lauantai 25. kesäkuuta 2016

Waisailua

1. Arvon neiti pesun jälkeen laitumella kesän kuivattelussa :)
Moi!
Nyt olisi luvassa ihan ensimmäinen postaus Waisasta. Waisa on siis vuokrahevoseni, jonka kävin koeratsastamassa 6. kesäkuuta- ja siitä lähtien olen käynyt Waisalla n. kerran viikossa, paitsi viime viikolla jäi käymättä Turun reissun takia. Tässä postauksessa on kuvia kolmannelta (maneesikuvat, 11.06) ja neljänneltä (kentältä otetut kuvat, 21.06) ratsastuskerralta, kiitos ratsastuskuvista ja videonpätkästä Waisan emännälle, Emilialle! :)
Pahoittelen kovasti videolla esiintyvää väärää kevennystä, kyllä mä osaan ihan oikeesti keventää!

Waisaa ratsastaessa huomaa, miten paljon on kiinni tamman mielentilasta- joinain päivinä kaikki onnistuu tässä ja nyt, heti ja välittömästi, mutta toisina saadaan jo neuvotella raviin siirtymisestä. Ensimmäisellä, toisella ja kolmannella kerralla käytin Waisalla gramaaneja Emilian ohjeesta- tamma kun osaa testata uutta ratsastajaa, karata ohjastuntumalta ja pääsee näin pois avuilta kekkaloimaan omia juttujaan. Gramaaneista muodostui lähinnä henkinen tuki selässä keikkujalle, Waisahan ei niitä tarvitse liikkuakseen oikein päin- gramaaneista päästiinkin luopumaan kolmannen ratsastuskerran jälkeen ja uutena henkisenä tukena Waisaa ratsastaessa on liukuva martingaali, eli se, jossa renkaat liikkuvat ohjissa. Toivottavasti niistäkin voidaan luopua ajan myötä yhteistyön parantuessa ja pärjätään ilman apuohjia :) Rohkaisevaa kuitenkin on se, että tamma rentoutui myös martingaaleilla ja hyväksyi ohjastuntumani ilman gramaanien "vipuvaikutusta", mitä itse rohkenin hieman epäillä. Parempi kuitenkin näin, niin päästään vähän kevyemmällä varustuksella jatkamaan :)
2. Kokoaminen on aina yhtä hauskaa (ainakin ratsastajan mielestä!)
3. En ymmärrä, miten voin näyttää pitkältä vielä +170cm- säkäisenkin jätin selässä...!
4.
5. Lisäyksen alkukiihdytys!
6.
Mitäs me sitten Waisan kanssa ollaan puuhattu? Jokaisen ratsastuskerran koitan aloittaa saamalla hevosen ohjan ja pohkeen väliin käynnissä, meni siinä sitten 5min tai 30min. En halua kiirehtiä raville, sillä jos tamma ei ole kuulolla ennen ravia, ollaan ravissa vaikeuksissa ja yhteistyötä ei löydy. Käynnissä ratsastan taivutuksia, voltteja, ympyröitä, väistöjä, eteenpäinratsastuksia, sulkuja ja avoja. Ravissa haen hevosen taas alkuun rennoksi ratsastaen paljon taivutuksia molempiin suuntiin ja huolehdin tamman pysymisestä pohkeelle herkkänä ratsastamalla tempon muutoksia- Waisan kanssa tykkään muutella tempoa ravissa, tamman lisätty ravi on aivan ihanaa ja kokoaminenkin luonnistuu hyvin, kun vaan itse jaksan istua tiiviinä satulassa. Waisan rentouduttua voi sillä tehdä melkein mitä vaan sattuu osaamaan, sulut, avot, väistöt, kaikki minun osaamani tehtävät luonnistuvat tammalta hienosti :)
7.
8.
9.
10.
11.
Laukassa en ole toistaiseksi työskennellyt kuin ympyrällä vaihdellen asetusta ja taivutusta ulos ja sisälle, peruslaukasta koottuun ja takaisin peruslaukkaan. Tämä sen takia, että Waisa ottaa erityisesti oikeassa laukassa todella helposti nokkiinsa ohjastuntuman, erityisesti sisäohjan, muutoksista ja alkaa tehdä tahtirikkoja kekkaloiden joka suuntaan- ei sieltä siis missään nimessä tipu, mutta istunta kun pettää, menettää tammasta otteen ja kohta mennäänkin kenttää ympäri hiekkapilvet perässä leijaillen. Pidän siksi laukkatehtävän meille molemmille yksinkertaisena, jotta virheistä päästäisiin mahdollisimman nopeasti takaisin työskentelyyn- on helppo palata ratsastamaan ulko-ohjan tuelle käyttäen ulospäin taivutusta/asetusta hyväksi ja hellittää sisäohjaa tätä kautta menettämättä kuitenkaan tuntumaa sieltäkään.
12.
Laukkatyöskentelyn jälkeen ollaan tamman kanssa yleensä aika sujut, ja joskus tuntuukin, että vasta tässä vaiheessa pitäisi aloittaa ne varsinaiset tehtävät ja työt- niin hyvältä, elastiselta ja rennolta tamma tuntuu laukkaamisen jälkeen! Loppuraveissa Waisan kanssa käytetään edelleen ympyröitä hyväksi ja avataan paikkoja tekemällä esimerkiksi avoja pitkällä sivulla. Jos hevonen tuntuu vielä hitaalle, voi sen kanssa ratsastaa muutaman pitkän sivun lisäten ravia, millä saa takaosan mukaan menoon vielä loppuravienkin ajaksi :) Loppukäynteinä voi käydä kiertämässä laitumen pellolla, mikä onkin kiva ja rento tapa lopettaa ratsastelut! 
13.
14. Häntä viuhuu aina kun ratsastaja on käyttäytynyt arvon neitiä kohtaan tökerösti ;)
Että sellaista me tällä hetkellä puuhataan! Tällainen tehtäväselostus herätti minussa ajatuksen- kiinnostaisiko teitä lukea postauksia tehtävien suunnitelusta toteutukseen saakka? Ajattelin, että voisin kirjoitella tänne sellaisia "tunnin suunnitelu"-tyyppisiä postauksia, joissa kertoisin mitä haluaisin tehdä ja mitä sitten lopulta tuli tehtyä- jotenkin sellainen hassu tunne, etteivät suunnitellut ja tehdyt tehtävät lopulta kohtaa toisiaan :D Se voisi tuoda mukavaa vaihtelua tänne blogiin, yleensä kun vaan kirjoitan mitä ollaan tunnilla tehty- Waisan kanssa olen itse vastuussa tehtävistä ja etenkin toteutuksesta, ja huolellinen ajatustyö ennen selkäännousua on nyt todella tärkeää, kun rupean käymään ratsastamassa ja hoitamassa Waisaa ilman Emilian apua ja neuvoja. Missään nimessä ei saa liian vaikeaksi tehdä itselleen, eikä hevoselle, mutta kuitenkin pitää sisällyttää niitä pieniä haasteitakin treeneihin- se tekisi hyvää myös minulle, pohtia missä omat rajat tällä hetkellä menee ja soveltaa tähän mennessä opittua treenin suunnitteluun. Olen menossa Waisalle seuraavan kerran viikonlopun aikana, ja saattaisin saada kuvaajankin mukaan, joten jos moinen postaus kiinnostaisi, kertokaa ihmeessä kommenttiboksiin! :)
15. Hirnauskis ensi kertaan taas!
Mikä oli lempparikuvasi?
Millaisia postauksia haluaisit lukea minun ja Waisan treeneistä?
Kommentti kommentista ja lukija lukijasta! :)

