perjantai 30. kesäkuuta 2017

Ponituksia kaksinverroin

Moi!
Nyt hypin kyllä tässä postausjärjestyksessä ihan urakalla, mutta kun nämä kaksi ponia olivat viime sunnuntaina niin mahtavia, niin pakkohan se oli postata pikimmiten! Sunnuntaina olin tosiaan tuplatunnilla, eli klo 14 ja klo 17 tunneilla. Meidän tunti olisi voinut hypätäkin, mutta sateen takia hyppyhommat jäivät sikseen, ja jälkimmäisellä tunnilla oli sovittu koulutunti, joten ei vielä paluuta esteiden sekaan- mutta nämä koulutunnit olivat kyllä ihan tosi mukavia, ja oli hauska kokeilla kahta ensinnäkin keskenään erilaista, mutta myös Pilleriin verrattuna erilaisia poneja. Päivän ensimmäinen ratsu oli pappaponi Eetu (enää täytyy ratsastaa vanhusponeista Ferryllä, Morrilla ja Piatilla, jotta saa SBL kohdan tehtyä!) ja jälkimmäinen ratsu sitten Leevi. Molemmista poneista oli kerinnyt kertyä taukoa ihan jonkin verran, taisin viime talvena mennä viimeksi Eetulla yhden koulutunnin, ja Leevillä muutamat esteet ja pari koulutuntia. Tykkään kyllä näistä kahdesta, ja ne ovat omalla tavallaan kumpikin hirveän hauskoja hevosia, jotka vaativat vähän erilaisia asioita ratsastajaltaan- eiköhän siis aleta puida näitä tunteja läpi!
Eetusta otetut kuvat on ottanut Johanna, kiitos paljon! :)
Oli kyllä ihan hauska fiilis, kun jalustimet olivat kolmanniksi viimeisissä rei'issä ja polveni tuli silti satulan siiven yli :D
Molemmilla tunneilla tehtiin täsmälleen samaa tehtävää, joten kerron poneista vähän vuorotellen tehtävä kerrallaan. Aloitimme molemmat tunnit käynnissä, tehden päätyihin voltit ja pitkille sivuille loivan kiemurauran. Volteilla piti väistättää aina yhden askeleen verran hevosen takaosaa ulospäin, ja sitten taas palata normaaliin asetukseen, ja taas uudelleen yksi ristiaskel. Tarkoitus oli tehdä niin monta väistöpätkää voltin aikana, kuin vain pystyi, eikä tarkoitus ollut jatkaa väistöä sitä yhtä hyvää askelta pidemmälle. Loivat kiemuraurat mentiin hevosia sisällepäin asettaen, väistättäen etuosaa ihan aavistuksen takaosan edelle, ja kiinnitimme kulmien ratsastuksessa erityisesti taivutukseen huomiota. Koko ajan olikin mukavasti jotakin tekemistä, ja hevosetkin pysyivät hyvin kuulolla, kun oli paljon tehtävää! Eetun kanssa käyntityöskentely sujui oikein hyvin, se oli tosi kivalla, tasaisella ja kevyellä tuntumalla ja liikkui hyvin eteenpäin. Se myös ymmärsi tuon loivan kiemurauran etuosan väistättämis-tehtävän ihan superhyvin, ja toimi kuin ajatus! Välillä Eetu näki olevinaan jotakin mörköjä maneesin ovipäädyssä, mutta ei ottanut yksiäkään lähtöjä tai edes säpsähtänyt, kunhan vain yritti oikoa- sekin jäi pois, kun keksi ponille vielä jotain lisätehtäviä oven edessä, välillä mentiin mm. avotaivutusta ja välillä vasta-asetusta, jotta Eetu keskittyisi itse tehtäviin, eikä keksisi jotain omia mörkö-juttujansa. Väistöt meni Eetulla välillä vähän yliyrittämisen puolelle, ja se heitti peppunsa ihan sivulle, vaikka hakusessa oli pelkkä yksi ristiaskel. Väistöt sujuivat siis vähän vaihtelevalla menestyksellä, mutta ne onnistuneet pätkät oli kyllä tosi makeita, kyllä pappaponikin on vielä vetreä, kun sille päälle sattuu! Eetu olikin käynnissä ihan superkiva ja teki kaikki pyydetyt asiat tosi täsmällisesti, kunhan osasin itse pyytää :)
