maanantai 13. helmikuuta 2017

NO HUI, vauvoja!

NO HUI KAUHISTUS!
Iso hevonen ja pienen pieni vauva rattaissaan- kumpi pelkää kumpaa?

Moi!
Tähän väliin oli tarkoitus tulla kyllä jotain muuta, kuin ratsastuspostaus, mutta päivä ei edennytkään ihan suunnitelmien mukaisesti, niin en ehtinytkään raapustaa postausta- mutta, me kaikkihan rakastamme ponien päähänpistoja, ja nyt esittelisin yhden Pillerin hassuista hetkistä!
Kävin tosiaan viime viikonloppuna ratsastustunnilla hyppimässä jälleen kerran esteitä, kenenkäs muunkaan, kuin Pillerin kuskina. Vihdoin tuli niin hyvä tuntikokonaisuus, että pystyin päästämään irti tästä "estetuntihamstrauksesta", ja olen varmoin mielin, vaikka en hyppäisi enää kertaakaan ennen kisoja- seuraavaksi tunniksi varasin siis koulutunnin PM-tasolta, eli palaamme ihan varsin perusasioihin, kertaamaan ihan perusratsastuksen saloja. Hyvinhän meillä sujuu, parannamme tunti tunnilta, mutta minun täytyy nyt löytää omat ulkoapuni muuallekin, kuin teräviin käännöksiin, ja säädellä Pilleriä enemmän, sen sijaan, että antaisin sen vain mennä sitä vauhtia, mitä se nyt nostosta alkaa liikkua eteenpäin. Minun pitää "tarttua" Pilleriin, ja löytää taas se tasapaino sille, että en tee sen selässä liikaa, mutta en myöskään matkustele ja anna hevoselle liikaa vapauksia. Niinhän sitä sanotaan, että esteratsastus on kouluratsastusta muutamalla hassulla hypyllä höystettynä- joten treenaamaan vain!
Valitettavasti juuri tällä tunnilla ei ollut ketään kuvaamassa, mutta kypäräkameran kooste löytyy alempaa! :)
Tällä tunnilla kuitenkin mentiin vielä niitä esteitä, ja tehtävä oli sama, kuin Danin kanssa hyppäämälläni tunnilla, eli menimme innaria ja linjaa, joka tosin oli tällä kertaa 21m linja 17,5m sijaan- vaihtelu virkistää ;) Meitä oli taas reippaasti tunnilla mukana, joten taas pikaiset ravit ja laukat molempiin suuntiin ennen linjan molempien esteiden hyppäämistä erikseen verryttehyppyinä- minulla oli nyt kerrankin se yleisraippa mukana (vaikka esteraippa olisikin parempi Pillerille), ja Pilleri tuntui tosi kivalle heti alusta asti. Laukassa kosketin Pilleriä kerran kaulalle raipalle, ja kappas, kun laukka olikin sitten sillä kunnossa- terävä takaa, lyhyt ja kevyt edestä. Tein alkuverryttelyssä siirtymisiä askellajien sisällä, eli ravasin pitkillä sivuilla puoleen väliin asti reippaasti eteenpäin, ja puolessa välissä otin Pillerin takaisin joko normaaliin raviin, tai vielä vähän hidastetumpaan, ja jatkoin vasta kulmasta normaalilla ravilla eteenpäin. Laukassa menin pitkillä sivuilla eteenpäin kevyessä istunnassa, ja päädyissä kootummin, istuen alhaalla. Jos tahti kiihtyi liiaksi, tai P meni etupainoiseksi, otin sitä myös pitkillä sivuilla koottuun laukkaan, ja jos se lähti ilman lupaa kiihdyttämään, mentiin koko sivu normaalia harjoituslaukkaa. Pidin nyt siis huolen, että Pilleri on minulla hyppysissä, eikä se tee siirtymisiä ennakoiden ja malttoi odottaa ohjettani. Vaihtelinkin välillä niin päin, että meninkin ensimmäisen pitkän sivun puolikkaan kootumpaa ravia tai laukkaa, ja sitten pyysin eteenpäin, kunnes kulmasta taas hidastin normaaliin tahtiin. Tämä toimikin tosi hyvin, ja Pilleri tuntui tosi kivalle ratsastaa! :)
04.02 tunnilla :)
(C) Silja
Verryttelyhypyt otettiin taas linjan yksittäisille ristikoille, kaksi kertaa vasemmasta kierroksesta C-päädystä päin ja kaksi kertaa oikealta L-päädystä. Videolla ensimmäisenä näkyy meidän toinen verkkahyppy (käynnistin kameran vasta ensimmäisen hypyn jälkeen), joka oli sellainen "yksi jalka kerrallaan, mutta kuitenkin tasajalkaa"-hyppy, enkä oikein vieläkään ole päättänyt, mistä se johtui. Tultiinko huonolla rytmillä, epätasapainossa, vai oliko hyppypaikka nyt vain hankala? Onneksi este oli kuitenkin minimaalinen Pillerille, joten ihan vallan hienosti me tälläkin tyylillä este ylitettiin- olisikohan saanut tyyliarvostelussa hyvät pisteet? :D No, onneksi ratsastustunneilla tyyli saa välillä olla ihan vapaa! Seuraavat hypyt sujuivatkin sitten paljon paremmin, ja hypättiin jo ihan normaalin näköisestikin, joten ihan hyvillä mielin kohti päivän ensimmäistä tehtävää, eli innaria puomi-ristikko-ristikko-ristikko-puomi.

