perjantai 21. huhtikuuta 2017

Älä unohda käsijarrua päälle!

Suloinen tähtipää :3
Heipähei!
Ei nämä estetunnit kuulkaas jätä teitä varmaan enää koskaan rauhaan- tälläkin kertaa siis juttua esteistä, nyt kyseessä perjantain 31.3 tunnin puuhailut. Nyt oli kuitenkin mukana myös kuvaaja järkkärin takana, joten vihdoin myös kuvia tunnilta- videota kuitenkaan unohtamatta :) Viime ratsastuspostauksessa olikin esillä tämä samainen tehtävä, joten en sen enempiä tässä alustukseksi selittelekään vaan mennään suoraan itse asiaan- annetaan siis kuva- ja videopainotteisen postauksen kertoa tarinansa! Ratsun virkaa toimittaa siis edelleen Pilleri (viime kerralla kyllä jo kysyttiin, että joko haluan vaihtaa hevosta vai vieläkö mennään- mutta sehän oli ihan typerä kysymys! ;)) ja mehän jatketaan ilomielin niin kauan, kun vaan voidaan :)
Alkuverryttely oli taas ihan normaalit ravit ja laukat omaan tahtiin molempiin suuntiin, Pilleri oli melko hyväntuntuinen ja reagoi apuihin vastustelematta, vähän se kaatui sisällepäin, mutta sekin parani siinä työstäessä. Tällä kertaa hyppääminen aloitettiin suoraan ristikoilla koko tehtävän läpi, eli ensimmäisenä vastaan tuli innarivälillä olleet ristikot, sitten yhden askeleen väli ja ristikko, ja taas yhden askeleen väli ja ristikko (josta tuli myöhemmin okseri). Ensimmäinen tehtävä olikin pysäyttää hevonen heti linjan jälkeen, viimeistään aitaan- tarkoitus oli saada hevonen pysähtymään siis saman suoran aikana kääntämättä hevosta linjalta pois. Alkuun apuna sai käyttää myös kulmaa, jos hevonen oli hankalalla tuulella, mutta tavoitteena oli saada hevonen jo pysähdyksiin ennen seinää.
Meni pikkuisen pieleen tämä homma.. :D
Yli vaikka yksi jalka kerrallaan!
Kun Pilleri näyttää äkäiseltä, niin silloin on tosiaan mennyt ihan todella, todella, todella päin honkia :D
Sliding stop vai mikä se nyt on? Tulevaisuuden lännenratsastustähdet...
Isot kehut ponille, kun pelasti tämänkin tilanteen :)
Pilleristä on tullut näissä jutuissa kyllä hurjan näppärä, eikä pysäyttämisissä ollut ongelmaa millään kerralla, mutta ongelmia löytyikin sitten esteväleistä vaikka muille jakaa- tultiin ensimmäisellä kerralla ihan ihmeellisesti sisään, ja en oikeasti osaa sanoa, mitä ihmettä me tuolla esteväleissä oikein puuhattiin! Tuli jopa kaksi askelta innarilta pystylle, huhhuh! :D Pysäytys sujui kuitenkin muitta mutkitta, mutta ongelmat valitettavasti olivat tässä vasta alkaneet- Pilleri alkoi ennakoida pysähdystä jo ensimmäisen kerran jälkeen niin paljon, että se oli ihan käsijarru päällä. Fiksuhan se on ja helpotti minun työtäni paljon, mutta kyllä oli mahdottoman hankalaa esteväleissä, kun en saanut ratsastettua Pilleriä tarpeeksi lyhyenä eteenpäin. En tarkoita, etteikö Pilleri olisi edennyt kohti tehtävää ja ollut hyvällä fiiliksellä tekemässä töitä, mutta välit meinasivat jäädä ihan hirveän pitkiksi jos en tehnyt mitään, ja jos pyysin eteenpäin niin sitten oltiin jo puomeissa kiinni, joten suorittamisesta tuli melko työlästä niin hevoselle, kuin minullekin. Tilanne oli oikeastaan melko vieras meille, sillä Pilleri ei yleensä himmaile esteillä (varsinkaan niissä esteväleissä), ellei sitä erikseen pyydä. Nyt olikin siis oppitunnin paikka, miten myös reipasta hevosta täytyy ratsastaa eteenpäin ja teräväksi, jos se jää hitaaksi, eikä vain jäädä ihmettelemään. Pillerin kanssa tuo ihmettely tuntuu olevan niin helppoa, kun se hyppää oikeasti vaikka itsekseen :D Olihan se tällä pysäytystehtävällä naurettavan helppoa, kun hevonen oli jo itsekin pysähtymässä, mutta sitten kun pysäytys jätettiin pois, niin hupskeikkaa vain- ennakointi ei aina ollutkaan hyvästä. Videolla se ei oikeastaan näytä niin pahalta, mutta kyllä se selkään tuntui, että Pilleri odotti sitä pientä vihjettä pysähtymisestä jo okserin päällä ja laukkaa vähän ehkä turhan paljon ylöspäin sen etenemisen sijaan. Toisto toistolta se kuitenkin jäi onneksi pois, mutta silti Pilleri jäi vähän jotenkin pohkeen taakse, vaikka liikkui reippaasti- sepä se minulle vasta outoa onkin, kun reipas hevonen voi silti olla pohkeen takana, ja se pitäisi ratsastaa sieltä pohkeen eteen. Onneksi minulla kuitenkin on opettaja apunani, niin saan apua tällaisten ongelmien korjaamiseen, ja loppua kohti parani oikeasti paljon! Silti tästä tehtävästä jäi melko paljon hampaankoloon, kun en itse osannut ratkaista tilannetta oikealla tavalla.
