maanantai 7. marraskuuta 2016

Meinasi jo maku mennä, mutta...

 ...tulikin onnistuminen, joka kantaa vielä pitkälle.
Moi!
Pahoittelut postauksen myöhästymisestä, on vain ollut pakko laittaa joulukalenteri vähän muiden postausten edelle, koska mitä aiemmin siitä saa kutakuinkin valmiin, sitä paremmin on varautunut ikäviin yllätyksiin matkan varrella, kuten vaikka kuvauskaluston tai tietokoneen pettämiseen- jos olisi vaikka 15. päivään asti postaukset ajastettuna tämän kuun loppuun mennessä, niin urakasta selvitään kyllä!
Muttamutta, nyt tuleekin yhdistelmäestepostaus, eli tarjotaan oikeaa herkkua kaikille teille Rasmuksen ihailijoille siellä ruudun toisella puolella! Blogin estehommien "oikea päätähti", eli Pilleri oli jo kyllä koulutunneilla ihan hyvän aikaa mukana, mutta sitten se sai viikko sitten kaasuähkyn ja oli sen takia sitten sivussa tähän viikonloppuun asti. Instagramista luin, että Pillerillä oli ollut vauhtia tässä tältä saikulta palaillessaan, joten lähetän sympatiat sinne suuntaan- mutta ollaan kaikki kuitenkin iloisia, että poni on taas tuntitoiminnassa, ja toivotaan sen pysyvän nyt kunnossa! :) Jospa sitä itsekin pääsisi sen selkään pian, estekisat lähenee ja en millään haluaisi jättää väliin ♥ Vieroitusoireet suorastaan raatelevat henkistä hyvinvointia, kun ei pääse ratsastamaan sillä, jonka kanssa treenaamista on jo kuukaudenpäivät odottanut.. :/ Mutta onneksi Rasmus toimii kuitenkin ihan hienosti korvikkeena ja lievittää ikävää!
Piirrustukseen sujahti sellainen virhe, että ristikoiden väli ei kaarevalla tiellä ollut 12 metriä, vaan niiden johteiden välinen matka suoralla tiellä oli 12 metriä (ristikoiden okserin puoleisista johteista mitattuna). Tätä linjaa tultiin vähän hevosesta ja reitistä riippuen kolmella tai neljällä askeleella.
Mutta nyt, eipä taas hairahduta aiheesta, vaan puhutaan näistä tunneista mistä tultiinkin puhumaan. Ensimmäinen aiheena oleva tunti on viime kuun viimeinen perjantai-tunti, jolloin hypättiin Lotan valvovan silmän alla, vaikka Jennin ajatuksena olikin, että mentäisiin koulua :D Tuntilaiset kuitenkin käyttivät suostuttelun lahjojaan, ja tulivat sitten minun hoivatessa Pilleriä eläinlääkärin tarkastuksessa kertomaan, että me hypätään, liikenetkö rakentamaan rataa? No, tottahan minä liikenin, kun itselleni vaan korvaajan Pillerin seuraksi hommasin, ja lähdettiin sitten rakentamaan paperilla niin yksinkertaista, mutta rakentaen niin monimutkaista tehtävää, kun ei meinannut metrit osua millään! Siksi meille jäikin yksi "x-etäisyys", kun oltiin jo myöhässä, ja minä siellä vieläkin tallustelin mittaamassa väliä kohdalleen yrittäen säilyttää silti kaarevan ja suoran linja etäisyydet... :D
Niin helppoa, että sujuu vaikka silmät ummessa!
Kiitos kaikista ratsastuskuvista Ilonalle! :)
Tässä näkyy minun mielestä hyvin se, miten Rasmus kääntyy ulkoapujen tuella.
Se on suhteellisen suora, mutta ottaa askeleensa silti aina sisäpohkeen ympäri.
Tunti aloitettiin tulemalla ravissa pieniä voltteja kulmissa ja S-kirjaimessa, joilla ylitettiin esteiltä otettuja puomeja. Voltit oli tosissaan pieniä, ja ulkoavut oli pakko ratsastaa läpi, jos mieli osua edes puomin ulkoreunaan! Rasmus kuitenkin oli oma kuuliainen itsensä, ja tehtävä sujui meiltä ainakin minun mielestäni joka kerta ihan hyvin, osuttiin aina puomille ja säilytettiin tasainen tahti ja hyvät reitit. R-puolen pitkälle sivulle ratsastin aina tilan salliessa pysäytyksiä ja muita siirtymisiä, koska edessä oli taas rataharjoitus, joten halusin Rasmuksen kontrolliin ja herkäksi pidätteille, mutta myös pohkeen eteen. Ennemmin meidän ongelma on tuo pidätteeseen vastaaminen esteen ollessa näkyvissä, joten keskityin enemmän siihen, että Rasmus hidastaa heti, kun annan sille merkin, ja pysähtyy täsmällisesti esimerkiksi kirjaimen kohdalla. Rasmus tulikin ihan superkivasti kuulolle, eikä kyllä sen tuntuisella hevosella yhtään jännittänyt lähteä suorittamaan samoja neulansilmämutkia laukassa- tämä poni se kääntyy vaikka kolikon ympäri polkien myös aktiivisesti alle, ihan aikuisten oikeasti! Sinne vain tulta päin, ja ei mitään ongelmia, vaikka puomien sisälaidasta yli! Muutaman kerran Rasmuksella jäi askel puolikkaaseen, jolloin se siirtyi raville sotkeutuessaan jaloistaan, mutta nosti laukan kyllä heti ja välittömästi uudelleen päästyään taas tasapainoon. Rohkeasti se kyllä ylitti myös puomin jäädessä etu- tai takajalkojen väliin, joten ei se ihan turhista siellä ravaillut- en minäkään ehkä jatkaisi laukassa, jos puomi rullailisi kavion alla :D Tehtävä kuitenkin sujui muutoin, kuin vettä vain, ja nyt oli pitkästä aikaa ihan tositositosi hyvä fiilis estetehtäville lähdettäessä, niin hyvin Rasmus oli nämä verryttelytehtävät suorittanut! :)
Kaarevan linjan C-päädyn ristikko
"Siellon este, siellon este, este este este este..!"
Kaarevan linjan L-päädyn ristikko
(ittelläs on jalustin liian syvällä jalassa... :D)