Videolla kuuluu opettajan kommentit, joten kannattaa katsoa äänet päällä! :)

Aloitimme tehtävän vasemmasta kierroksesta, ja tultiin kolme toistoa. Ensimmäisellä kerralla Pilleri pääsi aavistuksen pitkäksi ennen tehtävää, ja olin itse liikaa yläkropalla etunojassa tehtävän aikana, joten yritin äänellä vielä tehtävän seassa hidastaa Pilleriä, ettei jo valmiiksi meille ahtaat välit kävisi liian tukaliksi isolle hevoselle. Ei kuitenkaan tiputusta, tai edes kopsautusta, eli kyllä Pillerillä on vielä tallella tuo jalkojensa järjestelyn jalo taito :) Seuraavalla kerralla ajattelinkin sitten, että pidän Pillerin lapasessa ihan esteelle asti, jos se yhtään kiihtyy, niin pidätän, enkä anna sen vain mennä perusteenani "kolme askelta ennen estettä hevosen oma tila"- ei se siinä tilassaan saa kuitenkaan ruveta rynnimään kohti estettä. Otinkin sitten pidätteen vielä ennen puomia, ja koitin pitää yläkroppani suorassa ja satulan päällä- välit tuntuivat sujuvan paljon paremmin, kun en lietsonut hevosta venymään pitkäksi ja käymään raskaaksi kohti esteitä omalla ratsastuksellani, eivätkä ne sitten ihan niin ahtailta tuntuneetkaan :) Tultiin vielä kolmannen kerran, ja nyt jäin liikaa vetämään, jolloin käsi jäi kovaksi ja Pillerin selkä matalaksi, joten kopsautus keskimmäiselle esteelle ja melko kiireinen suoritus, laskeutuen vielä ristilaukassa. Pilleri kuitenkin teki parhaansa sen puitteissa, mitä minä sille annoin- minä se mokasin, kun jäin vetämään paikkaa puomille, enkä hellittänyt kädellä, jolloin sille ei jäänyt tilaa suorittaa tehtävää.
Kyllä nämä kesäiset värit ihan suorastaan hyppäävät silmille- ollapa jo kesä!
Vaihdettiin suuntaa, ja tultiin vielä pari kertaa oikeassa laukassa lähestyen. Päätin, että lyhennän laukasta nyt jo alkujaan vähäsen pois, sillä P yleensä ottaa ne muutamat pidemmät askeleet tehtävää lähestyessä, niin josko sillä sitten olisi myös se tila tehdä niin, ja pääsen rentoutumaan, jos tullaan vähän lyhyemmässä laukassa kohti tehtävää. Tämä toimikin tosi hyvin, ja tehtävä sujui hienosti, vaikka P otti ne pari pitempää askelta tehtävälle tullessa- se mahtui tekemään niin, ja pääsin itse istumaan rauhassa rennolla kädellä, jolloin Pillerilläkin oli se rauha ja vapaus suorittaa esteet. Tämä suoritus oli ihan hurjan hyvä, ja poni saikin paaaaljon kehuja, niin minulta kuin opettajaltakin! :) Toisella kerralla minä itse tulin taas liian pitkää laukkaa sisään tehtävälle, jotenkin olin tuudittautunut äskeiseen huippuhyvään suoritukseen, niin en sitten nyt ratsastanut niin tarkasti. Paikka ei osunut puomille, joten Pillerillä oli kaviot täynnä töitä järjestellessään itseään esteiden seassa- tämä oli niitä tilanteita, joissa hevonen korjasi kuskin virheen, ja Pilleri hoiti tehtävän sitten loppuun hidastaen ihan itse vauhtiaan ja keräten itsensä pakettiin. Hevonen teki hienoa työtä, kuski ei niinkään :D No, kuitenkin tehtiin se yksi huippusuoritus, joten ei jäädä märehtimään tätä!
03.02 tunnilta :)
(C) Johanna
