keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Lähtihän se lapasesta, mutta tulihan se takaisinkin

Moikka!
Ihan alkuun paljastetaan edellisen postauksen juju, eli mitkä kahdestakymmenestä totuudesta olivat valheita- moni uskalsikin rohkeasti arvata, ja muutama osuikin oikeaan! Omista totuuksistani valhe oli numero kolme, eli en oikeasti ratsastanut kaikilla Tahkon issikoilla, en edes uittoreissun vertaa. Kaikilla muilla tosiaan ratsastin, mutta Dana-tammalla en ratsastanut, vaikka muutaman kerran tarkoitus olikin- aina osui sitten vaihto niin, että asiakas menikin Danalla tai Dana ei lähtenyt reissuun ollenkaan, koska sitä tarvittiin muualla. Pillerin totuuksista valhetta oli numero kuusi, jossa oli väärät numerot muuttamassa totuutta valheeksi. Pilleri saapui Rauhalahteen ollessaan viisivuotias, eli on palvellut asiakkaitamme jo kahdeksan vuoden ajan :)
Moni oli aivan varma, että olen oikeasti ratsastanut shetlanninponilla, mutta en ihan aikuisten oikeasti ole. Myös se, etten ollut koskaan loimittanut ennen Tahkolle saapumista, aiheutti ihmetystä- mutta sehän on hyvä, ettei esille noussut jotain tiettyä juttua, mitä kukaan ei uskonut, vaan kaikki "faktat" kuulostivat uskottavilta :) Pillerin valhetta oli selkeästi vaikeampi arvella, kuin minun, mutta niin oli minunkin vaikeampi keksiä valhetta Pillerille! Kiitos vielä kerran kaikille postauksen toteutusta kehuneille ja veikkauksensa jättäneille, oli hauska kuulla, että postaus oli mukavaa vaihtelua ja mielestänne onnistunut pienen jekkunsa kanssa! :)
Päivän ratatehtävät :)
Mutta nyt sitten tähän varsinaiseen asiaan, eli estekurssin kakkospäivään. Perjantain kurssitunnilla menimme tosiaan rataharjoitusta, kun sitä osa ryhmäläisistä toivoi. Olin vähän salaa sitä vastaan, sillä Rasmuksella on tapana lähteä vähän formuloimaan aina rataharjoituksissa, ja olisin mieluusti mennyt lisää tekniikka- ja kontrollitehtäviä, ne kun olivat edellisenä päivänä onnistuneet aika kivasti Rasmuksen kanssa- no mutta, tulta päin vain ja rataharjoituksen kimppuun, ei auta tehdä vain niitä asioita, jotka ovat helppoja itselle.
Ai kuka lähti pikkuiselle ristikolle vähän kaukaa, niin piti könytä siitä sitten yli :D Höpsö heppanen!
Kiitokset perjantain kurssikuvista Yannille! :)
Tunti aloitettiin nopeilla ravi- ja laukkalämmittelyillä, jotta ehdittäisiin kaikki tulla rata 45minuutin aikana. Lämmittelyjen aikana Rasmus oli taas ihan hyvin kuulolla, teki hyviä pysäytyksiä ja siirtymisiä ja kääntyi myös volteilla hyvin ulkoapujen tuella. Se oli pohkeen edessä, mutta ei kuitenkaan säheltänyt pois apujen alta, vaikka oli reaktiivinen. Hyppyverryttelyt aloitettiin ruskealla pystyllä, joka oli kentän keskustan tienoilla vinottain, ja sille tultiin kulmasta kääntäen ja taas jatkaen toisen esteen takaa kohti kulmaa. Este ei tosiaan ollut ihan diagonaalilla, vaan vähän sivussa siitä, joten kulman ratsastus piti vähän katkaista ja taasen saapua esteen jälkeen uralle hyvissä ajoin ennen kulmaa. Rasmus teki ihan hyvät hypyt, mutta se ratkaisi paikat tänään mieluummin kauas, kuin lähelle estettä, joten se pääsi vähän kiihtymään laskeutumisen jälkeen. Verkkahyppyjä tehtiin kaksi kappaletta ristikolle, ja molemmilla se pääsi lähtemään kaukaa, mutta toisaalta Rasmus ei ole hirveän hyvä nousemaan läheltä yli (kuten esimerkiksi Morri nousee vaikka metrisenkin esteen yli ihan puolikkaasta askeleesta), joten hevoselle oli mieluisampaa lähteä kaukaa, kuin huonosta viimeisestä askeleesta. Ei siis jääty hinkkaamaan parempia lähestymisiä, kun oli vielä paljon hypättävää, joten siirryimme työstämään seuraavaa radan osaa, linjaa.
S-puolen linjan ensimmäinen este
Sarjan a-osa
Sarjan b-osa