Leevistä otetut kuvat on ottanut Ilona, iso kiitos siis myös hänelle! :)
Ponin täydellistä harjaa oli vaan ihan pakko tuijottaa! :D
Leevi loivalla kiemurauralla :)
Leevin kanssa aloitettiin myös ihan samalla tavalla, ja ei kyllä voi tästäkään ponista valittaa! Leevi ymmärsi volteilla tehtävät väistöt ihan heti ensimmäisestä kerrasta lähtien, ja otti niin superhienoja ristiaskeleita, etten voinut kuin ihmetellä ja kehua Leeviä! Leevin kanssa varmasti ainakin tuplattiin väistömäärät, mitä olin saanut Eetun kanssa aikaiseksi, mutta toisaalta taas Leeville loiva kiemuraura oli hieman hankalampi juttu, enkä saanut sitä ihan yhtä hyvin kulkemaan etuosa loivasti väistäen, vaikka Leevinkin kanssa tuli kyllä muutama onnistunut pätkä :) Leeviä haluan kyllä erityisesti kehua tosi pehmeästä tuntumasta ja tasaisuudesta edestä, on sekin muuttunut jo paljon siitä, kun se saapui Rauhalahteen- silloin se nyhti ohjia ihan jatkuvasti ja ei oikein millään tasoittunut kuolaimen tuelle, mutta nyt se oli niin tyytyväinen ja tasainen, ai että! :) Hienoa nähdä, miten Leevistäkin on tullut niin maanmainio ratsastuskouluhevonen, sillä se on tosi kiltti, rauhallinen ja yritteliäs, antaa paljon virheitä anteeksi, mutta ei kuitenkaan ihan ilmaiseksi tee töitä. Parasta hevosissa onkin juuri se, että ne palkitsee ratsastajansa heti oikeista teoista, ja niin Leevi todella tekee! :)
Hauska, miten eriparia voi hevonen olla etu- ja takapäästään :D
Kunnon kouluponi kuoriutui tästäkin estepapparaisesta! <3
Aika timanttinen istunta kyllä tässä otoksessa :'D
Käyntityöskentelyn jälkeen aloitimme tekemään samaa tehtävää ravissa, paitsi että voltilla tehtävät väistöt muuttuivat enää sisätakajalan aktivoimiseksi rungon alle ja taivutus sai olla mieluummin liian reilu, kuin liian "loiva". Eetun kanssa huomasin melko selkeän suuntaeron, ja toiseen suuntaan taivutus ja takaosan aktivointi oli ainakin kymmenen kertaa helpompaa, kuin toiseen, johon en meinannut saada Eetua edes asettumaan- vanhuus tekee tehtävänsä, mutta ei Eetu kuitenkaan mikään mahdoton ollut toiseenkaan suuntaan. Suurin ongelma oli ehkä se, miten Eetu kaatui sisällepäin melko paljon oikeaan kierrokseen, enkä saanut sitä oikein korjatuksi, vaikka oikomaan se ei kuitenkaan päässyt- mikä on jo sinänsä iso voitto tämän ponin kanssa, että voltit ovat oikeasti pyöreitä, eikä mitään soikioita tai heti puolesta välistä katkaistuja :D Osasyy tuohon sisällepäin kaatumiseen oli varmasti myös oma istuntani, joka oli hieman hakusessa Eetun melko tikkaavissa raviaskeleissa, kun on tottunut sellaiseen suurempaan liikkeeseen, joten saatoin itsekin nojailla milloin mihinkin suuntaan ja viestittää ponille melko ristiriitaisia apuja. Otinkin jalustimet pois, jolloin ainakin itsestä tuntui, että meni paljon paremmin ja istunta oli enemmän kunnossa :) Ei Eetu kuitenkaan mikään katastrofi missään nimessä ollut, vaan sen kanssa oli mukava työstää koko ajan, vaikka heikkojakin hetkiä sattui sekaan! Eetustakin huomasi sen, että ei se turhaan nostanut päätään tai näyttänyt hapanta naamaa- aina aiheesta, ja ponin ilme kirkastui samantien, kun teit itse oikein :) Kiemuraurat onnistuivat Eetun kanssa hyvin ravissa molempiin suuntiin, ja se meni kyselemättä syvälle myös ovipäädyn kulmiin, joten kyllä ponitus kuulolla oli, mitä tässä juuri haettiinkin! :)