Hypyt aloitettiin tuolla ristikko-ristikko kaarevalla linjalla, tullen ensin C-päädystä päin, eli oikeassa laukassa. Ensimmäisen ristikon päällä oli tehtävä laukanvaihto, josta jatkettiin suoraan kohti esteiden risteyskohtaa, kunnes taas käännettiin toiselle ristikolle suoralla tiellä. Askelmääränä oli kolme tai neljä askelta, reitin pulleudesta ja hevosen askelpituudesta riippuen. Minulle kävi uljaan valkeani kanssa pieni lapsus ensimmäisellä yrittämällä, kun Rasmus rykäisi taas ensimmäisen ristikon jälkeen niin reippaasti eteenpäin, että ehdin kääntää vain kohti johdetta ja täten yhteisymmärryksessä suoritimme pienen sivuloikan pois törmäyskurssilta. Lotta lohdutti, että teillä ei vain askel sopinut, mutta kyllä siinä kävi sellainen ohjauslaitteiden pienimuotoinen oikosulku, että mielestäni hevonen oli äärettömän fiksu väistäessään tulevaa estettä- jos oltaisiin tultu keskelle, olisi se varmasti hypännyt, mutta en nyt kerinnyt mitenkään kääntää ajoissa. Tulimme heti yhden ratsukon jälkeen uudelleen, ja nyt käänsin heti edellisen esteen jälkeen kohti seuraavaa, niin sujuikin paremmin, vaikka reitti olikin lievästi sanottuna oikaistu. Kerta kerralta me kuitenkin parannettiin reittiä, ja lopuksi saatiin ihan melko samanlainen suoritus, kuin tarkoituksenakin oli- tästäkin siis selvittiin, vaikka alku olikin melkoinen taidonnäyte :D

