torstai 25. toukokuuta 2017

Lisäjarrulla kouluponiksi?

Gramaanit, tuo kiistelty taikakalu!
Heippa!
Jokin aika sitten kävin pitkästä aikaa korvaustunnilla, ja silloin väännettiinkin sitten koulua. Listassa oli sellainen hauska yllätys, että nimeni perässä luki Rasmus, vaikka olin melkein varma, että Pillerillähän minä pääsen menemään, kun opettaja meistä parivaljakkona kovasti tykkää. Hän sitten kertoikin, että oli jo jakamassa tosiaan Pilleriä minulle, mutta sitten päättikin pistää jonkun ihan erilaisen- ja se oli sitten tuo Uljas Valkea. Listassa luki myös, että Rasmukselle pitäisi laittaa gramaanit, eli näin maalaisten sanoin, "tuplaohjat". Minua vähän nauratti, ja olin jo luovuttamassa, että ei kyllä tule mitään, kun siitä on vuosi, kun olen viimeksi mennyt gramaaneilla, ja siksi toisekseen, ratsu olisi tosiaan tuo meidän formula-Rasmus. Koitin vielä epätoivoisesti saada toista ryhmäläistä vaihtamaan kanssani, mutta nöyrryin lopulta kohtalooni- onneksi, sillä Rasmus oli ihan superkiva! Jo karsinassa se oli sellainen nallekarhu ja jotenkin paljon rauhallisempi, kuin silloin talvella sillä paljon ratsastaessani. Utelias kyllä edelleen, mutta malttoi seistä yhdessä paikassa pyörimisen ja hyörimisen sijasta ;) Kamppeet olikin Rasmuksella nopeasti päällä, ja viimeisenä heitin sille sitten vielä ne gramaanit ja opettelin hetken aikaa, miten niitä pidettiinkään kätösissä- mutta onneksi Rasmus ei siitä hermostuisi, jos joku ohja olisi hetken aikaa ihan väärällä tavalla, joten ei siinä mitään hätää :)
Tunnin alkuun jakaannuttiin heti kahdelle eri pääty-ympyrälle, hevoset toiseen päätyyn ja ponit toiseen päätyyn. Minä olin tuon ylikasvaneen ratsuponini kanssa hevospäädyssä Pillerin ja Masin seurana. Ensimmäiseksi aloitettiin ihan vaan käynnissä ratsastamaan hevosia ympyrän uran mukaiseen asetukseen, ja tehtiin myös volttia ympyrän "sisään" lyhyen sivun keskeltä. Alkuun en oikein uskaltanut ratsastaa Rasmusta ohjasta ollenkaan, ja se sitten kulkikin kuin kirahvi, astuen lyhyttä askelta ja ollen muutenkin vähän sellainen hankala. Minä en oikein osannut ratsastaa käyttäen molempia ohjia tasaisesti, joten vähän väliä oli erimittaista ohjaa, liian löysää perusohjaa tai liian tiukkaa gramaania, liian tiukkaa perusohjaa ja turhan löysää gramaania, ja kaikkea muuta mahdollista. Onneksi opettaja kuitenkin aktiivisesti neuvoi ja korjasi, että lyhennähän sitä ja päästä tuota pidemmäksi, niin sain ohjat sitten lopulta jotenkuten hallintaan ja Rasmuskin siitä sitten jo tasoittui paremmalle ohjastuntumalle. Ehdin siinä sitten vielä ihan hetken ratsastaa käyntiä, kunnes siirryttiin raviin ja ruvettiin jatkamaan samaa kuviota, eli pääty-ympyrä mahdollisimman isona, ja sen keskustaa kohti voltti lyhyen sivun keskeltä. Ympyröillä pyrittiin pitämään hevoset edelleen hyvin asetettuina, ja minulla oli Rasmuksen kanssa vähän ongelmia- vähän väliä liian suora, vähän väliä liian mutkalla. Volteilla Rasmus tuntui jotenkin tasaisemmalta, ja sain ehkä myös sen seikkailevaa takaosaa vähän paremmin niillä hallintaan. Meininki oli kuitenkin edelleen vähän enemmän matkustelua, kuin ratsastusta, ja olin vähän turhan arka gramaanin kanssa, joten ohjat olivat vähän miten sattuu. Rasmus oli kuitenkin tosi tahdikas ja rauhallinen, joten oli meillä jo tässä vaiheessa työskentelyssä jotakin hyvääkin mukana! :)