Tämä kuva (C) Silja, kiitos! :)
"Nyt Siiri pitäs tapahtua jo niillä volteilla jotain, eikä mennä vaan suoralla hevosella..."
"Yritän, yritän..!"
Raippa sai lentää kentän laidalle, kun poni otti vähän turhia kierroksia.. :P
Leevin kanssa ravityöskentely lähti käyntiin melkoisella spurtilla, ja poni tikkasi menemään ihan mahdotonta kyytiä. Muutaman kerran sain pysäyttää ja nollata ponin mielentilan, ja aloittaa taas uudestaan tehtävän teon, mutta pian ylimääräiset kiihdyttelyt jäivät pois ja Leevi tasoittui taas tuntumalle keskittyen annettuihin tehtäviin. Kiemuraurien alkuun Leevi meinasi aina tarjota jotain lisättyä ravia olevinaan kuin lävistäjälle lähdössä, mutta kun liioittelin asetuksen kanssa ja aloitin etuosan väistättämisen heti kulmasta, pysyi se oikein hienosti nahoissaan ja teki ihan supermahtavan tuntuisia pyöreitä askeleita, pysyen rentona tehtävän läpi! Volteilla takaosan aktivointi meinasi vähän jäädä, kun ponitus selkeästi ajatteli sisäpohkeen siirtämisen vastalaukan nostona, joten se tarjosi volteilla ties mitä askellajeja välillä, mutta sekin jäi pois, kun ratsastin sen huolella vaikka hieman alitemmossa voltille sisään, ja tein niin pikkuruisia apuja, että poni tuskin huomasi- tavallaan "siedättämällä" Leevi sisäpohkeen olemiseen taaempana alkoi sekin tehtävä sujua jo ihan hyvin, vaikka ehkä yllettiin vähän parempaan tässä tehtävässä Eetun kanssa. Tärkeintä oli kuitenkin se, että saatiin edes muutamat onnistuneet voltit ilman kiihdytyksiä tehdyksi, ennen kuin siirryttiin seuraaville tehtäville, ja vähän huonosta alusta huolimatta ne viimeiset suoritukset oli jo tosi hyviä ja sehän riittää! :)
Laukkaa työstettiin tänään vain volteilla, eli tehtävää jatkettiin ihan samalla tavalla kiemuraurineen kaikkineen, mutta päätyihin tehdyt voltit ratsastettaisiin ihan normaalisti laukassa taivuttaen. Eetun laukka ei kuuleman mukaan ole mikään miellyttävin, varsinkaan jos ponin pää on ylhäällä ja selkä alhaalla- ilman jalustimia kun ratsastin, niin kerkesin kieltämättä jo miettiä, että nyt kun poni ottaa ovipäädystä lähdöt ja heittää peppuaan mennessään, niin kuski on kyllä mennyttä kalua. Mutta mitäpä vielä,  Eetu oli laukassa oikeastaan tosi kiva ainakin verrattuna ennakko-odotuksiin! Onhan sen laukka hankalaa istua, kun sen takajalat eivät jousta oikeasti yhtään, joten se pompauttaa aika voimakkaasti irti satulasta, jos ei ole "valmistaunut" moiseen. Mutta kyllä täytyy myöntää, että vaikka osasin varautua, niin kyllä se oli aivan kamalan hapokasta koittaa istua siellä ja vielä ratsastaa ponia a) eteenpäin ja b) edes kaukaisesti hevosta muistuttavan näköiseksi :D Ei Eetu kuitenkaan laukassakaan mitenkään hirveä ollut, vaikkakin melko työläs ajoittain- täytyy kuitenkin antaa kymmenen pistettä ja papukaijamerkki Eetulle ihan superhienoista, täsmällisistä ja tahdikkaista siirtymistä laukalle ja laukasta raviin! Ne olivat ehdottomasti Eetun parhaat hetket tässä reenissä, ihan mahtavia, ei olisi koulutuomareillakaan ollut paljoa motkottamista ;) Jos sitä menisikin Eetulla seuraaviin koulukisoihin?!
Kuskin ilme kertoo kaiken oleellisen? :'D
Leevi näyttää tässä vähän orimaiselta, ihana! :)
Jollakulla takajalat ehkä vähän tallissa ;)