XOXO,
Siiri

10 kommenttia:

 1. 1,4,9&15. Upeen näkönen heppa, Vautsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Waisa on kyllä supertamma, eikä edes näytä kaikkea osaamistaan tietenkään vielä tässä vaiheessa :) tästä tulee kyllä hieno kun yhteistyö kehittyy!

   Poista
 2. Lempparikuvat ovat numero 1. & 12., vaikka vaikea oli päättää. Kaikki kuvat ovat niin upeita! Upean näköinen hevonen, jään innolla seuraamaan seuraavia postauksia tästä tammasta.. ;-)

  - Janina / www.teamvoutilainen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :* Waisa on kyllä tosi kaunis, epäilemättä :)

   Poista
 3. Tuo viimeinen kuva on lemppari. Todella nätti hevonen! :3 Ja kaikenlaiset postaukset, kuten tuo mistä kirjoitit, sekä vaikka videoita joissa selostat (jälkikäteen äänitetty) miten menee jne. Vähän kuin Aada aadanhevoselämää-blogissa. Niitä on kiva katsoa! Haluaisin itsekin, mutta tällä hetkellä se ei ole vielä mahdollista. :( Ja hei tsemppiä ja onnea Waisan kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Waisa on kyllä tosi kaunis, ihan totta! :) Kiitos ideasta, pitääpä koittaa onnistuuko olemassa olevilla ohjelmilla- jos jonkun videointi+äänitys- ohjelman tiedät, missä voi videota katsellessa nauhoittaa samalla, niin vinkkaa! :) Minustakin niitä on tosi kiva katsoa, varsinkin jos open ääni ei oikein itse videolla kuulu, niin voisi itse kertoa mitä ope neuvoi.
   Kiitos tsempeistä, me yritetään parhaamme! :)

   Poista
 4. Rehellisesti sanoen kaikki kuvat ovat ihania, mutta itselle osui silmään 5 ja 15! Sulla on ihanan tasainen jalka, oispa mullakin. :D Olen Tian kanssa samaa mieltä, että voisit tehdä voice-overeita. Innolla jään odottamaan Waisan ja sinun kuulumisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista! :) Ai, minusta mun jalka heiluu ku heinäseiväs varsinkin keventäessä kun Waisalla on niin iso askel.. :'D Mutta kiitos <3
   Voice-Overeita teen heti, kun opin miten niitä tehdään.. :'D Ohjelmia saa tosiaan vinkata, jos jollain ilmaisella moinen onnistuu helposti!
   Me päivitellään taas mahdollisimman pian! :)

   Poista
  2. Hmm, mielestäni jos sinulla on kuulokkeissa mikki, niin voit liittää sen koneeseesi. Kannattaa vaan googlata ''free voice recorder.'' Sitten vaan voit tallentaa äänitteen ja laittaa muokkausohjelmaan. Mielestäni on myös mahdollista esim. movie makerissa äänittää.

   Poista
  3. Aa, aivan, kiitos :) Kokeilenpa tätä! :)

   Poista

Lue ennen kun kommentoit!

♥Linkkaa blogisi mukaan kommenttiin, niin tulen kommentoimaan takaisin!
♥Kohteliaisuus ja rakentava kritiikki on mukavampaa kaikkien kannalta, kuin ilkeily ja mollaus! :)
♥Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää! Neuvon mielelläni kaikessa, missä vain osaan.
♥Postausehdotuksia ja haasteita otetaan ilolla vastaan!