Vaihdettiin sitten tehtävää, ja siirryttiin tulemaan 21m linjaa kokonaisena ihan näinä pikkuristikkoina, joilla oltiin verryteltykin. Ensimmäinen tehtävä oli tulla sillä oman hevosen normaalilla laukalla, ja katsoa, täytyykö sitä hidastaa tai antaa vähän lisäpuhtia, jotta askel istuisi väliin hyvin, tavoitteena siis kuusi tai seitsemän laukkaa kaikille ratsukoille. Me Pillerin kanssa tähdättiin tietenkin siihen kuuteen, sillä paljon treenatut 17,5m linjat on meillä tasaiset viisi askelta. Nostin siis ihan normaalin laukan, ja pyysin vähän puhtia kokoamista vaatineen innaritehtävän jälkeen lähestyessäni esteitä. Ensimmäiselle Pilleri tekee ponnistuspaikasta johtuen melko "pitkän" hypyn, mutta mielestäni se oli ihan hyvä päätös, ettei linjaväliin tarvitse tehdä suuria muutoksia laukassa, vaan päästäisiin sillä tasaisella askelmäärällä suorittamaan. Jostain hyvin oudosta syystä Pilleri jää kuitenkin ristilaukkaan ensimmäisen esteen jälkeen, eikä laukka korjaannu kuin pari askelta ennen seuraavaa ristikkoa :D Laskeskelin kuitenkin meille tulleen sen kutakuinkin kuusi askelta, vaikka kyyti olikin aika epätasaista, ja opettaja oli kanssamme samaa mieltä- jotakin kuuden askeleen kaltaista sinne tuli. Meille ei ole varmaan ikinä käynyt niin, että linja tai sarjaväliin jäisi ristilaukka, vaikka laukanvaihtoesteiden jälkeen meillä voi olla paljonkin ristilaukkoja, kun etupää vaihtuu, mutta takapää ei. Nyt ei kuitenkaan ollut ainakaan kuskin tarkoitus antaa mitään merkkiä laukan vaihtamisesta, mutta ehkä P vaan ajatteli esitellä taitojaan, että taittuu nämä välit ristilaukassakin... :D
3.2 tunnilta :)
(C) Johanna
Seuraavalla kerralla jokaisen ratsukon tehtävä oli tulla seitsemällä askeleella, joka tarkoitti meille yhtä askelta lisää linjaväliin. Tein päätyyn voltin, sillä Pilleri vähän katseli jotakin pikkumiehiä (tai vauvoja) päädyssä, ja halusin sen tulevan esteelle keskittyneenä tehtävään, eikä muihin juttuihin. Kokosin sen pakettiin voltilla, ja lähestyin estettä satulassa tiiviisti istuen, yrittäen ratsastaa paikan lähelle estettä, luoden pienen hypyn ja siten pienemmän laukan myös linjaväliin. Pilleri tulikin tosi hienosti lähelle estettä, ja teki pienenpienen hypyn siitä yli laskeutuen pian esteen jälkeen taas maan kamaralle, joten minun oli melko helppo ratsastaa väliin se yksi lisäaskel. Pilleri otti pidätteestä vähän nokkiinsa, ja vaihtoi taas takaosan askeleen ajaksi ristilaukaksi, mutta korjasi sen itse takaisin ja ängättiin sitten se seitsemän askelta väliin. Tein pidätteen mielestäni vähän liian myöhään, se olisi pitänyt tehdä heti laskeutumisesta, mutta hienosti Pilleri hoiti homman kotiin näinkin päin- suoritus olisi vain ollut tasaisempi, jos olisin ottanut pidätteen jo ensimmäisellä askeleella kolmannen sijaan.
