maanantai 20. helmikuuta 2017

Mitäs minä wannabe-kouluratsastaja!

1. Superponi <3
Heipähei ja isot pahoittelut postauksen myöhästymisestä!
Nyt tulisikin kuvapainotteisempi postaus meidän tämän vuoden ensimmäisistä kouluratsastustreeneistä! Kävin tosiaan viime viikon alussa pitkästä aikaa koulutunnilla, jotta saataisiin Pillerin kanssa vähän tuntumaa tuohon "esteratsastukseen ilman esteitä", eli juurikin niihin asioihin, mitä minun pitää tehdä esteväleissä ja lähestymisissä, vaikka nyt ei esteitä maneesissa ollutkaan. Meidän ongelmahan ei oikeastaan koskaan ole ollut siinä, etteivätkö hypyt onnistuisi, vaan juurikin siellä esteväleissä, kun hevonen pääsee pitkäksi, hitaaksi, liian vahvaksi, etupainoiseksi, tai laukkaa väärää laukkaa- näitä ongelmia me ratkotaan koulutunneilla, koska ihan niillä samoilla nikseillä, saan Pillerin takaisin haltuun myös esteiden ollessa näköpiirissä. Kuskilla on vaan ollut nappulat sileällä hukassa, niin ongelmia myös esteillä on ilmennyt mm. raviin siirtymisinä ja (jopa Pillerin tapauksessa) poikkeuksellisena etupainoisuutena ja pidätteen vastusteluna. Koulutunnilla saatiinkin kuski takaisin ruotuun, ja kappas, kun seuraavalla estetunnilla tehtiinkin töitä ihan saumattomasti ja huippuhyvin!
2. Piti ihan hyvän matkan päähän pysähtyä pyörimään ja ihmettelemään tätä elämää ja hyvinvointia uhkaavaa kavalettia!
3. Ihan muina miehinä me sinne sitten mentiinkin ihmettelemään näitä kauhistuttavia uusia tulokkaita! (or not)
Tunnilla meitä olikin vain kolme ratsukkoa, joten oli hyvin tilaa tehdä tehtäviä, ja vaikka vähän omaakin kuviota tarpeen vaatiessa- tunnin alkuun hevosilla olikin vähän omaa kuviota, kun maneesiin oli tuotu uusia, valkoisia kavaletteja estenurkkaukseen, ja nehän ne vasta olivatkin jännittäviä. Minusta kyllä vähän tuntuu, että Pilleri vain keksi pelätä, koska Morri esitti pelkäävänsä, ja kävelin Pillerillä sen perässä. Eetu sitten pistikin kunnon show'n pystyyn ja sinkoili sinnetänne kulmasta, Pillerin ollessa kolmikosta ehkä kuitenkin se rauhallisin, vaikka sekin katseli kulmausta ja vähän kylkimyyrysi, jos liian lähelle erehdyin sitä pyytämään- tehtäviä vain hevosille, niin eiköhän ne maneesimörötkin taas unohdu! On kyllä ollut nyt tosi paljon näitä pölhöämisiä hevosilla, onneksi kukaan ei ole tietääkseni vielä muksahtanut alas säpsyilyjen takia :) Minulle nuo säpsymistilanteet on siitä vähän hankalia, että vaikka en mielestäni jännitä tai pelkää, kun hevonen alkaa katsoa, mutta silti lietson hevosta kehonkielelläni ja toiminnallani pelkäämään enemmän- annan syytä pelätä, joten tietenkin hevonen reagoi "pelottavaan asiaan". Taisi kuski pelätä näitä kavaletteja nyt enemmän, kuin hevonen! Pistän vaikka pääni pantiksi, että ne kun saapuvat sitten joskus tunnilla eteen, niin ei P kyllä katso pienintä hetkeäkään, vaan hyppää yli niinkuin ei olisi uutta estettä missään olisi ikinä nähnytkään :D
4. Tunnin alkuun hevosia taivuteltiin ympyröillä sekä ulos-, että sisällepäin.
5. Pilleri meinasi aluksi mennä vähän liiankin korkealle niskalle jännittyen, joten sain vinkiksi ratsastaa
sitä pitemmällä ohjalla tarjoten tilaa. Se auttoikin kummasti! :)
6.
Tällä kertaa työskenneltiinkin koko tunti pääty-ympyröillä, minä poneja hurjistuttavassa C-päädyssä rohkealla ratsullani ja ponit sitten L-päädyssä. Työstettiin hevosia ympyröillä ensin käynnissä, tehden vasta- ja myötäasetuksia, sekä taivutuksia aina yhden kokonaisen ympyrän ajan kerrallaan- eli esimerkiksi ensin koko ympyrä asettaen ulospäin, sitten seuraava ympyrä taivuttaen sisälle. Pilleri oli käynnissä toisaalta tosi hyvä, sillä se tukeutui tarjoamalleni tuelle ja teki hyvin sekä taivutukset, että asetukset, molempiin suuntiin. Toisaalta taas P välillä teki sitä omaa bravuuriaan, eli heitti päänsä vinottain ulos- tai sisällepäin, eli ei asettunut rehellisesti- kuskilta tuo jäi harmittavan usein huomaamatta, mutta ravissa tehtiinkin sitten onneksi korjausliike ja hepankin pää suoristui! Käynnissä ratsastin Pilleriä vähän pitemmälle ohjalle, joka onkin sille paljon parempi, jotta sen selkä pysyisi ylempänä- Pilleri myös rauhoittui paljon paremmin, kun en pyytänyt sitä virkkuukoukuksi, ja rentouduin itsekin, kun hevonen oli tyytyväisempi.
