövereihin!
Aloitettiin heti alusta asti asettelemaan hevosia ulos- ja sisällepäin.
Pilleri "antautui" miltei heti ja rauhoittui ohjastuntumalle hyvin!
Pitkillä sivuilla sai tehdä vapaasti haluamiaan tehtäviä, minä tein pääosin vasta-asetusta ja vastataivutusta,
sillä Pilleri tuntui huomattavasti vaikeammalta vasemmalle asettaessa.

Hain pitkillä sivuilla myös lyhyempää käyntiä vaihteluna taivutuksille, ja Pilleri teki hyvin myös lyhyempiä käyntiaskelia!
Tehtävä käynnissä oli lävistäjä, jonka aikana hevosen täytyi olla suora, mutta lävistäjän lopussa tultiin loivalla pohkeenväistöllä takaisin uralle. Väistö ei alkuun ihan uponnut kuskin kaaliin, kun ei pitänytkään tulla ns. pituushalkaisijan suuntaisesti, vaan juurikin lävistäjän suuntaisesti, mutta kun kuskilla välähti, niin Pillerikin teki oikein :)
Väistö oli Pillerille jo huomattavasti vaikeampi tehtävä, ja rentouden korvasi helposti jännittyneisyys.
Ravissa hylättiin lävistäjät, ja jatkoimme ympyrätyöskentelyä. Tehtävänä oli tehdä ympyrä (tai useampi) asettaen hevosta puolet ympyrästä ulospäin ja toinen puolikas sisällepäin. Sisällepäin asettaessa hevosta piti väistättää suuremmalle ympyrälle, ja vastauksen apuun tuli olla nopea.
Kuskilla meni tämäkin tehtävä alkuun vähän yli hilseen, mutta kun itse taas tajusin, rupesi tehtäväkin sujumaan hyvin. Tässä Pilleri lähtee juuri suurentamaan ympyrän reittiä- hieno poljenta!
Toiseen suuntaan Pilleri oli suuremmalle ympyrälle pyydettäessä vähän kuuro, joten opettaja neuvoi kutittamaan raipalla pohkeen taakse tai pohkeen paikalle. Avun ei ollut tarkoitus lietsoa hevosta eteenpäin, eikä rangaista hevosta mistään, vaan herättää se kuuntelemaan pohjeapua. Raipalla Pillerin kyljen koskettaminen auttoikin hyvin, ja pian poni oli taas herkkänä pelkälle pohkeellekin :)
Ulospäin asettaminen oli Pillerille tällä kertaa aika hankalaa, etenkin vasemmalle asettaessa. Se kaatui herkästi sisäänpäin ja lukittui niskastaan, jolloin se ei pystynyt enää asettumaan rehellisesti.
Ponin pakoilukeino oli joko kulkea pitkänä kuin nälkävuosi, tai pakoilla kuolaintuntumaa painautumalla alas. Pillerin ilmeestäkin näkee, ettei ollut kovin mukavaa tehtävän parissa.. :D
Sisällepäin asettaessa ja taivuttaessa työskentely oli Pillerille huomattavasti helpompaa ja mukavempaa :)
Ympyrän suurentaminen oli mielestäni oikeaan kierrokseen hieman työläämpää, kuin vasempaan, mutta onnistuneitakin suorituksia onneksi saatiin! :)
Vasempaan kierrokseen Pilleri oli helpompi ulospäin asettaessa, ja ympyrän suurentaminen kävi helpommin. Asetus sisällepäin ei mennyt oikeastaan läpi ollenkaan, ennen ihan viimeisiä toistoja- treeniä, treeniä...
Pilleri teki tutut temput, ja "asettui" pää vinossa tähän sille hankalempaan suuntaan. Se kuitenkin pysyi kevyenä ohjalle, mikä oli sinänsä jo suuri voitto- yleensä Pilleri painaa melko paljon vasemmalle ohjalle, kun sitä yrittää saada taipumaan ja asettumaan siihen suuntaan.
Poni kuitenkin väläytteli jo tosi hienoa pätkää, joten olen näistä pienistä pilkahduksista erittäin iloinen- kyllä tämä tästä, kyllä meistä se kouluratsukkokin vielä leivotaan!
Viimeisillä voimilla saatiin vihdoin se rehellinen asetus aikaiseksi myös vasempaan kierrokseen- työvoitto, ja fiilis oli äärettömän hyvä :)
Ympyrän suurentaminen toi Pilleriä paljon paremmin avuille kerta kerralta, ja se näkyi myös kuvissa!