Suoran linjan ensimmäinen este
Suoran linjan jälkimmäinen este
Seuraavaksi siirryimme hyppäämään ratatehtävän pätkää kaareva linja-suora linja, eli ensin tämä ristikkotehtävä vasemmasta kierroksesta, jonka perään jatkoimme vihreälle ristikolle (ratakuvassa pystynä), josta oli 17m väli keltaiselle ristikolle (ratakuvassa okseri). Rasmus otti taas vähän ekstravauhtia tehtävän muututtua toisesta suunnasta hypättäväksi, mutta hyppäsi kuitenkin hyvin molemmat kaarevan linjan esteet ja päästiin jatkamaan kohti suoraa linjaa. Joku noissa suorissa linjoissa nyt meillä mättää, kun Rasmus löysi tiensä taas jälkimmäisen esteen ulkolaitaan, vaikka kuinka yritin ratsastaa sitä keskelle! No, onpahan jotain, mitä parantaa aina joka suorituksella! Tehtävä tultiin yhteensä kaksi kertaa, joista toiselle suoran linjan esteet korotettiin pystyiksi, jonka jälkeen siirryttiin hyppäämään pientä rataa.
Rasmuksen ratamood- totally on!!
Tuo Rasmuksen kuolain on kyllä sellainen murheenkryyni, että huh. Aina se on jostain ulkona sieltä suusta :P
Liekö enää mahduttaisiin tulemaan yhtään reunemmasta :D
Ensimmäinen rata meni muistini mukaan ruskealta ristikolta vihreälle pystylle, jolta jatkettiin punaiselle okserille. Tuo x-väli oli meille vaikea, kun ei ollut tavallaan mitään, mihin tähdätä, joten tavoitteena oli sitten vaan osua esteelle jotenkin päin ja toivoa askeleen sopivan- no, niinhän se sitten menikin, että esteelle kyllä päästiin, mutta lähellehän se tuli, kun ei ollut mitään paikkaa, mihin ratsastaja yritti osua. Matka kuitenkin jatkui kiltin hevosen ansiosta kohti okseria, jolle Rasmus tekikin ihan tosi kivan hypyn, vaikka itse epäikinkin sen yrittävän siitä ohi, sillä este oli meille melko vaikea n.70cm korkeudessaan, yksittäisenä pitkällä lähestymisellä. Askel onneksi osui ja tuin hevosta tarpeeksi, niin se rohkeni hypätä ja hyvin hyppäsikin! Ei siinä oikein muuta tarvinnut, kuin napata harjasta kiinni ja myödätä hevoselle, niin sehän teki ihan nappisuorituksen! :) Hyppäsimme tässä välissä myös jonkin toisen radanpätkän, mutta nyt en kyllä yhtään muista miten se meni- hyvin se kuitenkin sekin meni, siitä olen melko varma!
Kohti vihreää pystyä, taida ratsastajallakaan olla aavistustakaan, missä laukassa pitäisi laskeutua.. :D
Harmittaa niin vietävästi, ettei kameraan tallentunut yhtään hyppyä punaiselta okserilta-
ne hypyt oli ylivoimaisesti päivän parhaimmistoa!
Kolmas rata oli sitten kaareva linja ristikko-ristikko (jälkimmäinen este nostettuna pystyksi), jolta jatkettiin suoralle linjalle pysty-okseri, jolta jatkettiin vielä punaiselle okserille. Tämä rata sujui mielestäni paljon paremmin, kuin aiemmat, eikä minulla oikeastaan ole mitään moitittavaa Rasmuksen tekemiseen- okseriakin nostettiin vielä noin 80cm korkeuteen ja silti se meni tosi hienosti ja rohkeasti yli siitä! :) Se oli kontrollissa, mutta eteni hyvällä ratalaukalla ja hyppäsi hurjan terävästi myös lähelle ajautuneista paikoista. Minua vähäsen jopa harmittaa, ettei ollut kypäräkameraa nyt tällä reissulla mukana, kun meni niin hyvin! Super Rasmus♥
Hienonhieno korvike-esteponi ♥
Toinen tämän postauksen estetunneista onkin sitten tässä alla videona, siihen on tekstitetty opettajan kommentteja, jos niitä on ollut, joten siitä en tekstiä sen enempää kirjoitakaan. Toivottavasti tunnista saa selon myös tällaisena toteutuksena! :)
Jennin pitämän, eli videolla olevan tunnin ratapiirros :)