7.
8.
9. Loppujen lopuksi voitiin ratsastaa myös kavalettien ohi ulospäin asettaen, eikä poni pölhöillyt yhtään! :)
Hetken aikaa hevosia käynnissä taivuteltuamme siirryttiin tekemään samaa ravissa, ympyrä kerrallaan, huolellisella suoristuksella. Pilleri oli vähän kuin tuuliviiri, välillä tosi hyvin rentona ohjien tuella ja tasaisesti töitä tehden, välillä taas kuin tikittävä aikapommi, valmis sinkoamaan tuhansina sirpaleina jokaiseen ilmansuuntaan- tai no, Pillerin mittakaavassa ehkä valmis jopa pakenemaan pari askelta sivulle. Sanotaanko siis, että työskentely sujui vähän vaihtelevalla menestyksellä! Pilleri kuitenkin tuntui tosi kivalle noiden hyvien pätkien aikana, joten oli meillä ainakin ajottain nappulat kohdillaan ;) Ulospäin taivuttaessa Pilleri oli paljon tasaisemman tuntuinen molempiin suuntiin, kuin sisällepäin, vaikka kierros olisikin ollut meille parempi, joten kuskilla taisi olla ulko-ohja melko huolella hukassa myötätaivutuksia tehdessä. Onneksi tämä kouluratsastus ei meidän päälaji olekaan, niin saa välillä tehdä näitä ihan alkeistason erheitä...? :D
10.
11.
12.
13. Katsokaa nyt, miten toinen on söpö <3
14.
15. Tukka takana ja elämä edessä.. :D
Tällä tunnilla otettiin myös laukat osana alkuverryttelyä, ja tehtiin samaa tehtävää vielä laukassa ihan pieni hetki molempiin suuntiin. Laukassa Pilleri oli vähän samanlainen kuin ravissa, välillä hurjan kiva, välillä taas tuntui, että se juoksi selättömänä apuja karkuun ja keksi vähän omia juttuja, kuten omatoimisia keskilaukkoja. On se kumma, kun me nyt Pillerin kanssa ollaan oltu ihan ihme jänishousuja ja pelätty vauvoja, kavaletteja, ja lumien putoamista katolta- onpahan sinkoiltu koko vuoden säikkymisten edestä tässä kevään aikana ;) Mutta, vakavasti ottaen, näin jälkeenpäin voisin väittää ratsastaneeni liian lyhyellä ohjalla laukkaa, jolloin P meni turhan lyhyenä selkä alhaalla. Mutta, muistaapahan ensi kerralla antaa hevoselleen tilaa edestä myös vähän pörheämpänä päivänä! Laukassa Pilleri eteni kivasti eteenpäin, olematta kuitenkaan edestä raskas. Olisin voinut pyytää sitä vielä vähän terävämmäksi, kuten esteilläkin yritetään saada se juurikin hallittuun, mutta terävään laukkaan. Pilleri kun osaa olla vähän sellainen flegmaattinen laukkaaja, uskokaa tai älkää! Mutta saatiin molempiin kierroksiin ihan hyvää pätkää, sanomattakin lienee tosin selvää, että oikealle saatiin pitempiä ja tasaisempia, oikeasti rentoja pätkiä, kun taas siihen huonompaan vasempaan kierrokseen, hyvät pätkät olivat lähinnä ulospäin asettaessa- eikä näitä oikeastaan voi verrata edes toisiinsa, kun vasemmalle taivuttamisen saa oikeastaan unohtaa kokonaan, varsinkin alkutunnin laukoissa, joten vasemman kierroksen "hyvä" tarkoittaa sitä, että hevonen on kuunnellut ja asettunut haluamaani suuntaan olematta edestä raskas. Oikeaan kierrokseen kun menee hyvin, niin me näytetään jo melkein kouluratsukolta!
16. "EI HUVITA!!" "Mennään nyt vaan..."
17. Väistön jälkeen Pillerin piti antaa ravata reippaasti eteenpäin, sillä se väistö tehtiin melko hitaassa ravissa,
jotta hevoset oikeasti astuivat alleen ja ne olivat väistön aikana kiireettömiä.
18.
19. Hyvin se ristiaskel sieltä tulee! :)
20.
21. Pilleri rentoutui pieniä pätkiä myös vasemmassa kierroksessa, joten ihan yhtä surkua ei myöskään vasen kierros tällä kertaa onneksi ollut! :) Täytyy vaan muistaa, etten voi olettaa Pillerin olevan yhtä helppo sille vaikeaan kierrokseen, enkä saa hermostua siitä, kun asiat ei onnistukaan yhtä helposti, kuin oikealle.