Linja oli ristikko-12m-yhden askeleen sarja pysty-okseri. Ensimmäisellä hyppykerralla sarja oli vielä a-osaltaan ristikko ja b-osaltaan pysty, ja saimme tulla sen verran reippasti, että pikkuesteilläkin linjaväli on neljä tai kolme askelta vähän hevosesta riippuen, mutta kuitenkin tarpeeksi hallitusti, että pystylle jää tilaa sarjaväliin- samoin kuitenkin, ei saanut tulla niin pientä laukkaa, että sarjaväli jäisi pitkäksi. Kahdella ensimmäisellä kerralla linjan ensimmäinen este oli vielä puomina. Rasmus tuli oikein rauhallisesti ja hyvin neljällä askeleella linjan, mutta sarjalla se vaan harppasi menemään kiihdyttäen jo a-osan päällä vauhtinsa nollasta sataan :D Linjalla huomasin sen myös ajautuvan esteiden ulkoreunaan heti ristikon jälkeen, joten sain tehdä kovasti työtä pitääkseni sen esteiden keskellä. Etenkin sarjavälissä se sai aina loikattua ulkoreunaan, ja päädyin käyttämään johtavaa ohjaa aina a-osan päällä vasemmalla ohjalla, jotta se ei valuisi sen enempää- se olikin sitten ihan banaani sarjalla, mutta ulkopohje meni vähän kuuroille korville tänään. Linjaa tulimme vielä ensimmäisen esteen noustua ristikoksi ja sarjan noustua pysty-okseriksi kaksi kertaa, koska ratsukoilta löytyi vähän ongelmia joko kaasujalan, tai jarrun kanssa, emmekä saaneet aikaiseksi tasaista kolmea-neljää laukkaa. Meillä Rasmuksen kanssa ongelma oli vähän molempien, sekä kaasun, että jarrun kanssa. Jos se lähti ensimmäiselle kaukaa, oli se molemmissa esteväleissä niin kuumana, että ahtaaksihan se kävi, mutta jos ensimmäinen hyppy tuli lähelle, täytyi minun itse sitten kaasuttaa linjavälissä ja sitten oltiin sarjalla ahtaalla. No, saimme kuitenkin onnistumisen ja tasaisen laukan rytmin aikaiseksi sitten viimeisellä yrittämällä, joten siirryimme hyppäämään radan poikkilinjalla olevaa tasaokseria.
Poikkilinjan tasaokseri, ja mr. Leiskauttelija työssään :D
Tasaokserille tultiin joko vinosti kääntäen ennen S-kirjainta, tai sitten suoraan kääntämällä S-kirjaimesta kohti R-kirjainta. Rasmus oli edellisestä tehtävästä vieläkin vähän kierroksilla, eikä halunnut millään odottaa omaa vuoroaan, ja sitten kun se vuoro tuli, niin kyllä oli kiire päästä hypylle asti... Lähestyminen sujui vielä uralla ihan hyvin, mutta heti käännöksen jälkeen Rasmus alkoi harppoa kohti estettä ja leiskauttikin ensimmäisellä kerralla hieman haluttua kauempaa. No, se kuitenkin hyppäsi, vaikka lähestyminen oli sille vaikea, joten kehuin sitä silti ja ainahan se on vähän höyrypää, kun hypätään paljon- se innostuu sitä mukaa, kun hyppyjä tulee. Toisella kerralla se malttoi jo paljon paremmin ja tuli hyvälle ponnistuspaikalle, eikä lähtenyt kiitämään käännöksestä :) Okseriin tutustumisen jälkeen meillä oli vielä yksi tehtävä tutkittavana, eli toisen pitkän sivun linja ristikko-pysty, jonka tulimme kaksi kertaa askelmäärän tarkastamiseksi (meille sopi parhaiten kuusi askelta), ja sitten lähdimmekin jo ratasuoritukseen.
R-puolen linjan ensimmäinen este
R-puolen linjan jälkimmäinen pysty
Maiju kysyi, haluanko tulla radan näillä korkeuksilla, vai korotetaanko vähän. Vastasin, että minulla on varmaan ihan tarpeeksi tekemistä meidän vauhdin kanssa, joten tulisin mieluiten näillä korkeuksilla, jotta saataisiin se paras mahdollisuus hyvään suoritukseen. Korkein este meidän radalla oli 70cm ja pienimmät oli sitten ristikoita, joita radalla oli siis molempien linjojen avausesteenä helpottamassa meidän lähestymisiä. Rata aloitettiin poikkilinjan okserilla vasemmasta kierroksesta, jolta jatkettiin oikealle kaartaen esteiden välistä linjan keltaiselle ristikolle, jolta jatkettiin sitten vasemmalle toisen pitkän sivun linjalle, ja hypättiin sarja. Sarjalta jatkoimme vasemmalle ruskealle pystylle, ja siltä vielä oikealle toiselle linjalle ristikko-pysty.