Pysäytys jätettiin tosiaan seuraavaksi sitten pois, ja sinisestä ristikosta tehtiin pikkuinen okseri. Alkuun Pilleri tosiaan ajatteli selkeästi pysähdystä jo okserin päällä, mutta siitä toistojen myötä kun koitin ratsastaa sitä esteen jälkeen ihan eteenpäin, antamatta merkkiäkään hidastelusta, suoritukset paranivat kerta kerralta. Välillä tultiin vähän turhan vauhdikkaasti, välillä liian epäaktiivisesti, mutta niin me opitaan ja Pillerikin taas jumppaili oikein hienosti ja oli hurjan fiksu tehdessään omia ratkaisuja minun jäädessä ihmettelemään. Omassa istunnassa tuli huomattua taas ammottavia puutteita, ja tuo vanha vaivani nimeltään sukeltaminen tuli taas vähän esiin, mutta siitä se onneksi korjaantui, kun muistin kiinnittää huomiota siihenkin, enkä pelkästään hevosen suorittamiseen. Nyt onkin tullut vähän tehtyä kauheasti kaikenlaista ylimääräistä tuolla hevosten selässä, pitääkin nyt alkaa taas hakea sitä rauhallista ratsastustyyliä, vaikka esteitä on paljon mentykin- ei se hevonen silti yhtään sen paremmin hyppää, vaikka olisin itse ylävartalollani kauhean terävänä menossa :P
Silloin ei kyllä ikinä pitäisi ottaa kuvaa, kun ratsastaja on just vaihtamassa etukenosta takakenoon :D
Mutta maailman paras lentsikka <3
On tuo otus vaan maailman paras, vaikka ei aina ihan putkeen menekään! :)
Hirveen edustava kuva noin muuten, mutta tsekatkaa Pillerin takajalat! Sieltä ne pikkuhiljaa terävöityy :)
Okseria korotettiin vielä loppuun vähän, ja tultiin samalla tavalla muutamat toistot. Okseri oli ehkä joku 85cm, mutta minulla oli silti ihan hirveän isoja vaikeuksia istua siellä kyydissä- yleensähän me ollaan menty tunneilla sitä seiskakymppiä, kun osa meidän johteista on niinkin säädettäviä että nostamalla estettä seuraaville kannakkeille nousee se 10-20cm, jolloin nostamalla siitä ylöspäin este olisi jo melkein 90cm, joten meillä ei hirveästi ole rutiinia noista 80cm isommista. Eihän se Pillerin selässä oikeastaan tunnu mitenkään erilaiselta, oli se 70cm tai 80cm, mutta Pillerin ponnistus tulee esille vasta niille isommilla, ja silloin se onnistuu aina välillä voimakkuudellaan minua heilauttamaan taaksepäin, jolloin olen sitten epätasapainossa ja keikun satulassa ihan miten sattuu- mutta sitä voin opetella vain istumalla siellä satulassa, eihän sitä muuten opi, joten on nyt vaan annettava itselleen lupa olla välillä vähän kehnosti kyydissä. Onneksi meillä oli oikeastaan vain yksi ainoa tehtävä korotetulle okserille- tuo hevonen ensimmäiselle esteelle, ja anna sen miettiä sen jälkeen ihan itse, ja keskity myös itse itseesi. Toisin sanottuna, minun piti opetella olemaan ihan hiljaa, tekemättä mitään, keskittyen omaan istuntaani. Pilleri kopsautteli esteitä vähän, mutta viimeinen toisto oli minun mieleeni jo aika hyvä meidän molempien osalta, ja siihen olikin sitten hyvä lopettaa ja aloittaa loppuravit. Pilleri oli taas oikein mukavalla askeleella ja aktiivisesti menossa, ja sitä oli kiva työstää vielä loppuun vähän vapaampaan muotoon- kyllä sen huomaa, miten paljon kivempi Pillerillä on ratsastaa noita sileänkin juttuja, kun on saanut sen takaosan sieltä kunnolla käyttöön ja vähän vetristymään. Pitäisi vissiin koulukisoihinkin pyytää, että voisiko tässä tulla parit hypyt jumppasarjoille tai leveysesteille, niin lämpeää tuo takaosakin kunnolla... :D Ravailujen jälkeen mentiin vielä lopuksi keväiseen maastoon kävelemään männikkölenkki ja nauttimaan ulkoilmasta, Pilleri sai olla urhea johtohevonen ja hyvin se hommansa hoitikin, ei ongelmia :)

