keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Hevosen ehdoilla

Heippa!
Nyt parin estepostauksen jälkeen on hyvä palata vähän koulutreenienkin pariin, tällä kertaa ajankohtana koulukisoja edeltänyt perjantain tunti Pillerillä. Tunnilla oli kuvaaja mukana ja lopputulemana onkin vartin verran materiaalia, joka on nyt kokonaisuudessaan tässä teille näkyvillä- videolla kuuluu opettajan kommentteja ja ohjeita, joten kannattaa katsoa äänet päällä! Videolla näkyy tosiaan paljon toistoja, paljon samanlaisia suorituksia, mutta en halunnut karsia mitään siitäkään huolimatta. Koitan pitää tämän tekstilöpinän melko tiiviinä, koska videolla näkyy menoa niin paljon, ja koitan kertoa lähinnä niitä omia fiiliksiä meidän menosta ja miten tehtävät omasta mielestä sujui :)
Postausta kuvittamassa kuvia vanhoilta ilman satulaa köpöteltyiltä tunneilta,
kun tältä tunnilta on olemassa vain videoita :)
Tunnin aiheena oli loiva kiemuraura (HeB K.N Special radalta) ja keskiympyrä (HeC EB Special radalta), ja tarkoitus oli lähteä ihan tosissaan viimeistelemään fiiliksiä kisoihin, mutta lopputulemana olikin lähteä maneesiin ilman penkkiä ponin selässä- Pilleri oli poikkeuksellisen äkäinen vatsanalusta harjatessa ja muutenkin koskiessa, joten kävin opettajalle asiasta sanomassa ja kysyin, vaihdetaanko hevonen vai lähdetäänkö ilman penkkiä. Kun Pilleri tunnilla pidettiin mukana totesin, että satula jää meiltä talliin, kun arka kohta tuntuu olevan juurikin satulavyön kohdalla, enkä missään nimessä haluaisi Pilleriä kiusata edes pehmosatulan vertaa. Sovittiin siis, että lähden ilman penkkiä ja jos Pilleri käyttäytyy normaalista poikkeavalla tavalla vielä tunnillakin, ei se lähde enää seuraavalle tunnille. No, ihan normaalia ratsastustahan se on myös ilman satulaa, joten mikäpä tässä, tunnille vain ja koulukisat kiikariin!
Kerran oli kylmä, niin sai olla kunnon Michelin-ukkona selässä :D
Tunti aloitettiin tekemällä kymmenen metrin voltteja käynnissä jokaiseen kulmaan ja halutessa pitkien sivujen keskelle. Pilleri oli ensin vähän vastahakoinen, mutta rauhoittui sitten tuntumalle hyvin ja taipui pätkiä rehellisesti ihan molempiin suuntiin, vaikka sillä onkin se paha tapa keikauttaa vain korvat ulospäin ja turpa taivutuksen suuntaan oikealle taivuttaessa. Käynti oli kuitenkin ehkä aavistuksen epäaktiivista ajoittain, vaikka etenikin hyvin, ja olisin voinut vaatia sen takaosaa jo alkutunnista paremmin töihin, mutta toisaalta ihan hyvä startti tuntiin, hyvä fiilis oli lähteä ravityöskentelyyn- turha Pillerin kimppuun on heti hyökätä, vaan sen rauhallisuus on pelkkää plussaa :)
(C) Ilona
Ravissa aloitettiin heti tulemaan loivaa kiemurauraa S-puolen pitkälle sivulle, ja R-puolen pitkällä sivulla työstettiin vasta-asetusta. Pilleriltä katosi kyllä se käynnissä saavutettu kiva muoto ihan jonnekin muualle, mutta se liikkui muuten hyvin ja mielellään eteenpäin. Olikin kiva huomata, miten iloisesti se liikkui eteenpäin, ja uhkakuva mahdollisesta ähkystä hälveni mielestä huomattavasti :) Luulen muodon kadotuksen johtuvan lähinnä siitä, että ravissa istuminen on huomattavasti hankalampaa, kuin käynnissä, joten ohjastuntuma alkoi heilua ja oma istunta ei ollut enää yhtä vakaasti Pillerin ympärillä. Vasta-asetuksessa se alkoi myös vähän tehdä sitä päänsä vinoon heittämistä, mutta pätkiä sekin onnistui hyvin ja ennen kaikkea Pilleri säilytti saman tahdin tehdessään näitä eri tehtäviä, mikä olikin ihan ykköstavoite- ei kuumahdeta, ei olla kuin täi tervassa, vaan pyritään pysymään samassa tahdissa tehtävien läpi. Pilleri pysyikin tosi hienosti rauhallisena ja suoritti tehtäviä juuri niinkui minä pyysin :)
 