Meidän rata alkoi yllättäen maltillisella lähestymisellä okserille, mutta mikäs siinä kun laukka vaihtui ja jatkoimme kohti keltaista ristikkoa hallittua hyvää laukkaa. Kaarteessa meiltä kuitenkin tipahti laukka raville, kun kaarre oli tavallaan käännös vastalaukkaan, mutta nostin sitten uudelleen suoraan vasemman laukan, niin esteellä ei tarvinnut tehdä vaihtoa. Linjalle Rasmus tuli vauhdilla sisään ja vauhdilla kyllä tultiin myös sarjalta ulos, mutta puhtaasti kuitenkin- kontrolli oli kuitenkin menetetty, joten otin Rasmukselta vauhdit melkein kokonaan pois ja jatkoin sitten oikein kouluhevoslaukassa kohti ruskeaa pystyä. Sille Rasmus teki tosi kivan, pyöreän ja hyvän hypyn, mutta laukka jäi ristilaukaksi, niin kaarteessa otin sitten ravin kautta uuden noston, ja tultiin linjalle hyvin, väli sillä sovitulla kuudella, ja kehut hepalle, joka kiihdytteli sitten vähän aikaa pitkällä sivulla ennen suostumusta raviin siirtymiseen- puhdas meidän rata oli kuitenkin, ja hevonen lähti vaan kerran lapasesta. Ja tulihan se sieltä takaisin lapaseen, joten ei moitittavaa ainakaan minulla! :) Rasmus hyppäsi hyvin, ja vaikka se olikin melkoinen kuumakalle, se kuitenkin kuunteli, kun kuunneltavaa oli. Hauskat treenit näistä saatiin, vaikka tehtävät olikin meille ratsukkona välillä vähän vaikeita- opittiin ihan hurjana, ja rataharjoitukset on nyt tosi hyviä kisojen kynnyksellä. Enää reilut kaksi viikkoa koitokseen!
Kurssin molemmista päivistä jäi tosi hyvät fiilikset, ja Rasmuksen kanssa oli mukava tehdä töitä, se opettaa minulle niin paljon, mutta ei kuitenkaan porsastele virheiden sattuessa. Se yrittää paljon auttaakseen ratsastajaa, mutta ei se yksinkään halua asioita tehdä, joten sitä pitää tukea. Pilleri on niin helppo jättää vaan yksin menemään esteeltä toiselle, ja se vielä tekee niin ihan kyselemättä, joten Rasmus on hyvä opettaja siinä, mikä on tarpeellista ja mikä taas omaa kuvitelmaa tarpeellisuudellaan. Kiitos Maijulle, ja kiitos uljaalle valkealle, oli huisinhauskaa! :)