Pilleriä alkoi jo nukuttaa.. :D
Urhea johto-"ori"!
Minulle jäi tästä tunnista tosi ristiriitaiset fiilikset, sillä aloitushan oli ihan luokattoman huono, mutta toisaalta parannettiin kuitenkin ja ei se nyt niiiin huonosti kuitenkaan mennyt. Silti se, miten hyvin meillä sunnuntaina oli sujunut, jäi nyt vielä melko kauas, joten harmitti, kun ei mennytkään yhtä hyvin- toisaalta, oppimassahan sitä ollaan, joten ei aina voi vain parantaa, joskus täytyy mennä huonosti ja se on ihan normaalia tässä lajissa. Ja eihän tunti kokonaisuutena ollut huono, mutta minä en jotenkin ollut ihan tilanteen tasalla, mikä sitten tietysti haittasi myös Pillerin suorituksia, kun tein huonoja ratkaisuja. Parhaat suoritukset olikin juuri niitä, kun annoin Pillerin tehdä ihan itse- hevonen taitaa todella olla fiksumpi osapuoli meistä kahdesta :D Tästä jatkoimme treenejä leuka pystyssä ja katse eteenpäin, ei tänne luovuttamaan olla tultu ja harjoitushan se mestarin tekee! :)

Miten omalla hevosrintamallasi sujuu?
Joko siellä teillä on ulkokentät sulana?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Hehkuttamani valmennus valitettavasti kuitenkin peruuntui meidän kohdaltamme, sillä aikataulut eivät osuneet yhteen- mutta valmennuksia tulee varmasti vielä tulevaisuudessa lisääkin, joten ensi kerralla sitten mekin mukaan! Tänään ja sunnuntaina olen kuitenkin ihan normitunneilla mukana, joten ilman ratsastusta en kuitenkaan jää! :)
XOXO,
Siiri

12 kommenttia:

 1. Hyvin näyttää jälleen kerran sujuvan. En ihan ymmärtänyt, mikä tuon pysähdyksen tarkoitus on ensimmäisessä tehtävässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tästä ratsastaja voisi vielä paljon parantaa, mutta P oli kyllä hyvä kuten aina :) Tehtävän tarkoituksena oli saada hevoset odottamaan ratsastajan ohjeita, sekä pysymään suorana ohjan ja pohkeen välissä :)

   Poista
 2. Kiva postaus! :) täällä on ollu ulkokenttä jo pitkään tosi hyvässä kunnossa :) Toi on totta että aina ei voi onnistua ja oppimaanhan sitä on tultu :) virheistä oppii ja pienetkin onnistumiset on arvokkaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla! Meilläkin on nyt lumeton pikkukenttä, mutta ei ihan vielä ratsastuskuntoinen :) Olet oikeassa, olen ihan samaa mieltä!