Pää kääntyy mutta katse pysyy korvissa :'D
Seuraavaksi otettiin mukaan laukkaa, ja jatkettiin edelleen tuota samaa kuviota. Laukka on minun mielestäni Rasmuksen kanssa ehkä mukavin askellaji (myös ilman gramaania), koska siinä on helpointa päästä istumaan lähelle hevosta ja siksi myös Rasmus pysyy hyvin rauhallisena, ja onhan se ihan tositositosi herkkä istunnalle. Laukassa sainkin Rasmusta myös vähän tasaisemmaksi ohjalle ja välillä jopa vähän rentoutumaan, ja meillä säilyi tosi hyvä rytmi ja tahti koko ajan. Rasmus myös siirtyi tosi hienosti käyntiin ja pysähtyikin, jos täytyi väistää voltilta tulijoita, ja se oli muutenkin hurjan hienosti kuulolla! Laukassa ei tehty mitään sen kummoisempia juttuja, mutta ehkä se oli meille juuri hyvä, ettei ollut mitään vaikeaa tai monimutkaista tehtävää- saatiin vaan tehdä sellaista perustyöskentelyä, ja molemmille tuli hyvät fiilikset :) Laukka tähän suuntaan tuntuu loppuneen jotenkin tosi pian, ja jäikin vähän harmittamaan, kun olin juuri pääsemässä Rasmukseen "käsiksi" ja saanut sitä jopa ajoittain kivan pehmeäksi edestä, mutta onneksi heti suunnanvaihdon ja välikäyntien jälkeen jatkettiin taas laukassa, ja voi vitsi, siitä lähti sellainen kiitonousu ylöspäin!
Rasmus välikäynneillä :)
Hyvähän se on jos ilman ohjaakin toimii? :D
Käynnissäkin Rasmus oli ihan hurjan kivan tuntuinen, ja laukannostossakin se pehmeys säilyi- eikä se siitä hävinnyt mihinkään koko loppu tunninkaan aikana! Laukassa sain oikeasti kutakuinkin vaan fiilistellä ja välillä vähän hillitä vauhtia istumalla oikein tiiviisti satulaan, mutta muuten sain kyllä vain nauttia kyydistä- en voinut uskoa, että se todella oli Rasmus! Jennikin kehui, että katso nyt, se toimii, kun vaan uskallat ratsastaa ja vaatia, ja todentotta niin se toimi :) Siinä laukatessa tuli melkein pieni harmitus puseroon, kun oli Rasmuksesta tullut niin pitkä tauko, sillä onhan se oikeasti ollut aina tosi kiva hevonen, vaikka suosikki onkin ollut toisenlainen. Rasmus on muutenkin niin hirveän opettavainen hevonen, sillä sille ei voi hermostua yhtään, vaan pitää malttaa olla rauhallinen itse ja istua vain satulaan, vaikka hevonen töhöttäisi mitä. Mutta, pidetään kuitenkin mielessä, että Pilleri se on kuitenkin joka kesä aina vähän väliä sivussa tunneilta, kun se ei pidä niitä tossujaan menossa mukana, joten ehtii Rasmuksella mennä sitten kun P saikkuilee, hehe ;) Tämä laukkaaminen puolestaan tuntui loppuvan ihan liian aikaiseen sen takia, kun oli niin ihanaa laukkailla hyvin toimivalla hevosella- olisin voinut jatkaa vaikka ikuisuuden (kuten arvattavasti myös Rasmus :D)! Siirrettiin kuitenkin taas ravin kautta käyntiin, ja hetken aikaa huokaistiin ennen päivän varsinaista tehtävää, joka olisi pohkeenväistö.
