torstai 30. maaliskuuta 2017

Kontrollia ja okseri-intoa

Moikka!
Nyt tulisikin sitten pitkästä aikaa ihan kunnon tuntipostaus, tällä kertaa kohteena 17. päivä ollut estetunti, jonka Lotta meille piti. Varmaankin kaikkien suureksi yllätykseksi minulle oli jaettu Pilleri ja päästiin taas estetreeniin. On jotenkin niin otettu olo, kun saa hypätä ja ratsastaa Pillerillä melko paljon, vaikka sille olisi joka päivä vaikka kuinka paljon halukkaita ottajia tunneilla- täytyisi joskus muistaa avata suu, ja kiittää opettajia, kun saa niin hienon hevosen kanssa harrastaa ♥
Kuvituskuvina vanhoja kuvia, kun tältä tunnilta on vain järkkärin video! :)
(C) Ilona
Tunnilla jatkettiin samanlaisilla tehtävillä, kuin edellisessä postauksessa esiintyneillä Lotan estetunneilla, mutta tällä kertaa maneesiin rakennettiin pieni rata: R-puolen pitkällä sivulla oli 21m linja, keskellä maneesia yksittäinen pysty, sekä toisella pitkällä sivulla yksittäinen okseri. Teemana tänään oli kontrolli ja kuuliaisuus, mutta kuitenkin tehtävän vaihtuessa myös ratatempo täytyi löytää- meille se tekeekin terää, että aina hidastelujen jälkeen ei vain saa, mutta myös pitää mennä reippaammin eteenpäin, eikä voi jäädä "munimaan" (kuten täällä Savossa sanotaan:D) siihen pieneen ja lyhyeen laukkaan. Tehtävä teki terää, ja oli mukava huomata Pillerin hyppäävän ihan yhtä hyvin, ellei paremminkin, myös isommassa laukassa!
Tunti tosiaan aloiteltiin tulemalla tuota linjaa ristikkoina, ja hevoset piti siirtää välissä käyntiin- tehtävää tehtiin niin kauan, että kaikilla sujui hyvin, ja toistoja kertyikin ihan kohtuullinen kasa. Pillerille homma oli jo tuttua, joten meillä ei oikeastaan ollut ongelmia kontrollin säilyttämisessä, mutta muutamia kertoja valmistelin uuden noston huolimattomasti, jolloin P nosti välissä vastalaukan ja saattoi jälkimmäisen esteen jälkeen sitten jäädä hetkeksi ristilaukalle. Sainkin siis keskittyä ennemmin siihen uuden laukan nostamiseen, kuin itse käyntiinsiirtymiseen, sillä P teki sen joka kerta tosi hienosti ja nopeasti ensimmäisen esteen jälkeen- jopa heti laskeuduttuaan hypystä! Kun nostoissa oli ajatus mukana, nousi laukkakin oikeana ja päästiin jatkamaan sujuvasti eteenpäin, joten tämä tehtävä sujui mielestäni tosi hyvin! :)