Seuraava tehtävä olikin sitten haaste meille kaikille- ratsastakaa niin monta askelta, kuin saatte. "Suoritus oli hylätty", jos hevonen siirtyisi tehtävällä raviin. Nyt ei tosiaan auttaisi tulla liian kovaa sisään, ja yrittää linjavälissä säätää askelia, vaan nyt piti päästä pienellä laukalla pienesti sisään, ja säilyttää maltti linjalla. Kuski siis liimasi itsensä penkkiin, otti vatsalihakset käyttöön, ja istuskeli kyydissä jokaisella askeleella liikettä vasten, pohkeet kiinni. En ollutkaan hetkeen mennyt Pillerillä niin hidasta ja pientä laukkaa, mutta mikäs meidän siinä mennessä- Pilleri suoritti ihan supertasaiset YHDEKSÄN askelta, ja kyllä minä olin meistä niin ylpeä, että olisin voinut vaikka haljeta! Minun ei tarvinnut ratsastaa isoa pidätettä, minun ei tarvinnut vaikuttaa Pilleriin estevälissä yhtään sen enempää, kuin ennen tehtävälle tulemista. Me saatiin tasainen ja siisti suoritus, jes! Opettajakin ihmetteli, että mitäs ihmettä tämä nyt on, kun P saa enemmän askelia, kuin tunnin poniratsukot, mutta kyllä minä olen aina tiennyt Pillerin tekevän näitä ihmeitä, kun sille antaa mahdollisuuden- näitä tehtäviä ja suorituksia lisää, kiitos! ;) Meidän kakkosyrittämä olikin sitten taas sitä kuskin haaveilua, kun ensimmäiselle tuli vähän outo hyppy, ja unohdin pitää jalat kiinni pidätteen aikana, niin Pilleri ymmärsi sen raviinsiirtymisenä ja meidän toinen yritys ei tuonut sitten lisäaskelia tällä kertaa, mutta kyllähän tuosta ykkösyrityksestä voi olla siltikin superylpeä! :) Tultiin vielä kolmannen kerran, kun tuo edellinen oli mennyt niin mönkään, ja nyt saatiin sitten taas kahdeksan askelta isosta ykköshypystä huolimatta, joten kyllä Pilleri tänään kuunteli tosi hienosti kuskin apuja ja oli kuulolla, tarkkana kuin porkkana! Superheppa <3
04.02 tunnilla :)
(C) Silja
Seuraavaksi tultiin linjaa vielä muutaman kerran ihan normaalissa laukassa kuudella askeleella pystyiksi korotettuna, esteet eivät olleet mitään isoja, joten edelleen pystyin ajattelemaan tuovani Pillerin mieluummin lähelle estettä, kuin päästämään sen roiskimaan kaukaa. Ensimmäisellä yrittämällä tultiin ykkösesteelle ihan hyvin, mutta tila linjavälissä jäi aavistuksen ahtaaksi, kun en tehnyt mitään tehdäkseni hevoselle tilaa toisellekin esteelle. Takajalkakosketuksella puomi maneesin hiekkoihin, mutta tämä erhe olisi onneksi helppo korjata- otan yhden pidätteen (joka menee myös läpi :D), niin Pilleri mahtuu paljon paremmin ja pystyy tekemään laadukkaan hypyn myös kakkosesteelle. Toisella kerralla kuski heilautti sitten jo vähän eväänsä, mutta ei vaatinut tarpeeksi, ja Pilleri meni menojaan- nyt jo karkeammin, etujaloilla este kanveesiin. Saatiinkin sitten ihan yksinoikeudella tulla vielä kerran, että saataisiin sinne väliin se tarvittava tila puhtaaseen ylitykseen- ja sitten tapahtuikin hassuja.
Tiukka tuijotus- koska sehän voi vaikka hypätä sieltä päälle!!!