Suunnanvaihto, ja jatkettiin samalla tavalla toiseen suuntaan, mutta vaihdettiin tehtävien paikkaa: loiva kiemuraura tulisi nyt R-puolen pitkälle sivulle, ja vasta-asetus toiselle pitkälle sivulle. Nyt työskenneltiin siihen Pillerin parempaan suuntaan, mutta kuskilla alkoi jo melko pitkän ravityöskentelyn myötä kunto olla heikossa hapessa, ja en jaksanut enää sitäkään vähää istua ravia, mitä olin alkutunnista jaksanut. Pilleri alkoi vähän liirailla reiteillä, oikoa kulmia ja välillä oli havaittavissa myös pientä kiihdyttelyä esimerkiksi loivalle kiemurauralle lähdettäessä, mutta kun vaan itse koitin jaksaa kertoa hevoselle mitä ollaan tekemässä ja mitä tullaan tekemään (=pitää sen kiinnostuneena tehtävästä), pysyi maltti ravissa ihan hyvin ja tuli oikein hyviäkin pätkiä, joihin olen tosi tyytyväinen! Eritoten tosin huomaan, että kädet jähmettyvät hartiosta niille sijoilleen, ja siksi jousto katoaa ja ohjastuntuma hevosen suuhun ei ole tasainen, mikä varmasti osaltaan lietsoi Pilleriä apujen vastustamiseen. Joskus vähän naurattaa katsoa näin jälkikäteen tuota omaa puuhailua, kun vaikka opettaja käskee tekemään asian x, ei mitään tapahdu- tämän tunnin murheenkryyni olivat jatkuvasti irti kyljistä lepattavat kyynerpäät, kieltämättä! Ihan vihoviimeinen juttu oli se, kun Lotta pyysi enemmän ravia, ja minä olin jo ihan loppu- rankkaa tuo ratsastus :D Onneksi tähän väliin tuli kuitenkin välikäynnit, ja kuski sai hetken hengähtää.
(C) Ilona
Seuraavaksi aloimme työstää laukkaa keskiympyrällä, aloittaen siirtymällä raviin kulman jälkeen, nostamalla laukan joko S tai R-kirjaimesta, eli pitkän sivun keskeltä, ja laukkaamalla koko keskiympyrän. Puolikasta ympyrää ei saanut ratsastaa, eikä myöskään kahta peräkkäin, vaan vain yhden kerrallaan. Siirtymä takaisin raviin oli tehtävä täsmällisesti kirjaimessa, ja ravia piti jatkaa vielä hetki, jotta ehti pois takaa tulevan tieltä, jonka jälkeen taas käveli kohti seuraavaa raviinsiirtymistä ja laukannostoa. Erityistä huomiota kiinnitimme reitin symmetrisyyteen, eli se 10 metriä oli jäätävä sekä C-, että L-päätyihin, jotta ympyrä olisi 20m halkaisijaltaan, ja tottakai käytiin uralla asti toiselle pitkälle sivulle tultaessa. Tehtävä kuulostaa tosi helpolta, mutta ei se olekaan ollenkaan niin helppoa hahmottaa etäisyyksiä, varsinkin kun itse liikkuu koko ajan- ympyrä olikin siis välillä vähän turhan lättänä, mutta noin kokonaisuutena olen kuitenkin tyytyväinen näihin keskiympyröihin, mitä tehtiin. Oikeassa kierroksessa Pillerin laukka jäi jotenkin vaisuksi ja se oli edestä tosi pitkänä, en itse uskaltanut sitä ehkä ihan niin paljon ratsastaa eteenpäin saatika kohti ohjaa, mutta vasen laukka oli tosi mahtipontista ja hienosti pyörivää! Välillä askeleessa oli niin paljon voimaa, että istuminen meni enemmän pomppimiseksi laukassakin, mikä on kyllä aika epänormaalia Pilleriä :D Nostot oli välillä aika säälittäviä, kun Pilleri alkoi kiihdyttää ravia, ja minulle jäi ainoaksi vaihtoehdoksi ottaa harjasta kiinni toisella kädellä hieman ennen nostoa, jolloin tuntuma katosi hetkellisesti, ja Pilleri pääsi ns. loikkaamaan laukkaan siistin noston sijaan. Mutta vaikka kaikenlaisia lapsuksia tässä laukassa tapahtuikin, liikkui Pilleri hyvällä asenteella ja oli melko kuuliainen (kuitenkin raviinsiirtymiset tuli siinä missä piti, vaikka laukkaaminen olikin taas tosi kivaa Pillerin mielestä), joten missään tapauksessa en voi sanoa olevani pettynyt laukkatyöskentelyyn :)
(C) Ilona
Laukkaamisen jälkeen otettiin loppuravit, ja Pilleri oli kyllä tosi hieno vasempaan! Se tuntui nauttivan olostaan ja tykkäsi tehdä töitä, pöristeli ja pärski menemään tyytyväisen tuntuisena. En meinaa uskoa silmiäni, miten hyvälle Pilleri näyttää tuohon sen kehnompaan vasempaan kierrokseen- ehkä se aikookin tasoittaa suuntaeronsa, hurja ajatus..! Tällä kertaa se oli kyllä jostain syystä tosi hyvä vasemmalle, mutta ihan jotain muuta oikealle, vaikka normaalisti suunnat menee juuri toisinpäin. Mutta, välillä näinkin, hieno Pilleripallero! :)