Leevi oli laukassa ihan hirveän outo, ja teki juurikin niitä kananmunan muotoisia ympyröitä pyöreiden reittien sijaan. Jostain syystä voltille lähteminen oli hirveän hankalaa, ja sieltä oli kamala kiire sitten pois, kun voltille pääsi. Raipan olin heittänyt jo pois, mutta jos se olisi minulla vielä ollut, olisin ottanut sen ulkokäteen ja ratsastanut pari volttia vaikka pitäen sitä vasten Leevin ulkolapaa- olisi voinut luulla, että ollaan jossain liukkaassa mutkassa, kun ei vaan millään meinattu saada reittiä kuntoon :D Hävetti kyllä vähäsen, kun pitäisi sitä nyt jo voltti osata ratsastaa, mutta näköjään ei aina onnistu sekään! Päätinkin sitten Leevin kanssa tehdä aina useamman laukkavoltin peräkkäin, ja aina, jos se meinasi liirata reitiltä ulos, sai uusi voltti alkaa. Ennätys taisi olla kuusi volttia perätysten, mutta siitä se onneksi korjaantui ja työskentely tuotti tulosta! Laukassa Leevi oli kyllä edestä mielestäni aika outo ratsastettava, sillä se oli tavallaan hirveän raskas, mutta tavallaan ei kuitenkaan ohjalle tukeutunut, mutta toisaalta se ei ollut ollenkaan epätasaisen tuntuinen siirtymisissä. Leevi on kova poika puremaan kiinni vasemmassa kierroksessa sisäohjaan, mutta nyt tuntui, että se puree vain koko ajan jokaiseen kierrokseen- elävä kuolain lienee avain, eikä saisi jäädä vain tappelemaan. Mielestäni Leevi kuitenkin parani myös laukassa, vaikka se taisikin jäädä päivän heikoimmaksi askellajiksi. Sen verran puolustaudun, että olihan sitä jo tuossa vaiheessa melkoisen väsynyt ja lihakset hapoilla, eikä poni päästänyt kuskia helpolla- mutta kyllä ne hyvät pätkät oli ihan älyttömän mageita, Leevi jos joku se on hevonen ponikoossa, vau! Laukatessa Leevi tuntui ehkä myös itse vähän väsähtävän, ja se hyytyi sitten kiemuraurilla välillä vähän liiaksikin, vaikka parempi toki se, kuin se tykinsuusta lähteminen, ja siitä irtosi oikeastaan ravissakin parhaat pätkät juuri laukan jälkeisillä kiemuraurilla :)
Loppuravit sujuivat molemmilla hevosilla hyvin, ja erityisesti Leevi oli ihan superhyvä! Hankalaahan se oli saada kumpaakaan myötäämään yhtään alaspäin, kun molemmat tarjosivat sitä pillerimäistä "entäs jos vain suoraan eteenpäin?"-venytysmallia, mutta hyvään hetkeen sai molempien kanssa lopettaa ja olla oikeastaan tyytyväinen myös omaan tekemiseen! Hyvin jaksoin, ja paransin myös siinä, etten jättänyt tehtäviä kesken tai luovuttanut jos jokin tuntui hankalalta, vaan koitin työstää molemmat ratsut läpi ja saada ne onnistuneet suoritukset, ennenkuin siirryin tekemään seuraavaa tehtävää. Oli se sitten ne kymmenen laukkavolttia peräkkäin, tai pysäyttäminen ja uudelleen aloittaminen, mutta en jättänyt asioita puolitiehen ja siitä jäi tosi hyvä fiilis! :) Täytyy kyllä uskaltautua pyytämään muitakin poneja ratsuiksi, tällä kertaahan nämä eksoottiset valinnat juonsivat siitä, ettei Pilleriä voinut ottaa sairasloman vuoksi- mutta mukava oli kyllä mennä näinkin erilaisilla poneilla, ja on taas vähän enemmän keinoja myös Pillerin ratsastamiseen! :)
Myös tämä kuva (C) Silja, iso kiitos! :)
Ihana Leevi :3
Oliko "tuplapostaus" mielestäsi hyvä juttu, vai olisitko mieluummin lukenut tunneista erikseen?
Viikonloppuna täällä Kuopiossa kisataan esteillä- jos pääsen paikalle, haluaisitteko jonkinlaista postausta kisojen tuoksinnasta?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