Nostin laukan ja lähestyin ihan normaalisti, samalla tavalla, kuin aiemmillakin kerroilla. Maneesiin oli alkuverryttelyjen jälkeen saapunut pieni vauva vaunuissaan, jota Pilleri ei ollut sen suuremmin pelännyt koko tunnin aikana, mutta nyt... Jostain P sai sitten päähänsä, että nyt tuo pieni nyytti tuolla vaunuissaan ihan varmana syö minut, loikkasi tasajalkaa sivuun ja saikin sitten pysähtyä niille sijoilleen, sillä eihän sitä nyt tuolla tavalla loikita, vaikka mikä saksikäsi-Edward olisi katsomossa, varsinkaan, kun se samainen nyytti on jo ohitettu monta kertaa ilman välikohtauksia. En oikein tiennyt, olisiko minun pitänyt ottaa ratsuni päähänpisto vakavasti, vai naureskella sen pupuloikalle, mutta esteellehän tästä olisi päästävä, oli siellä matkan varrella hevosia syöviä hurjia vauvoja tai ei. Uusi laukannosto, ja sisäjalka kiinni kylkeen, hevosen keskittyminen tehtävälle (vaikka vähän se valkuaiset vilkkuen taisi tuijotella tuota hurjaa nyyttiä vaunuissaan). Kappas, kun ei se vauva enää meitä syönytkään, ja päästiin tehtävälle- onnistuneesti yli molemmista esteistä, ja nyt oli se tilakin toiselle hypylle, kun kuski ymmärsi, että pidäte täytyy ottaa läpi, eikä vain odotella, että josko se heppanen hidastaisi nyt vähäsen. Onnistuneeseen suoritukseen oli hyvä lopettaa tämän päivän hyppelöt, ja siirryttiin ravailemaan loppuraveja, Pilleri oli tosi kivasti rentona ja pyörittelin sitä hetken aikaa L-päädyssä, kunnes jatkoin matkaa käynnissä kohti C-päätyä ja tuota hurjistuttavaa vauvaa toppahaalarissaan, kyllähän tämä pelko nyt oli kohdattava ihan rauhallisissa merkeissä. Juttelin Pillerille mennessäni, ja perustelinkin sille, että sinä olet ihan hirveän iso hevonen, ja tuo vauva on tuollainen 10kg pikku palleroinen- ei sitä tarvitse pelätä, se pelkää sinua varmasti enemmän. Pääsin sitten siihen kohtaan, että Pilleri on isompi, niin hän esittää jälleen sivuloikan ja kylkimyyryää sitten kuin parempikin kouluhevonen pois vauvan näköpiiristä :D Videolle ei enää tallentunut seuraavia ohitusyrityksiä, mutta siellä me käveltiin, kunnes sain Pillerin ilman mitään loikkia tai ylimääräisyyksiä ohittamaan rattaat. Mentiinkin sitten kaartoon ihan toiseen päähän maneesia, ettei ponin tarvitse pelätä, ja talutin sen vielä väärältä puolelta pois maneesista, jotta olin sen ja rattaiden välissä ohittaessamme ne- voi poni, kun olet höperö! Ja eihän siinä sitten enää ollut mitään hurjaa, saatika mikään muu poni pelännyt vaunuja. Toisaalta, olihan minulla tiedossa, että P vähän jännittää noita kuvullisia vaunuja, samoin kuin niitä sateenvarjoja, ja auringossa kimmeltäviä vesipulloja. Ehkä se olikin se Pillerin mielestä vaunussa asuva vihreä mies, joka ponia pelotti, eikä itse vauva!
<3
(C) Silja
Mutta näin, sellaista dramatiikkaa tällä kertaa- tunti oli kyllä sivuloikista huolimatta meidän ehdottomasti onnistunein sitten viime vuoden kesän treenien, joten en voisi olla tyytyväisempi! Kehityskäyrä on suorastaan ampunut ylöspäin, ja poni pysyy jo housuissaan esteillä, eikä minunkaan tarvitse olla kokoaikaa rajoittamassa hepan riemua, saatika nyhtää sen päätä ylös viistämästä maata. Ollaan parannettu ja tsempattu ihan hurjana tunti tunnilta, ja alkaa taas tuntua, että me ollaan se ratsukko, ei vain ratsastaja ja hevonen <3