Hetken tauon jälkeen keräiltiin taas ohjat käteen ja ruvettiin tekemään pohkeenväistöä ympyrän avoimella puoliskolla, eli kentän keskustassa. Voltti tehtiin edelleen lyhyen sivun keskeltä tarvittaessa, jos hevonen jännittyisi pohkeenväistön aikana, ja sai sen toki muutenkin tehdä. Ensin tehtiin muutama väistö käynnissä, jotka sujuivat oikein mallikkaasti, kunhan se kultainen keskitie sieltä löytyi- Rasmus tekee väistöt niin helposti, että se menee helposti turhan poikittain, joten kunhan muistin vaikuttaa Rasmukseen tarpeeksi pienesti, teki sekin tehtävän ihan superhienosti! Ravissa Rasmus alkuun vähän kiihdytteli, mutta kunhan muistin itse istua alas rentona ja olla rauhallinen, saatiin väistöönkin hyvä tahti. Mentiin tosiaan ilman jalustimia, joten oli alkuun pieniä hankauuksia istua alhaalla, kun Rasmuksen ravi on sellaista suorin jaloin tikkaamista :D Rasmus oli ihmeellisen tasaisesti ohjastuntumalla, ja vaikka vieläkin välillä opettaja joutui neuvomaan, että tuota ohjaa pidemmäksi ja tuota lyhyemmäksi, niin Rasmus pysyi hyvin tyytyväisenä ja kivantuntuisena! :) Itsekin aloin jo vähän hahmottaa, että mikä on hyvä ja mikä on huono, sillä Rasmus oli helposti tosi raskas edestä, jos ohjat olivat eripituiset, joten kunhan kuuntelin, niin hommat sujui hyvin! :)
Oli hankalaa ja hauskaa! :D
Oli jo vähän eri meininki, kuin alkutunnista! :)
Tämä istunta on kyllä sellainen murheenkryyni, haluan takasin istuntatunnille! :D
Tuoli-istunta vai mikä se olikaan?
Tämä oli kyllä sellainen ilmeratsastustunti taas tällä kertaa :'D
Tällä naaman vääntelyllä yritin siis korjata kypärän hihnaa syvemmälle leualta, sillä kypärä oli huonosti asetellun pompulan takia kokoajan ylempänä otsalla, kuin olisin halunnut- hihnakin nousi sitten lähemmäs leuan päätä, ja se häiritsi kovasti! :D
Vaihdettiin vielä suuntaa ja tehtiin ihan samalla tavalla pohkeenväistöjä ympyrällä. Rasmus oli ehkä tähän suuntaan väistöissä hieman helpompi kuin toiseen, ja pohkeenväistöt sujui heti alusta alkaen paljon paremmin. Tämä suunta oli kyllä muutenkin tosi erilainen, kuin alkutunnista, sellainen nautiskelukierros- ja minä se vaan hymyilin ja nautin! Mitään ei oikeastaan tarvinnut selässä tehdä sen kummemmin, sillä Rasmus toimi kuin ajatus ja oli hirveän kuuliainen :) Kaikilla sujuikin tosi hyvin, joten aika pian sai ruveta keventelemään hevosia pitemmälle kaulalle ja Rasmushan venyi kuin kuminauha! Jenni joutuikin sanomaan, että ei ihan noin alas kuitenkaan, kun Rasmus niin innokkaana oli turpa maassa menossa :D Rasmus ei edes kiihtynyt loppuun yhtään, vaan oli ihan superhieno ja tyytyväisen oloinen- hyvä me! :)
Huomatkaa tää mun hyvän kympin yritys istua kunnolla, mutta ei vaan onnistu :'D
Minä haluaisin, että gramaanit eivät olisi sellainen vipuvarsi, kuin ne oikeasti ovat- olisipa se ollut minun ratsastustani, kun Rasmus meni noinkin hyvin, mutta tästä sitä sitten taas tavoitellaan näitä fiiliksiä myös ilman apuohjaa! :) Rasmus oli kyllä oikeasti huikean kiva, ihan hurjan hyvä! Rasmuksella tosiaan käytettiin hetken aikaa gramaaneja kenttäkauden alettua lisäjarrun ominaisuudessa, kun se oli kuulemma ollut vähän turhan villi tunneilla,  mutta nyt se on jo päässyt hyppimäänkin ulkona vähän rauhoituttuaan- gramaaneja ei siis enää käytetä :) Kaikki onkin sanoneet, että Rasmus on ollut nyt viimeaikoina hurjan kiva, ja voin kyllä olla ehdottoman samaa mieltä! Tämä kokemus Rasmuksesta olikin ihan hurja motivaatiobuusti (kun yleensä tuntuu, ettei onnistu oikein mikään koulutunneilla :D), ja nyt on taas se hyvä fiilis, mitä tavoitella sen kanssa myös ilman avustavaa apuohjaa. Olisikin ihan huippua saada Rasmus yhtä tyytyväiseksi myös ilman apuohjia, mutta siihen lienee vielä matkaa- joka kerta ollaan kuitenkin askelta sitä lähempänä! :)