Päivän varsinainen tehtävä oli tällä kertaa pohkeenväistö ympyrän uralla. Eli, menimme pohkeenväistöä takaosa ulospäin ympyrän avonaisella puoliskolla, joka tarkoittaa tässä tapauksessa maneesin keskustaa kohtaavalla puoliskolla noin kymmenen metrin verran. Oli tärkeää muistaa, että hevosen asetuksen täytyy kuitenkin säilyä sisällepäin, koska ratsastamme kuitenkin väistöäkin ympyrällä, sen reitin mukaisesti. Pilleri pääsi ensin väistöissä vähän liiankin helpolla, mutta kun opettaja muistutti, että mitä paremmin vaadin väistön nyt läpi, sitä parempi Pilleristä tunnin mittaan tulee ja sitä laadukkaammin se rupeaa liikkumaan, joten voin pyytää siltä etenkin käynnissä paljon enemmän väistävää askelta ristiin. Pillerillä oli vähän oma mielipide näistä väistöhommista, mutta kyllä se väisti aina kun pyysin, ja juuri sen verran kun pyysin. Niskastaan P kyllä jännittyi etenkin oikeaan kierrokseen raviväistöjen aikana, ja ei oikein halunnut mennä pitkää ristiaskelta, vaan ehdotti ennemmin sellaista etenevämpää pikku-ristiaskelta, mutta toisto toistolta P kuitenkin parani! Yllättävän matalana sen niska kuitenkin oli kuvissa, joten ehkä vain liioittelin mielessäni sen kirahvointia väistöjen aikana- hyvinhän P niitä tekee! Askellus kyllä ihan oikeasti parani toisto toistolta, ja ihan selkään asti tunsin, miten takaosa tuli paremmin ja paremmin alle. Vaikkei minun ole mitenkään hankala istua Pillerin harjoitusravissa, niin silti istuminenkin tuntui vähän helpottuvan, kun Pilleri ravasi takaa työntäen! :) Meille taitaakin tehdä nämä väistöt hyvää :)
22.
23.
24. Lopuksi vielä jalustimet jalkaan ja kevennellen loppuun :)
25. Polkee, polkee! Kyllä nämä tehtävät teki hyvää :)
Tehtävää jatkettiin koko lopputunti samanlaisena, ja oli kyllä ilo huomata, että ero aloituksella ja lopetuksella oli kuin yöllä ja päivällä. Kulman tuijottelu loppui ja saatiin oikeasti tosi hyvää työskentelyä aikaiseksi, vaikka mukana olikin myös niitä heikompia hetkiä. Minä annan itselleni toilailuja nyt tällä kertaa paljon anteeksi, sillä olin ratsastanut Pillerillä viimeksi koulua satulan kanssa NELJÄ kuukautta sitten, koulukisoissa. Toki ilman satulaa onkin tullut humputeltua sitten senkin edestä :D Meillähän meni siis siihen nähden tosi kivasti, ja tästä varmasti suunnataan ylöspäin, kun saadaan koulutreenejäkin säännöllisemmin alle! Joskus minä kyllä kieltämättä vähän kadehdin noita pitkänhuiskeita rouvashenkilöitä, kun saavat mennä Pillerillä niin paljon ;)
26.
27.
28. Maailman hienon heppanen <3
29. Mitä mä olisinkaan ilman tätä hevosta<3
Tulipahan jotenkin töksähtänyt tuntipostaus, kun oli niin paljon saman tehtävän tiimoilta työskentelyä! Eikö olekin aika jännää minun blogista löytää näinkin "lyhyt" turina? ;) Mutta, onneksi kuvia on senkin edestä, välillä näinkin päin ;) Me Pillerin kanssa ollaankin käyty myös tämän jälkeen vääntämässä koulua, ja yhdellä ihan superhyperonnistuneella estetunnillakin- ja ilmoittauduttiin nyt Lotan suosituksesta myös 70-80cm luokkaan sitten ensi kuun kisoihin! Pilleri on hypännyt kyllä tosi hyvin, ja nyt alkaa estevälienkin ongelmat olla historiaa, kun olen löytänyt hevosen kokoamiskyvyn, ja noh, liekö Pillerillä nyt koskaan voisi kadottaa kaasua- tarkoitan, että P on ollut nyt tosi kuuliainen ja reagoinut apuihini juuri toivotulla tavalla, oli ne sitten eteen- tai taaksepäin pyytäviä. Odotan jo innolla kisapäivää, toivottavasti meidän treenaus näkyy sitten myös ulospäin! :)
30.
Minkälaisia kouluratsastustehtäviä Sinä tykkäät tehdä?
Nousiko jokin kuvista suosikiksesi?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Ja vielä ihan etukäteen varoituksena, tällä viikolla on minun kalenterissa melko kiireistä- muuttojuttuja, uusia tuulia ja kotihommia, joten jos viikko on hiljainen, niin älkää huolehtiko! Täällä minä olen, on vain nyt tällä hetkellä muuta ajateltavaa- koitan teille jotakin viikon varrelle kuitenkin ajastaa, edes jonkun kevyen postauksen muodossa, niin en hiljene täysin ja kokonaan, sehän se vasta olisi mälsää! Ja, jotta kukaan ei mahdollisesta hetken hiljaisuudesta suutu, niin lupaan tehdä kisapäivästä sitten MyDayn teille taas! ;) Mukavaa alkuviikkoa jokaiselle!
XOXO,
Siiri