Mitä Sinun hevosytäväsi pelkäävät?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

XOXO,
Siiri

8 kommenttia:

 1. Huhhuh, olipas kattava (mutta kuitenkin hyvin kirjoitettu) teksti :) Hyvä että meni hyvin, hassu Pilleri! Poni jolla itse usein ratsastan niin itsepäisyydestä johtuen saattaa alkaa pelkäämään ihan normaalia kakkakärryä maneesin nurkassa. Siitä alkaa sitten kokotunnin kestävät sivuloikat ja laukkaspurtit jotka ovat loppujen lopuksi aika huvittavia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilleri tosi harvoin esittelee mitään sivuloikkia, vaikka saattaakin tuijottaa yhtä tai toista- siksi minä niin kovin nyt hämmennyinkin tästä, että piti ihan kahdesti loikkia ja monta kertaa yrittää! :'D
   Ai että, tuo on kyllä tosi ärsyttävää, jos poni ei vaan kertakaikkiaan lopeta sitä pelleilyä! Meilläkin on pari ponia, jotka olevinaan niin kauheasti pelkää maneesin C-päädyssä vaikka ja mitä- ja sitten siellä säpsytään ja sinkoillaan ja kylkimyyrytään. Onneksi mitään hirveää rodeota ei ole vielä kovin moni ruvennut järjestämään, mutta näillä pakkasilla tuntuu vähän jokainen poni välillä pelleilevän, ollen vaikka niinkin hurja, että minäpä oikaisen tästä tämän kulman.. :D Mutta se on kyllä totta, että yleensä se rupeaa vähän naurattamaan, jos poni kerta toisensa jälkeen keksii ja keksii, eikä oikeasti ole mitään, mikä olisi muuttunut- opettajakin muuttuu jo vähän epätoivoiseksi, kun hevoset ei suostu menemään vaikka estenurkkaan ollenkaan :'D

   Poista
 2. Ihana Pilleri, ja tosi kivan näköistä menoa myös videolta ja kuvilta katsottuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilleri oli kyllä ihan huippuhyvä tällä kerralla, ehdottomasti meidän ehjin kokonaisuus sitten syksyn! :) Pilleri kiittää!

   Poista
 3. Onhan ne pikkuvauvat kieltämättä pelottavia! Hassu Pilleri:D Kuukin pelkää välillä kyllä ihan mitä ihmeellisempiä asioita :D Mutta kiva, kun teillä meni muuten noin hyvin! Tsemppiä tuleviin treeneihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne tietty uhkaa ison hevosen elämää! :D Pilleri ainakin on hyvin rohkea sellaisten asioiden edessä, joista voisi sanoa että niitä ns. "pitäisi pelätä", mutta sitten kun on oikeasti jotain hyvin normaalia, kuten vaikka ne vesipullot, niin eeeeeei pysty :D
   Kiitos <3

   Poista
 4. Pitäähän toista nyt vähän ymmärtää, kun mistä sitä tietää, jos sellainen hurja vauva yhtäkkiä hyökkää sieltä pienen ja viattoman ponin päälle. ;)
  Pilleri, voin sanoa, että täällä on varmasti silti pelottavampia monstereita, nimittän aaseja! Ismon mielestä hirmu kivoja, mutta muiden mielestä jotain aivan kamalaa :D Liekö Ismon kiinnostus johtunut siitä, että aaseissa ja Ismossa on vähän samaa näköä? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, ei voi koskaan tietää, niin parempi olla vaan aina varuillaan? ;)
   Pilleri voisi samaistua kyllä aaseihin, noin niinkuin korvien koon perusteella sehän voisi luulla niitä kadonneiksi sukulaisikseen- ovat vain vähän liian pieniä :D

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!