Estehevosesta kuoriutui oikea dressage-Pilleri ;)
Ja pätkittäin kuskikin löysi istuntansa, mutta tällä tunnilla minulla taisi olla reikää liian pitkät jalustimet- kantapää nousi auttamatta melko ylös vähän väliä, mikä ei ole yleensä ollut ongelmana. Ainahan sitä tosin täytyy jokin ongelma olla!
Opettaja koitti vielä kovasti korjata istuntaani ympyröillä liikkeen suuntaan, mutta eihän siitä mitään tullut.. :D
Istuntatunnille, mars!
Laukkaa otettiin pääty-ympyröillä, tehden samaa tehtävää, kuin ravissa, mutta kahtena eri ympyränä- ensimmäinen ympyrä vasta-asetusta, ja jälkimmäinen myötäasetuksessa. Pilleri oli laukassa erityisen hieno oikeaan kierrokseen! :)
Dressage-Pilleri! Harvoin voi sanoa, että Pilleri oli oikeasti höyhenen kevyt ohjalle, mutta sitä se todella oli tällä kertaa.
Laukkaan haettiin myös samaa ideaa, kuin ravissa, eli ympyrää sai suurentaa, jos hevonen lähti kaatumaan pohjetta vasten. Pillerin kanssa tein suurentamista muutaman kerran, mutta en läheskään joka ympyrällä.
Pilleri teki oikeaan kierrokseen erityisen symmetrisiä ympyröitä, joista olen iloinen- yleensä se vähän valuu alkupuoliskolla kohti uraa, ja jälkimmäisellä oikaisee kohti päätyä. Nyt se pysyi tosi hienosti haluamallani reitillä :)
Pillerin laukka äityi välillä niin valtavaksi, etten meinannut osata istua enää- minä, joka tällä ponilla loikkii niitä esteitä aina ne isoimmat vaihteet silmässä.. :D
Itku tulee, kun katson näitä kuvia... Noin se istunta vain rapistuu, kun ei pääse kunnon koulutunneilla käymään pariin viikkoon :P
Omasta mielestäni Pilleri tuntui laukassa tosi iloiselta, ja sehän tarttui kuskiinkin- ai että, meillä oli hyvä fiilis! :)
Pillerin heikompi suunta olikin sitten laukassa melko vaikea, ja tähän suuntaan sain tehdä enemmänkin ympyrän suurennusta. Pilleri kuunteli kyllä hyvin ja oli kuuliainen, mutta en vain millään saanut sitä yhtä hyvin asettuneeksi ja rennoksi, kuin oikealle- ei se kuitenkaan erityisemmin harmita, sillä suunta on Pillerille vaikea.
Parhaat pätkät vasemmalle tulivatkin vasta-asetusta tehdessä, mutta selkeästi enemmän Pilleri kaatui tässä suunnassa sisällepäin. Kuskilla oli paljon töitä, mutta Pilleri pysyi edelleen kevyenä, vaikka olikin selkeästi jäykempi.
Muutama ihan hyvä pätkä saatiin kuitenkin myös tähän suuntaan, ja pääasia oli se, että Pilleri parani työstettävyydeltään, vaikka ei ihan mahtihyväksi tällä kertaa vasemmalle tullutkaan :)
Loppuraveissa jatkettiin vielä keventäen ympyrätyöskentelyä, jättäen nyt ulospäin asettamiset ja ympyrän suurennokset pois. Oli mukava huomata kaikissa hevosissa melko isoa eroa alkutuntiin, ja Pillerikin polki takaa hyvin eteenpäin!
Kuskilta vain loppui kunto, kuten näkyy :D
Pilleri jaksoi kuitenkin loppuun asti ;)
Tyytyväinen ratsukko! :)
Tunti oli tosi kiva, ja tehtävä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan sopivan haasteellinen saada sujumaan oikeasti hyvin. Meillä Pillerin kanssa on tässä kouluratsastuksessa vielä paljon töitä tehtävänä, mutta tältäkin tunnilta tarttui kyllä taas lisää työkaluja tuohon meidän leipälajiin- sujuu taas esteetkin paremmin, kun on avaimia sileän verkkaamiseen, ja miten saada poni siinä herkäksi pohkeen avuille kuumentamatta hevosta. Pilleri oli hieno ja tosi hyvällä fiiliksellä koko tunnin, ja opettajallekin totesin, että ehdottomasti meidän ehjin ja tasaisin suoritus hetkeen- muutama epäonnistuminen, mutta Pilleri kulki pääosin rentona ja vastasi apuihin superhyvin! :) En olisi voinut lähteä Kiuruvedelle yhtään paremmilla fiiliksillä- ja nyt on ihana olla takaisin, jatkamassa tästä, mihin viimeksi jäätiin! :)

Minkälaiset tehtävät ovat heppakavereillesi vaikeita kouluratsastuksessa?
Miten yleensä toteutat hevoselle vaikeita tehtäviä?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Oho, jopas kello onkin paljon- onneksi huomenna on vapaapäivä, eikä kello soi enää puoli kuusi aamulla. Aion nukkua piiiitkään! Hyvää yötä ja ihanaa viikonloppua kaikille! :)
Etsinnässä muuten ulkoasun tekijä, blogi kaipaa päivitystä kesään- jos olisit halukas tarttumaan projektiin, tai haluat suositella jotakuta, pistä viestiä! :)
XOXO,
Siiri

2 kommenttia:

 1. Tämä olikin kivalla idealla toteutettu tuntipostaus! Mukava kuulla, että teillä sujui Pillerin kanssa hyvin ja tehtävä oli tarpeeksi haasteellinen. Tuo on kyllä totta, että koulutunneilta saa hyviä vinkkejä estetuntien sekä estekisojen verryttelyyn. Ja onhan se hyvää vaihtelua mennä välillä myös sileälläkin, eikä aina hypätä esteitä!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pillerin kanssa tehtävissä oli kyllä haastetta, mutta sehän se oli tarkoitus- päästä korjaamaan niitä meille hankalia kohtia taas vähän helpommiksi :)

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!