12 kommenttia:

 1. Tuo 15 kuva oli jotenkim tosi ihana :D kaikki oli tosi kivoja.:) Ite tykkään kokoavista tehtävistä meilkein eniten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilleri kiittää! :) mäkin tykkään kokoamistehtävistä tosi paljon!

   Poista
 2. Kiva postaus ja tosi kivannäköistä menoa oli kyllä teillä! Kyllähän teistä varmaan hyvä kouluratsukkokin tulisi ;) Kuulle nuo väistöt ovat vielä vähän vaikeita, mutta kyllä nekin ovat eteenpäin menneet treenillä :) Oon varmaan sanonut tän jo, mutta tsemppiä myös kisoihin! Treenien perusteella ainakin näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Me kovasti koitetaan treenata edustuskuntoon myös koulukisojen puolelle :D
   Kiitos paljon tsempeistä, niitä tarvitaan! :)<3

   Poista
 3. Ihan huippu kiva postaus jälleen, samoin kuin ihania kuvia! Kyllä teidän meno näyttää vaan hyvältä, ei voi mitään muuta sanoa! Edelleen ilahduttaa se, että Pilleri on takaisin kuvioissa, vaikka tästä on kulunut jo hyvä tovi! Me tehdään Wonyn kanssa tällä hetkellä ihan perusratsastukseen liittyviä hommia, tosi paljon taivutuksia ja avoja, haen hevosta rennoksi ja oikeaan muotoon, rennoksi ja peräänantoon. Ihan hirveästi mitään "tehtäviä" ei tehdä, mennään fiiliksen mukaan ja tehdään juurikin taivutuksia, voltteja ja laukanvaihtoja, niistä koostuu meidän perustreeni! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, kiitos Aada! :) Kyllä siitä pitääkin olla päivä toisensa jälkeen iloinen, että P on edelleen täällä meitä ilahduttamassa ja voi hyvin :)
   Teidän treenit kuulostaa kyllä hyviltä ja hevosta hyvin jumppaavilta :) Fiiliksen mukaan sitä kannattaakin tehdä, kunhan molemmilla olisi kivaa! :)

   Poista
 4. Älyttömän ihana blogi, liityin lukemaan!

  liinaus.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Kyllä nyt sitä ollaan sitten säikytty vähän kaikkea :D Meilläkin ollut niin jännää, että ollaan ihan rekkoihin asti päästy, mutta on sitä säikytty vihreitä mörköjä kentän laidallakin ihan tarpeeksi :DD
  Todella hyvän näköistä kyllä teilläkin Pillerin kanssa ja odotankin innolla miten teillä oikein kisoissa meneekään! Todella todella paljon onnea teille kisoihin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, vähän jopa hävetti Pillerin puolesta, kun se on olevinaan niin fiksu ja sitten tulee näitä tämmöisiä momentteja... :D Voi näitä, kevättä taitaa olla taas ilmassa!
   Kiitos, kaikki tsempit tulee tarpeeseen <3 Olo on varma, mutta kuitenkin jännittää! Tärkeintä mulle on, että tämäkin koetaan taas yhdessä <3

   Poista
 6. Vaikka aina ei Pilleriäkään huvita, niin silti se näyttää niin rennolta ja tyytyväiseltä aina sun kanssasi♥

  VastaaPoista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!