   Poista
 3. No hyvä, että loppua kohden kuitenkin parani! Ja hyvältähän se kyllä videonkin perusteella näytti sitten pienten alun hakemisten jälkeen! :) Meillä on ollut nyt myös vähän vaihtelevaa, mutta ihan hyvin pääsääntöisesti on mennyt :) Vähän sama meilläkin joillain tunneilla, että alku on ihan alisuorittamista, mutta loppu ihan super :D No, se kuuluu tähän lajiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienen alun säädön jälkeen :'D Ai kamala kun naurattaa tuo eka suoritus... :D Eihän se tosiaan aina voi tutunkaan hevosen kanssa heti onnistua, ja se aina vähän palauttaa ratsastamaan tarkemmin, kun hevonen ei "mystisesti itsekseen tee parastaan" :) Pilleri onneksi antaa minulle anteeksi! :)

   Poista
 4. Hyvältähän teillä näytti videolla! Minun entinen opettaja sanoi minulle kerran, että sillä ei ole väliä miten se hevonen menee vaikka muuten koko ratsastuksen ajan, vain ja ainoastaan sillä on väliä mihin lopettaa. Tämähän siis sanottiin minulle sen jälkeen, kun olin lentänyt tunnin aikana tuntsarilta kahdesti, istunut pukkirodeossa ja viimein ottanut itseäni niskasta kiinni ja loppua kohden alkanut ratsastamaan! :D Pääasia siis, että teillä meni lopussa hyvin!

  Meilläkin on minun loman jälkeen mennyt Wonyn kanssa ihan älyttömän hyvin, paljon paremmin kuin ennen! Laukkaa on otettu melko säästeliäästi, mutta kun käynti ja ravi on tosi hyvät, tulee laukka ihan hetkessä! Puhuttiin just valmentajan kanssa, että jos jatkuu näin hyvin, niin ei aikaakaan kun hypätään treenataan samalla tavalla kuin muut kisaajat meidän tallilla! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se siitä lähti sujumaan! :) Tuo on kyllä hyvin sanottu, ja niinhän se meneekin- siksi kannattaakin malttaa lopettaa siihen hyvään kohtaan, eikä loputtomiin nostella esteitä tai ylipäätään nostaa, jos ei tunnu hyvältä, se on opittu kantapään kautta!
   Hienoa kuulla, hyvä homma! :) Tsempit teille! :)<3

   Poista
 5. Kiva postaus ja hienoja kuvia. Ootte vaan niin hieno pari.

  VastaaPoista
 6. Voi eii tuo on niin inhottavaa, kun hevonen alkaa ennakoimaan tehtävää ja tapahtuu noin! Joissakin tilanteissa se on ihan ok, mutta ei sitten kummiskaan :/ Mutta todella hyvä, että teillä alkoi kumminkin lopputunnista sujumaan eikä jäänyt niin pahaa mieltä tunnista!

  Itselläni oli muuten viime valmennuksesta ihan samat fiilikset. Mikään ei omalta osalta oikein tuntunut onnistuvan ja valmentaja mainitsikin asioista mistä ei ole ikinä ollut puhetta. Ihan tuli itselleni semmoinen olo, että mikäs nyt vaivaa kun ei onnistu. Hugo suoritti kyllä hyvin, mutta itse olin todella huono! Pitäisi saada siitä postauskin kirjoitettua, mutta ei oikein ole fiilistä vaikka huonoistakin asioista pitäisi kirjoittaakin! :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilleri on vaan liian fiksu tälläsille hänen mielestään liian helpoille tehtäville?! :'D Mutta niinpä, onneksi lähti sujumaan ja pääsin itsekin välillä ihan tilanteen tasalle, vaikka ei ihan putkeen nyt tällä kertaa mennytkään :)
   No äläpä, mäkin olen kehitellyt nyt jonkun "joo, hyvä idis, myödätäänpä kädet suorina"-syndrooman, eli ohjat on välillä kuin pyykkinarut, vaikka ei ole siis koskaan ennen ollut vastaavaa ongelmaa. Luulen sen lähteneen siitä, kun nyt hypittiin jonkun aikaa niitä isompia 80-100cm oksereita, joissa piti tehdä sitä pitkää myötäystä, niin nyt myötään oikeasti ihan samalla tavalla joillekin 60cm esteillekin- ai kamala... :D Mutta kyllä tästäkin selvitään, ja teilläkin menee varmasti jo heti ensi kerralla paljon paremmin! <3

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!