XOXO,
Siiri

10 kommenttia:

 1. Todella hyvä postaus ja ihania kuvia, jälleen kerran! Oli kiva lukea tunneista vaihteeksi näin yhdessä postauksessa, pidin kovastikin itseasiassa tästä tyylistä! Suosi ihmeessä jatkossakin, jos näin tykkäät itse kirjoittaa!

  Noista kisoista olisi kyllä ihan tosi, tosi mukava lukea! Jos sinne päädyit, niin kirjoittele ihmeessä niistä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Joo näin minä ajattelinkin, että olisi vähän mälsää lukea ihan samanlaisista tunneista kahteen kertaan blogissa, ja oli mukava vaihteeksi vähän vertailla taas menopelejä keskenään- huippua poneja kumpainenkin! :)
   Kisoista ei tullut kuvapostauksen vertaa hyviä kuvia, kun en taas vaihteeksi osannut, mutta lounasraveista tuli, joten niistä tulee juttua kisaviikonlopulta sitten! :)

   Poista
 2. Tää oli kyllä kiva postaus ja varsinkin, kun molemmilla tunneilla tehtiin samoja juttuja niin oli kiva lukea ne sitten näin samassa! Kivasti toteutettu tämäkin postaus!

  Tosiaan, oot kyllä päässyt oikein tehotreeniin, kun kaksi tuntia päivässä. Varmasti kiva päästä ratsastamaan oikein kunnolla yhden päivän aikana! Ja meet kyllä todella hyvin näiden molempien komistuksien kanssa, tosi mageen näköistä menoa, ainakin kuvista päätellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit, kiitos kovasti! :) Oli kyllä melkoinen vatsalihasten mahtirutistus, ja muutaman päivän kolotti lihaksia tämän jälkeen, mutta oli kyllä kiva mennä kaksi hevosta yhteen päivään! :) Voi kiitoksia, ihana että ponit näyttää sinunkin silmään yhtä hienoilta, kuin ne olivatkin! :)

   Poista
 3. Aiheeseen liittymätön kysymys: mitä oot tykännyt noista aiver sportin housuista? Onko ollut kestävät? Tarpeeksi pitoa? Onko gripit kulunut? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipäs haittaa mitään, kiva kun kysyt! Tykkään näistä ihan äärettömän paljon, ovat olleet minulla nyt puoli vuotta käytössä, ei mitään jälkeä missään! Ei saumojen repeämisiä, kankaan kulahtamista, geelipaikan nyppääntymistä tai mitään muutakaan- ovat edelleen kuin pakasta vetäistyt! :) Suosittelen! Ja pitoa ei näistä kyllä puutu yhtään, sun on vaikeampi korjata asentoasi kuin pompata asennostasi pois.. :D!

   Poista
 4. Oii kuinka ihanaa nähdä ponimuksia pitkästä aikaan! :D On ne vain vallanmainioita ja varsinkin Leevissä on jotain tosi söpöä. Miun heikkous on kyllä nuo vaaleat hevoset ja läsi-/piirtopäät :D Ja hyvältä näyttää kyllä sinun ratsastus ja oli oikein mukavaa lukea postausta missä vertailit miten molemmat suoriutuivat oikein samoista tehtävistä. Näitä ehdottomasti joskus lisää :)

  En malta odottaa milloin kirjoitatkaan postausta lounasraveista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ponimukset rokkaa! 8) Leevi on kyllä hirveän kuvauksellinen otus, oli se liikkeessä tai ei- jotakin tossa sen poikabändi-etutukassa on ;)
   Kiitos paljon, mukava saada kehuja myös näiden hyvin erilaisten ratsujen ratsastuksesta <3 Täytyy postata taas sitten jos saan matskut kahdesta samankaltaisesta tunnista- esteiltä ainakin pitäisi onnistua, kun useasti jatketaan samalla teemalla muutama tunti! ;)

   Poista
 5. Sun ratsastus näyttää tosi hyvälle, kateeks käy :D tuntuu etten ite osaa muita ku Laikkua ratsastaa :'D tuplapostaus oli tosi kiva idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) se onkin ratsastuskoulun vahvuuksia, että pääsee menemään näillä erilaisilla kaviokkailla viikoittain, mutta pystyy myös työstämään tiettyä hevosta hieman pidemmän aikaa! :)

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!