Aiotko Sinä mennä kurssille vielä tämän vuoden puolella?
Kumpi vaikuttaa sinne ruudun toiselle puolelle kivemmalta, Rasmus vai pari postausta taaksepäin estehommissa esiintynyt Lucas?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

Nyt onkin pyörähtänyt käyntiin jo marraskuu, huhhuh, kun aika menee lujaa! Olen tilannut uuden ulkoasun, ja sen suunnittelu onkin jo alkanut. Talvi saapuu siis ensilumen lailla myös blogiin marraskuun aikana, mutta ennen remppailua ehditään vielä palata yhteen estetreeniin tämän uljaan valkean kanssa, joten jos Rasmus on suosikkejasi, hemmotellaan sinua tämän herran tähdittämällä hyppelöllä ihan pian!
XOXO,
Siiri

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvin sait ne valheet piilotettua faktoihin! :D Hauskan näköistä tehtävää teitte ja tosi kiva kun oli videokin mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hauska kuulla, että arvaaminen oli sopivan kinkkistä! :)

   Poista
 2. Hyviä kuvia! Ja kivasti kerrot ratsastuksistasi, aina odottelen seuraavaa postausta! :)
  Meillä on tulossa istuntakurssi ainakin vielä tässä syksyn aikana, eli mikäli Ismo vain on kunnossa silloin, niin mennään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tia :* Joo, kuule ero on melkoinen nyt kun maneesin valot on vaihdettu, kuvat pysähtyy jopa esteillä! :D Tietty ei kannata käyttää zoomia ja jos on kentän keskellä nii on melkein pakko käyttää lyhyttä putkea, joka ei ole niin valovoimainen, mutta kyllä silläkin tulee onnistuneita otoksia. Näistäkin kuvista huomaa, että maneesin reunoilla olevilta esteiltä tulee paremmat kuvat ihan selkeästi, koska ne on suoraan valojen alla, keskikaistalla kun ei valoja meidän maneesissa ole. Mutta hyvä, että tykkäät, ehkä tästä tuleekin jotain muuta kuin videoita sisältävä blogi myös talven ajaksi :D
   Noniin, jee! :) Kurssit on niin kivoja mun mielestä! Istuntakurssi olisi kyllä superia myös meidän tallille, mutta koulukursseillahan siihenkin tietty keskitytään- ja estekursseillakin kiinnitetään huomiota esteistuntaan tietenkin :) Kirjoitin juuri joulukalenteripostauksen istunnasta, en jaksaisi varmaan kuunnella istunnasta yhtään sanaa, jos menisin nyt liinatunnille :'D

   Poista
 3. Sain jostain blogisi käsiini ja rakastuin heti. Kerrot hyvin ratsastuksestasi, ja ulkoasusi on megahieno! Liityin lukijaksi:)

  http://enazupreme.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, voi kiitoksia! :') Ihan sanattomaksi vetää!

   Poista
 4. Sulla ihanan olonen blogi! Itsekin muutama sitten ratsastin aktiivisesti, mutta se sitten jäi en tiedä miksi. Pitäsköhän taas alottaa, oli se vaan niin ihanaa :) Sait musta uuen lukijan! Käy tsekkaan mun blogia osoitteessa http://millatt.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia :) Kannatan heppailua, terapeuttista ja urheilullista yhtä aikaa ;)

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!