Minkälaisia apuohjia Sinä olet käyttänyt, ja minkä takia?
Haluaisitteko seuraavaksi estetuntipostausta vai jotakin erikoispostausta? :)  
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)
XOXO,
Siiri

12 kommenttia:

 1. Todella nätin näköistä menoa!
  Meillä käytetään usein "kumppareita", en tiedä niiden oikeaa nimeä. Pääosin ne ovat sen takia, että jos ei vielä taidoiltaan pysty pitämään tasaista tuntumaa, on hevosella edes joku tuntuma, johon turvautua. Itse käytän tietyillä hevosilla, toisilla sitten taas en.
  Estetuntipostausta odotellessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)
   Olisikohan ne joustochambonit? Ainakin olen ymmärtänyt, että piuhat on sama asia, kuin kumpparit, ja piuhat on ainakin joustochambonit :'D Meidän tallilla tosiaan käytetään nimitystä piuhat, eli jos tarkoitat niitä sellaisia joustavia naruja, jotka menee hevosen korvan takaa kuolaimen kautta satulavyöhön (joskus tosin myös johonkin itse satulaan kiinni), niin sitten on samasta asiasta kyse :D Jotkut käyttää niitä Pillerillä melko paljon, itse haluaisin ehkä joskus kokeilla, mutta toisaalta pidän siitä, kun ihan itse saa yrittää ratsastaa ilman apuohjia, joten on vielä jäänyt koklaamatta :) Pitäisi varmaan joskus kyllä koettaa!

   Poista
 2. Vautsi miten hienosti teillä meni loppu tunti! :)
  Ite en kauheesti tykkää mennä apuohjia käyttäen, tosin Laikulla ne vaan hankaloittaa. Joustareita tulee harvemmin ratsastuksessa käytettyä, enemmän juoksuttaessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasmuksesta kuoriutui kyllä ihan huippuponi, en ole ennen sitä noin pehmeänä ratsastanutkaan! :)
   Minullekin apuohjat on niin hirveän vieraita, kun ei tuolla kotitallilla oikein kellään ole mitään erikoisempia suitsivirityksiä, niin tuntuu, etten osaa käyttää mitään :D Apuohjia tuleekin siis käytettyä vain opettajan käskystä, mikä onkin ehkä tällaiselle keltanokalle ihan hyvä :'D

   Poista
 3. Hitsi, haluaisin itsekin kokeilla gramaaneilla menoa! Tosi kivan näköistä menoa teillä, varsinkin lopussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kokeilin ekaa kertaa, kun ratsastin entistä vuokraheppaani Waisaa- oli vähän hankalaa, vieras hevonen ja ihan uusi apuohja-hommeli :D Mutta kyllä niihin tottuu, kun vaan saa ne aseteltua! Sitten täytyy vain toivoa, ettei hevonen riuhtaise ohjia pois, koska niiden takaisin selvittely vauhdissa on tosi hankalaa :'D
   Kiitos paljon! :)

   Poista
 4. Mukavan rennon ja siistin näköistä menoa teillä! :)

  Saralla käytettiin martingaalia hypätessä ja maastossa, koska se kuumuu niin paljon ja viskelee päätä melko ylös. Muuten en oo oikeestaan omien kanssa apuohjia käyttänyt, juoksuttaessa tietty erikseen ja joskus kuuriluontoisena selästä käsinkin jos on ollut tarve, aina valvotusti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia, kauniisti sanottu! :)
   Pillerillä (ja Rasmuksella myös :D) käytettiin aikanaan martingaalia, juurikin tuosta samasta syystä. Nyt ponitukset ovat kuitenkin rauhoittuneet jo niin paljon, ettei kellään tallin hevosella ole enää vakiona apuohjaa :)

   Poista
 5. Tosi mageen näköistä menoa, vautsi! Ja Rasmus on kyllä tosi komeen näköinen poika, vaikuttaa oikein mukavalta ja toimivalta ratsulta. Toivottavasti pääsisit menemään tällä herralla nyt useamminkin ja saisit onnistuneita hetkiä ilman gramaanejakin. Ja jos menet tällä herralla uudelleenkin, olisi kiva lukea täältä blogista miten teillä oikein menikään! :)