Oletko Sinä koskaan tykästynyt hevoseen, josta et alunperin tykännyt?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)
XOXO,
Siiri

9 kommenttia:

 1. Tuo video oli tosi kiva, opettajan kommentit oli kiva lisä! Kuvat oli myös kivoja!

  VastaaPoista
 2. Kivoja kuvia! Teillä on aina niin monipuolisia tehtäviä :D
  Ja video oli hyvin toteutettu, etenkin noi opettajan kommentit!
  Täytyy vastata tuohon kysymykseesi (jälleen, yllätysyllätys) Eetu! Alkuun oli potkiva ja luimiva, mutta nykyään halinalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että opettajien lukumäärällä on aika iso vaikutus tähän tehtävien monipuolisuuteen :D Meidän ratsastuskoulussa on tosiaan kolme opettajaa, jotka kaikki painottaa tunneillaan eri asioita ja tykkää teetättää erilaisia tehtäviä. Maiju tykkää tekniikkatehtävistä, kuten innareista ja sarjaesteistä, Jenni hypyttää melko paljon ratatreeniä ja linjatehtäviä, ja etenkin näin kisojen alla pitää huolen siitä, että hypätään niitä ratakorkeuksiakin ratana, eikä vain yksittäisiä, Lotta puolestaan on jo pitkän kokemuksen omaava ja teetättää yleensä aina pienen radan tunnin loppuun, vaikka oltaisiinkin tehty tekniikkaa alkutunnista. Jokainen toki hypyttää kaikenlaisialla tehtäviä, mutta tällaisia "mieltymyksiä" olen itse huomannut :) Tietty minäkin käyn vain yhdellä tunnilla viikossa, joten kovin syväluotaava tämä tulkinta ei ole :D
   Kiitos, vähän oli kieltämättä kivulias prosessi, kun tein videota yömyöhällä enkä siksi voinut pitää kajareita päällä, niin piti sitten stereolappukuulokkeiden kautta koittaa kuunnella volyymit puolessa välissä maksimista että korvat ei rupea soimaan :D Kypäräkameran videoissa on se huono puoli, että vaikka ratsastajan ääni kuuluu myös vauhdista hyvin, jää opettajan ääni vauhdista syntyvän rohinan alle ja sitä ei ihan helpolla kuule tallenteesta. Tämä tunti oli onneksi sen verta tuoreessa muistissa, että jos nyt joku kohta meni ihan mössöksi, niin pystyin päättelemään edeltävästä ja seuraavasta lauseesta, mitä välissä mahdollisesti sanottiin vai sanottiinko mitään:D
   Noniin, eikö olekin hauskaa miten sitä huomaa ihastuneensa johonkin alkuun ihan pösilöltä vaikuttaneeseen hevoseen :D Rasmuskin oli alkujaan makuuni aivan liian kuuma, mutta nyt tykkään siitä, kun olen oppinut luottamaan siihen. Edelleenkään en hyppää Rasmuksella yli 80cm, koska se ei hevoseltakaan ole sitä varminta suorittamista, mutta kyllä tuommoinen korkeus riittää meille ratsukkona ihan vallan hyvin! :)

   Poista
  2. Kuulostaa kyllä hyviltä kaikki nuo opettajat! Olisipa lyhyempi välimatka, että pääsisi kokeilemaankin! :D Tai sitten täytyy napata kaveri mukaan ja lähteä reissuun. ;)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus ja hienoja kuvia! :) hyvä video ja kiva plussa nuo opettajan kommentit :)

  VastaaPoista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!