Milloin Sinä olet viimeksi mennyt ilman satulaa?
Miten usein ratsastat ilman satulaa?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)
Sunnuntaina koittaa estekisat! Me Pillerin kanssa startataan 70cm ja 80cm :)
Tämä oli sitten tämmöinen yritys pitää teksti tiiviinä, hehe... No, mutta mitäpä sitä säästelemään, jos kerrottavaa on! Seuraava postaus onkin sitten varmaan taas estepostaus, kunhan pääsen takaisin muistikortin luokse ja pääsen siirtämään videot koneelle- kirjoittelemisiin siis! :)
XOXO,
Siiri

4 kommenttia:

 1. Hui, en edes muista millon olen mennyt viimeksi ilman satulaa! :o
  Näyttää tosi kivalta teidän työskentely, eikä satulan puuttuminen näytä tuottavan mitään hirmuisia ongelmia! :) Itsellä tulee joskus ilman satulaa sama ongelma, että hartiat jähmettyy paikoilleen (yleensä jonnekin korvien tasolle..) ja tuntuma suuhun muttuu kovaksi ja epätasaiseksi. Mutta treeniä treeniä vaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :) Pillerillä on hyvä mennä ilman satulaa, vaikka sillä onkin aika luiseva selkä, kun se lukee ratsastajaansa hyvin ja korjaa itseään herkästi ratsastajan painon alle :)
   Sama ongelma täällä, joten painitaan yhdessä ongelman parissa :D!

   Poista
 2. Taas kerran todella kiva postaus, kivan videon kera! Oli varmasti mukava mennä ilman satulaa. Ainakin vaihtelu virkistää! Itse olen mennyt viimeksi satulatta joulukuussa rennomman tunnin merkeissä, samalla viikolla, kun oli jouluaatto. Siitä on kuitenkin on jo jonkin aikaa, joten kelpaisi taas päästä menemään ilman satulaa!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Oli kyllä kivaa, vaikka taas vähän sattui lihaksiin tuon jälkeen pari päivää :D Pilleri tykkää mennä ilman penkkiä, ja haluan sen ilon ponille suoda! Toivottavasti sinäkin pääset kokeilemaan taas pitkästä aikaa, onhan tämä aika kivaa :)!

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!