  Kokonaisuudessaan siis tosi kiva postaus ja oot kirjoittanut tosi kivasti ja jokseenkin yksityiskohtaisesti tunnista. Plussaa myös hyvistä kuvista ja niiden runsaasta määrästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasmus kiittää! :) Rasmus olikin viime vuonna Pillerin puolen vuoden sairasloman aikana ykkösratsuni, ja menin sillä miltei joka viikko, niin esteitä, kuin kouluakin. Hän on oikeasti tosi hieno, mutta ei vaan ihan joka ihmisen kanssa toimi- vaatii rautaisia hermoja ja roppakaupalla rauhallisuutta, sillä tälle ei parane suuttua, tai juostaan sitten pää viidentenä jalkana karkuun avuilta :D Rasmus osaa oikeasti olla ihan huippu, vaikka joskus tuntuukin, ettei mistään tule tämän ponin kanssa mitään- mutta kyllä tällä onnistumisella jaksaa vielä pitkälle! :)
   Rasmuksella ratsastin esteitä tällä viikolla, ja siitä tulee kyllä sitten postausta! :) Kakkosratsuhan se minulle tosiaan on edelleen, kun P ei ole käytettävissä, niin menen aika usein sitten Rassella :)
   Kiitos kovasti kehuista! :)

   Poista
 6. Itse olenkin tainnut ratsastaa gramaanien kanssa vain muutaman kerran ja nekin Ossin kanssa! Ja kyllä oli vaikeaa eikä oikein ite tiennyt, että miten homma oikein toimiikaan, varsinkin kun hevonen ei ollut mitenkään helppo ratsu. Mutta onneksi se siitä sitten loppua kohden aina helpotti ja ohjat löysivät joten kuten omat paikkansa :) Itse en edes oikein tiedä mitä mieltä gramaaneista olen. Periaatteessa ihan hyvä asia, mutta sitten taas onko se hevosen kohdalla "oikein"? Mutta en kyllä ketään tuomitse ja gramaani on kyllä hyvä apuväline tarvittaessa!

  Rasmus on vain niin kivan näköinen heppa! Ja etteköhän työ Rasmuksenkin kanssa saa onnistumisia ilman gramaanejakin, kunhan maltat olla Pillerinkin selästä välillä poissa ;) No ei vaiskaan! Pillerikin kaipaa sun huomiota ja voithan mennä Rasmuksella sitten, kun Pilleri pitää vähän lomaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin hankalaa?! :D Ihan totta! Tottakai se on vaikeaa, kun onhan se ihan erilaista mennä kahdella ohjalla, kun on tottunut vain yksiin. Voin vain sanoa, että ihanaa, kun Pillerillä ei tarvitse käyttää yhtään mitään apuohjaa! :D
   Itsekin olen vähän puolivaiheilla, ja en gramaaneja valitsisi, jos saisin itse päättää. Niissä on kuitenkin sellainen voima ja vipuvarsi, jolla heiveröisenkin ihmisen on helppo pakottaa hevonen haluamaansa asentoon. En menisi gramaaneilla ikimaailmassa ilman valvontaa, sillä voi näillä saada tuhoakin aikaan- valvotusti ne kuitenkin ovat mielestäni hyvä työkalu kuuriluontoisesti/tarpeen vaatiessa esimerkiksi juuri Rasmuksen kaltaiselle hevoselle, jolla on virtaa liiaksi ja tuhat keinoa päästä pois avuilta, mutta ei mahdollisuutta ammattilaisen säännölliseen läpiratsastukseen, kun ei opettajatkaan voi viiteen eri suuntaan ratketa. Kieltämättä kyllä jännitti, ja jopa vähän pelottikin, että entä jos en osaakaan ja tästä on enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta onneksi opettaja jaksoi läpi tunnin auttaa ja neuvoa gramaanien käytössä, niin kaikki sujui sitten ihan hyvin :)
   Rasmus on kyllä komea ukkeli! :) No älähän nyt, ei sieltä kannata olla pois, ellei pakko ole, kun se kuitenkin taas kohta luopuu niistä kengistään ja ole ikinä tunnilla, kun minä olisin tallilla! :'D Näinpä näin juurikin, sitten vasta Rasmuksella, kun on pakko, kun se aika kuitenkin aina tulee ;)

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!