Käyntiinsiirtymisten jälkeen tultiin linjaa pari kertaa sitten kootussa laukassa, ja koitettiin saada enemmän, kuin se normaali kuusi askelta. Meidän tulokseksi muovautui tällä kertaa kahdeksan askelta, vaikka saataisiin me siihen varmaan se kymppikin, kun oikein haluttaisiin ja tultaisiin tasapainoisesti- ei kuitenkaan jäänyt vaivaamaan tämä suoritus, sillä Lotta jo oli vähän sitä mieltä, että vaikka tavoitellaan suuria askelmääriä, niin hevonen ei saa kuitenkaan muuttua liian hitaaksi, vaan sen pitää säilyttää terävyytensä, joten tämä kahdeksan oli varmasti ihan hyvä suoritus meille :)
Ai etkö sä muka lähestykään esteitä tälleen? t. Pilleri
Linja tosiaan piti tulla ihan normaalissa laukassa, askelmääränä se omalle hevoselle sopiva määrä, ei mitään määrättyä. Me Pillerin kanssa tultiin sitä sillä kuudella, joka kyllä näin jälkikäteen videolta katsottuna ei ehkä ole ihan sitä meidän haluttua ratatempoa, vaan vähän alitempoinen tahti. Toisaalta, kun esteet eivät olleet mitään hurjan isoja, niin pidin mieluummin siitä saavutetusta kontrollista kiinni, sillä se ratojen aikana yleensä muutenkin innostuu, niin aloitus on ihan hyvä pitää rauhallisena! Laukka pysyi hyvin oikeana linjalla ja sen jälkeen, joten päästiin sujuvasti jatkamaan seuraavalle esteelle, ja koittamaan siinä sitä laukanvaihtoa- ruosteessa vähän oltiin, ja miltei aina P jäi vastalaukalle, tai vastalaukan jälkeen vaihtoi etuosansa ja näin oltiin ristilaukalla. Meidän laukanvaihto tuntuukin yleensä tarkoittavan etuosan vaihtamista, ja takajalat tulevat sitten kun tulevat... :D Sekin kyllä hoituu treenaamalla, sillä P kyllä osaa vaihtaa ihan kaikki jalkansakin kerralla, kuten tekin hyvin tiedätte- joskus ei vaan kuskin ja hevosen ajoitukset kohtaa, jolloin apu jää vajavaiseksi, eikä sitten ole hevoselle oikein selkeäkään enää. Ja osaapa kuski jopa jättää koko avun tekemättä, niin mistäs se P sitä tietäisi, että missä laukassa pitää tulla alas :P Laukanvaihdot kyllä paranivat, kun lisättiin tähän meidän pieneen radanpätkään vielä toisella pitkällä sivulla ollut okseri, ja kuskinkin ajatukset olivat enemmän ajantasalla- vaihto pitää onnistua vähintään heti uralla, sillä okseri tulee muuten liian äkkiä vastaan. Mutta, vaikka P olisi jäänyt ties mille laukalle, niin se vaihtoi lennosta oikean laukan! Voitteko uskoa, P vaihtoi lennosta laukan!! Superheppa, oppinut jossain välissä taas niin paljon lisää :')
Välikevennys: tämmöisenä ratsukkona Lotta meidät varmaan muistaa :'D
Pilleri teki hyvät hypyt jokaiselle esteelle, ja vaikka tuli melko pohjaan tuolle laukanvaihtopystylle, niin se kuitenkin keräsi itsensä hienosti siitä yli ja itsekin maltoin odottaa Pillerin hyppyä ja annoin johtavan ohjan vasta sitten, enkä viittä metriä ennen estettä, niinkuin joskus ennen! Okserista P innostui ihan haljetakseen, kun se pääsi tällä tunnilla kolmatta kertaa hyppäämään okseria, ihan ensimmäistä kertaa vielä yksittäisenä, niin oli vielä tilaakin vähän kiihdytellä sitä kohti :D Minä en oikein tiennyt, pitäisikö olla ihan kauhuissaan vai nauraa hepan innostukselle, kun se tosiaan lähti venymään kuin vieteri nähdessään okserin- päätin siis naureskella, mutta olla silti vähäsen samalla kauhuissani, että millaisenhan hyppypaikkapäätöksen tämä poni  nyt oikein keksii tehdä. Johtuiko lie sitten meistä vai jostain muusta, mutta okserille tultiin vielä yksittäisenä kaksi hyppyä tunnin lopuksi, ja siitäkös P riemastui :) Hyviä paikkoja meille kuitenkin tuli, joten turhaan jännäsin, ja Lottakin kehui, että hyvät paikat ratsastin ja upeasti uskalsin ratsastaa Pilleriä rohkeasti myös eteenpäin sen ainaisen pidättämisen sijasta okserille. Jälkimmäinen kehu lämmitti mieltä kyllä suuresti, sillä joskus Pillerin kanssa tuntuu, että ainut järkevä vaihtoehto on ratsastaa sitä taaksepäin, mutta nyt kun se on ollut niin tarkkana jaloistaan, ei se pudottanut esteitä reippaammallakaan laukalla lähestyessä, vaan hyppäsi oikeastaan paljon paremmin, kuin jarru päällä- luonnollisesti! Ja tämän vinkin avulla ollaankin oltu paljon paremmassa terässä, enkä todella kehu lämpimikseni, vaan todella tarkoitan sitä! :)
Ennätykset on pistetty uusiksi, mutta siitä lisää ensi kerralla!
(C) Johanna S.
Tästä tunnista alkoikin meidän kiito ylöspäin, kun ymmärsin sen, että Pilleriä ei voi jarruttaa ikuisuuksiin, vaikka se venyisi kohti esteitä- joskus on annettava lupa mennä esteelle sitä isompaa laukkaa, ja ottaa sen jälkeen vasta jarrua, jos hevonen kovin kiihtyy. Jokin palanen todella loksahti kohdalleen, ja tästä ei ole ollut suunta kuin kohti noita tähtiä ja kuuta taivaalla, P on ollut aivan super!

Huomaatko Sinä ratsujesi innostuvan jostain tietystä estetyypistä?
 Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Ah, nyt vihdoin pääsen kirjoittamaan teille sitten noista superviikonlopun treeneistä juttuja, joista olen kyllä ihan super-innoissani- toivottavasti kukaan ei pahastu tästä nopeasta postaustahdista, mutta kun on nyt hirmuinen into ja suorastaan kiire päästä teille näyttämään meidän viikonlopun treenit! Olen ollut yhtä hymyä sunnuntaista lähtien, eikä tämä hymy kyllä hyydy ihan hetkeen, se on varma! :)
XOXO,
Siiri

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus jälleen kerran. Pilleri on vaan niin ihanan. Todella mukavaa, että olet päässyt näin useasti ponin selkään. Mulla alkaa olla ikävä Paulin selkään, kun en ole päässyt käymään siellä kunnolla pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti, välitän terkut Pillerille! :)
   Oi, ymmärrän kyllä, että ikävä on varmasti kova! Niin se on aina minullakin, kun ei hetkeen pääse kiipeämään tuonne "toiseen kotiinsa", Pillerin satulaan. On se vaan tuttuakin tutumpi poni!

   Poista
 2. Tosi hienon näköistä menoa ja aivan ihanaa, että teillä on palaset loksahdelleet paikoilleen ripeään tahtiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kyllä nyt on oikein hyvä vaihde päällä, nautimme tästä niin kauan kun se kestää, ehdottomasti! :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus! :) Ehkä estetyypillä en ole huomannut eroa, mutta jumppasarjat jossa viimeinen este on korkeampi, innostaa omaa heppaani suunnattomasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Haha, no mutta vähän niinkuin kuitenkin ;) Pilleri hyppää minun mielestäni paljon paremmin oksereita, joten ehkä hevonen tosiaan tykkää niistä pystyjä enemmän :)!

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!